Teret sive ekonomije na leđima građana i privrede

0
68
Foto: Pixabay

Neregistrovani promet tekstilne robe u Srbiji, koja se uvozi iz Kine i prodaje na crnom tržištu, iznosi više od 500 miliona evra godišnje, rekao je Predrag Mitrović, profesor ekonomije. On je na prezentaciji analize „Potencijalni efekti suzbijanja korupcije i sive ekonomije na rasterećenje fiskalnih obaveza privrednika i preduzetnika u Srbiji“ ocenio da bi obuzdavanje sive ekonomije u potpunosti pokrilo troškove zdravstvenog osiguranja za svakog građanina i donelo osetno manje poreze i doprinose na zarade.

„U sektoru autobuskog prevoza putnika utaji se oko 80 miliona evra godišnje. U ugostiteljstvu godišnje se utaji oko 300 miliona evra godišnje. Na buvljim pijacama promet neregistrovane robe iznosi mesečno oko 20 miliona evra, što je godišnje oko 200 miliona evra. I u drugim sektorima analizirali smo utaju poreza, na primer u turizmu turističke agencije prodaju aranžmane u gotovini bez evidentiranja prometa, zatim u sektoru obezbeđenja i u sektoru čišćenja i održavanja objekata”, rekao je Mitrović na konferenciji „Uslovi poslovanja domaćih privrednika“, u organizaciji Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Govoreći o tekstilnoj robi koja se uvozi iz Kine i prodaje na crnom tržištu i ko je odgovoran za ulazak te robe na tržište Srbije, Mitrović je ocenio da je odgovorna Uprava Carina koja ne radi svoj posao na adekvatan način.

„Ne plaćaju se porezi i carine jer su na funkcijama ljudi koji su slepi poslušnici i nalaze se u sistemu organizovanog kriminala, rade po nalogu određenih instanci vlasti. U poslednjih deset godina vrednost robe na buvljim pijacama na koju nije evidentiran porez ni carina iznosi oko 10 milijardi evra“, rekao je Mitrović.

Takođe, analizirana je, prema njegovim rečima, neregistrovana trgovina preko interneta koja iznosi godišnje, nekoliko destina milijardi dinara.

Mitrović je podsetio i na nenamensko trošenje lokalnih samouprava u Srbiji i da je u periodu od sedam godina, od 2008. do 2014. nenamenski potrošeno 59 milijardi evra, što je državni revizor potvrdio.

Da Vas podsetimo:  Motati kablove ili ostati na selu? Da li mladi zaista „beže“ sa SELA?

„Nastavljeno je sa nenamenskim trošenjem i dalje u lokalnim samoupravama. Pokrenuto je više od hiljadu prekršajnih i krivičnih prijava, male kazne su platili sitni činovnicia, ali nikad nisu afere u lokalnim samoupravama procesuirane do kraja i niko nije odgovarao. Kada bismo jedan deo nelegalnih radnji uspeli da sprečimo bilo bi dovoljno da se rasterete privrednici i građani Srbije”, rekao je on.

https://novaekonomija.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime