Tenis i srpski poljoprivrednik

0
922

tenis-svinjogojstvo

Ministar privrede Željko Sertić i direktor Tenis holdinga (Nemački proizvođač svinjskog mesa) u ponedeljak, 27.04.2015. godine uz prisustvo vlasnika kompanije i predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića potpisali su Memorandum o razumevanju.

Iz sredstava informisanja saznajemo da nemački proizvođač svinjskog mesa namerava da izgradi 20 savremenih farmi svinja, uloži 400 miliona evra i proizvodi čak 1,5 miliona tovljenika godišnje što je polovina ukupne današnje proizvodnje u Republici Srbiji.

Skeptičan i sumnjičav sam u te megalomanske brojke i po obimu, a pogotovo šta sa tom količinom mesa, jer smo samo pre tri meseca imali masovne proteste stočara iz Mačve i Srema tradicionalnih proizvođača svinjskog mesa zbog prezasićenosti tržišta.

Nama je zabranjen izvoz mesa u Evropsku uniju zbog vakcinisanja svinja protiv svinjske kuge pa čak i prevoz mesa u hladnjačama preko teritorije Evropske unije što praktično otežava i povišava troškove izvoza. Pa šta je onda motiv?

Stidljivo između redova, a i poslednjim izjavama ministarke poljoprivrede se spominje da će se investitoru uz svaku farmu dati po tri hiljade hektara zemlje bez javnog nadmetanja u dugogodišnji zakup na rok od 30 do 50 godina, što je u jednoj rečenici nagovestio i predsednik Vlade Aleksandar Vučić napominjući da će za realizaciju te investicije doneti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Ako je prosečna cena hektara zemlje 10.000 evra znači da se investitoru ustupa nacionalno blago u iznosu od 600 miliona evra.

Ako se to ostvari dovešće do gašenja oko 3000 poljoprivrednih gazdinstava koji tu zemlju danas obrađuju, a koja se i danas samoodržava uprkos žestokoj konkurenciji farmera iz EU, koji dobijaju državne subvencije i po pet puta veće od srpskih proizvođača.

Prepoloviće se i proizvodnja svinja kod domaćih proizvođača i ugasiće se polovina porodičnih farmi.

Da Vas podsetimo:  PREDNACRT ZAKONA O ZAŠTITI SRPSKOG JEZIKA I ĆIRILIČNOG PISMA: Ćirilica obavezna od preduzeća i fakulteta, do računa i potvrda

Gašenje malih poljoprivrednih gazdinstava dovešće do dalje devastacije srpskog sela sa dalekosežnim štetnim posledicama po prehrambenu sigurnost, a isto tako po socijalno ekonomske stanje i opstanak srpskog sela.

Kako se kreatori agrarne politike ne setiše da iste uslove ponude mladim srpskim poljoprivrednim proizvođačima pa da podižu zasade voća, vinograde, grade porodične farme, pomoć u udruživanju i izgradnji sopstvenih prerađivačkih kapaciteta?

Tenis je elitni sport gde postoje precizno određena pravila gde je čak i sudijska arbitraža najnovijim tehničkim dostignućima svedena na najmanju moguću meru i po tim pravilima pobeđuje bez obzira na boju, veru, etničko poreklo, onaj koji je bolji.

Po predviđenim pravilima u tržišnoj utakmici između Tenis holdinga i srpskog poljoprivrednika šanse potonjeg, pa sve i da poseduje talentat, vrednoću i postojanost Novaka Đokovića, lepotu Ane Ivanović, lucidnost Jelene Janković, šmekerski duh Viktora Troickog su ravne nuli.

Ogorčen namerama kao i svi poljoprivredni proizvođači koji danas obrađuju tu zemlju zahtevam da se od te pogubne namere odustane.

Da sam nepristojan doneo bih zaključak, a na vrhu mi je pera: znači Nemcima Tenis a srpskim poljoprivrednim proizvođačima P….

_________________

Dušan Jokić

Autor je predsednik udruženja malih primarnih poljoprivrednih proizvođača “Brazda“ Stari Lec (Banat)

srpskikulturniklub.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime