Tata, Kragujevac je pred bankrotom, molim te daj pare!

1
1058

Radomir

Ono što moram prvo da uradim jeste da molim za pomoć, kako premijera Srbije, tako i predsednika. Od države ću tražiti svaku vrstu pomoći – i kadrovsku i finansijsku, jer Kragujevac ne može do kraja godine da obezbedi 3,7 miliona evra kako bi normalno funkcionisao

GRADONAČELNIK Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je danas da finansijska situacija grada nije ni malo svetla, da je grad pred bankrotstvom jer duguje oko 60 miliona evra.

To je, kako je naveo, po srednjem kursu NBS oko sedam milijardi dinara – gotovo jedan i po budžet grada.

Nikolić je, na prvoj konferenciji za novinare od kada je izabran za gradonačelnika, precizirao da Kragujevac za kredite duguje 14,8 miliona evra, da su obaveze Gradske uprave 24,7 miliona evra, a da javna preduzeća duguju oko 20 miliona evra.

Prema njegovim rečima, više od dve milijarde dinara iznose dugovanja za socijalnu pomoć i obrazovanje, a kako je naveo, račun Grada Kragujevca je od 15. avgusta u blokadi, zbog duga od 150 miliona dinara.

„Ono što moram prvo da uradim jeste da molim za pomoć, kako premijera Srbije, tako i predsednika“, rekao je Nikolić i dodao da će od države tražiti svaku vrstu pomoći i kadrovsku i finansijsku, jer Kragujevac ne može do kraja godine da obezbedi 3,7 miliona evra kako bi normalno funkcionisao.

Podsetivši da bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović nije izvršio primopredaju vlasti, Nikolić je rekao da je finansijska situacija grada verovatno razlog tome i naglasio da će još jednom pozvati bivšeg gardonačelnika da izvrši primopredaju i potpiše izveštaj o finansijskom stanju, koji su sačinile finansijske stručne službe gradske uprave.

Nikolić je rekao da finansijska situacija Kragujevca nije problem lokalne samouprave, već i državnog vrha i naveo da kad bi u Srbiji postojala institucija za bankrot, Kragujevac bi zvanično bankrotirao.

Da Vas podsetimo:  Nastavlja se bahatost direktora Doma zdravlja Palilula prema zaposlenima

Komentarišući izjave bivšeg gradonačelnika da je Kragujevac treći grad u Srbiji, Nikolić je rekao da je taj grad sa blokadom računa u grupi sa Smederevskom Palankom, Gračanicom, Podujevom i Uroševcom, te da on misli, za razliku od Stevanovića, da je Kragujevac drugi, ali od pozadi.

Odgovarajući na pitanje novinara – da li će u konsolidaciji javnih i komunalnih preduzeća biti viškova zaposlenih – Nikolić je rekao da će 2015. godina biti jako teška u javnom sektoru u Kragujevcu.

„Oni koji rade svoj posao, ne moraju da brinu, a onima koji ne rade, među kojima ima i partijskih kadrova, ponudićemo socijalne programe“.

Upitan kakva je budućnost RTK i da li u blokadi računa ima politike, on je rekao da je račun tog medija blokiran zbog duga od 24 miliona dinara, dodajući da kao što svi građani plaćaju porez, to treba da uradi i televizija.

On dodao da se boji da će taj medij otići u stečaj, ali da se iskreno nada da do toga neće doći.

„Bez pomoći grada, RTV Kragujevac ne može da opstane, a lokalna samouprava nema sredstva da namiri dugove i isplaćuje plate do okončanja roka za privatizaciju tog medija“.

On je podsetio da se do sada niko nije javio za kupovinu.

Nikolić je naveo i da članovi novoformirane komisija za analizu stanja u javnim i javno-komunalnim preduzećima rade po hitnom postupku, ali nije precizirao rok i dodao da ne očekuje opstrukciju u tim preduzećima.

Prema njegovim rečima, „Čistoća“ je prvo preduzeće u koje će ta komisija ući, jer grad ima problem sa odnošenjem smeća.

„Preduzeće funkcioniše sa šest kamiona, koji su u katastrofalnom stanju, a potrebno ih je 44. U njemu radi 20 radnika na odnošenju smeća, od ukupno 350 zaposlenih“, naveo je Nikolić.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću

Srbin.info / Tanjug

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm….tata kupi mi auto,kolica i romobil,tata kupi mi meeeduuu,tata,tatamkupi mi svveeee,,
    Hm,hmm..ne mogu sine,otisao sam u penziju idi na izbore pa trazi..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime