Tepić Grčiću: Objasnite narodu zašto je EPS u rasulu

2
768
Milorad Grčić / Foto Printscreen

Poštovani direktore Grčiću, Imajući u vidu da ste naš državni gigant EPS doveli do finansijskog, kadrovskog i sistemskog rasula, da ste amaterskim i burazerskim rukovođenjem izazvali nepopravljivu štetu po građane i zaposlene koji će platiti cenu vašeg neznanja, ali i ceo elektroprivredni sistem, tražim da me kao predstavnicu građana primite na sastanak da o ovome razgovaramo pred građanima javno. Oni, koji Vas plaćaju, moraju znati šta i koje to poslove kome dodeljujete, dok je preduzeće pred bankrotom – napisala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u pismu v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću.

– Verujem da do kraja ove nedelje možete da se pripremite za ovaj sastanak i odgovorite građanima zašto je EPS ponovo gubitaš i kakve će sve posledice trpeti i građani Srbije i zaposleni EPS-a zbog katastrofalne finansijske situacije u EPS-u. Toliko naša javnost zaslužuje, u najmanju ruku. Vi i ja pred novinarima, svako sa svojim viđenjem problema, ali i rešenja, jer cenim da ga imate – navela je Tepić.

Ona je navela da očekuje da Grčić sastanak zakaže sastanak najkasnije do sledećeg ponedeljka.

Marinika Tepić / Foto: YouTube Screenshot

– Uverena da se ne plašite javnosti i da ćete vašu kancelariju direktora otvoriti za nas, očekujem da nam zakažete javni sastanak najkasnije za ponedeljak 5. oktobra.

 Izvor: Direktno.rs

2 KOMENTARA

  1. ŠTA SVE POKRIVA CENA STRUJE?

    Osim navedenih nebuloza, u računu za utrošenu električnu energiju, prikazane u tekstu, navodim još par parametara koji opterećuju kućni budžet potrošača. U avgustu mesecu 2020. godine potrošnja električne energije, u jednom domaćinstvu u Boru, je ostvarena u iznosu od 245 kWh (VT 180 kWh i NT 65 kWh). Sve troškove koje pripadaju EPS-u jedinična vrednost iznosi 6,95 din/kWh ili 72,85% od cifre u računu, a ukupna specifična cena za 1 kWh, koje platio potrošač, iznosi 9,54 din/kWh ili 100% što je više za 2,59 din/kWh ili za 27,15% koje ostaje EPS-u. U svim spisama se prijavljuje samo cena električne energije koja ide na konto EPS-a, a ne ukupna cena, pa tako prikazuju da je, maltene, električna energija najjeftinija u Evropi, a nije. Jeftinija je u Makedoniji i Ukrajini, a kada se uzme ukupna cena koju plaća potrošač, nije baš tako najjeftinija. Treba smanjiti “dranje” potrošača električne energije. Ovde treba navesti još elemente koji utiču na proizvodnu cenu električne energije krađu električne energije, niska efikasnost termoelektrana, kod nas je, oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, visoke plate zapošljenih i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar. U periodu 2012. do 2017. godine ukradena je električna energija za 6,18 milijarde evra (31,9 milijarde kWh struje), gubici električne energije iznosile 22% (dozvoljeni tehnički gubici su 5%).

  2. Zasto je gubitas EPS? Paaa, to je javna tajna oko 30% od ukupno proizvedene elektricne energije se gubi na teritoriji Kosova i Metohije, verovatno ide i za potrebe americke baze (oni se ne gade da koriste besplatno, nisu obavesteni). Ni dinara od naplate a sve to trose Siptari i Srbi (oko 2%). ,,Prepametna,, g-dja Marinika Tepic se pravi da nije obavestena …… a kaze da je dobro obavestena.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime