Teror pod maskom islamske države

0
1106

gorazdevac-2

Da li je moguće da će napade i šikaniranja koja trpimo da pripišu radikalnim islamistima?

Napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji ne prestaju. Poslednjih nedelja situacija je posebno kritična u Metohiji. Krajem juna i početkom jula meta je bila porodica Krstić iz Kišnice, sela nedaleko od Gračanice. NJih su više puta u tri dana Albanci kamenovali, i to posle ponoći.

Nepoznata lica pucala su na vozilo sa beogradskim tablicama koje je u vlasništvu Goraždevčanina, bacili su molotovljev koktel na spomenik srpskim žrtvama rata i dece nastradale na reci Bistici u Goraždevcu. Samo dva dana posle tih napada u selu je osvanuo preteći grafit „hakmarja“, što u prevodu sa albanskog znači „osveta“.

Novi napad na Srbe dogodio se nadomak Peći u nedelju popodne, kada su nepoznate osobe otvorile rafalnu paljbu na tri porodice iz Brestovika. U trenutku napada one su sa decom bile na izletu, na proplanku u blizini sela.

Dok smo svi bili pod uticajem sve učestalijih napada na Srbe u Metohiji, kao bomba je odjeknula vest da su uhapšeni pripadnici Islamske države (ID) u blizini Gračaničkog jezera, da postoji mogućnost da su zatrovali vodu u jezeru i da se tom vodom snabdeva pola Prištine. Kasnije je vest dopunjena da se odatle vodom snabdeva i Gračanica – ostala srpska sela nisu pomenuta.
Zamka u „Novostima“

Zaposleni u Odeljenju vodovoda koje se nalazi pored jezera kažu da su Albanci uhapšeni na magistralnom putu Priština-Gnjilane i da jezeru nisu ni prišli. Oni ništa sumnjivo nisu primetili, niko se sem njih po jezeru nije vozio čamcima. Istog trenutka kada su počeli da šire paniku o mogućem trovanju vode, kod Srba se javila sumnja da to namerno rade kako bi skrenuli pažnju sa terora koji se sprovodi nad Srbima. Ispostavilo se da kod uhapšenih nije pronađen otrov i da je voda ispravna za upotrebu.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO ER SRBIJA, NADAM SE SAMO PONEKAD, MALTRETIRA PUTNIKE?

gorazdevacgrafit-720x437

Tekst koji su pod naslovom DŽihadisti zauzimaju Kosovo, Srbi na udaru objavile „Večernje novosti“ i u kojem se navodi da je kosovska policija zatvorila jednu od četiri molitvene kuće radikalnih islamista koje su smeštene na privatnim imanjima u okolini Đakovice, ali i Kline, gde su učestali napadi na Srbe, označava početak neke nove igre. U tekstu su i podaci takozvanih kosovskih bezbedonosnih službi o broju mladih Albanaca koji su u poslednje dve nedelje otišli u rat u Irak i Siriju. U jednom delu teksta postavlja se sledeće pitanje: „Da li je u pitanju koincidencija ili su Srbi na Kosovu na meti ID ratnika, i da li je radikalni islam na KiM uzeo maha i koliko?“

Da li je moguće? Da li je moguće da će napade i šikaniranja koja trpimo da pripišu radikalnim islamistima?

Kamenovanja srpskih kuća u Kišnici su se i ranije dešavala i nikada niko nije uhapšen. Niko nije uhapšen ni prilikom poslednjih napada. Srbi iz Kišnice pričaju da su šikaniranja svakodnevna, da ih Albanci i verbalno napadaju. Dešava se da dođu do dvorišta i vređaju Srbe na srpskom i albanskom jeziku. To su ljudi koje oni poznaju i veze nemaju sa radikalnim islamom.
Sigurna teroristička kuća

„Prešli su na viši nivo igranja sa nama. Počeli su da pucaju na nas i vidiš da ih kriju iza Islamske države. Da su hteli da ubiju – uradili bi to sigurno, ovo je samo zastrašivanje. Hoće da očiste Metohiju od Srba. Ništa što već nismo videli, doživeli i preživeli. Nikoga i ničega se ne boje. Da se Bogu molimo da nas čuva, nikom drugom“, rekao mi je prijatelj iz Goraždevca.

„Država Kosovo“ je nikla iz terorizma. Zar smo zaboravili mrtve policajce koje su pripadnici „UČK“ ubijali iz zaseda širom Kosmeta krajem devdesetih godina prošlog veka?

Da Vas podsetimo:  Cetinje – rat protiv Boga i predaka

Adem Šehu je uhapšen u Kumanovu jer je bio u grupi terorista koja se sukobila sa makedonskom policijom pre nekoliko meseci. Porodica Perić iz Gračanice sumnja da je njihov Miodrag žrtva Šehuove terorističke bande, koja je 1999. godine kontrolisala put Priština-Leskovac. Mnogi Srbi sa Kosova i Metohije tvrde da su među teroristima ubijenim i uhapšenim u Kumanovu bile ubice njihovih članova porodice. Godinama su se po Pokrajini slobodno šetali.

Nama je na Kosovu i Metohiji odavno jasno da se teroristi ovde čuvaju kao retko bilje. Zar Kumanovo nije najbolji dokaz? Gde treba u regionu – eto ih, samo uniforme promene, kao Transformersi. Kosmet je i dalje protektorat UN, sa snagama Kfora i Euleks policijom na terenu, pa otkud to da se radikalni islamisti samo množe?

gorazdevacsdilustracija

Znamo mi da Albanci koji napadaju Srbe u Pokrajini ne rade to u ime radikalnog islama. Šta Islamska država ima od toga da napada starce po Metohiji? Ako je situacija toliko alarmantna da se i srpski mediji time bave, a da je reč o krvožednim radikalnim islamistima, zar nije logično da im meta bude vlast u Prištini, koja se klanja Americi i zapadnoj Evropi? Oni koji su posle 1999. godine postali toliko otvoreno društvo da im žene polugole po ulici šetaju i neće ni da čuju da više od dvoje dece rađaju. Ne, ništa od toga radikalnim islamistima ne smeta, ali im smeta spomenik u Goraždevcu ili srpske porodice koje su otišle na izlet.

Navikli smo da različite vlasti koje su se decenijama smenjivale, zajedno sa nazivima država u kojima smo živeli, iz ovog ili onog razloga i interesa, teror nad kosovskometohijskim Srbima drugačije nazivaju, pripisuju „maljoj deci“ ili da tvrde kako Srbi sve sami sebi rade. Pucanje kao znak upozorenja i zastrašivanja, kamenovanje, batinanje, paljenje, dobacivanje najgore vrste po ulici je nešto sa čime generacije Srba na Kosovu i Metohiji odrastaju i dobro znamo ko i zašto to radi. Ako je neko ovim tekstom u „Novostima“ hteo da ispipa puls i vidi kako će javnost u Srbiji da reaguje, poručujemo mu da kod Srba na Kosovu i Metohiji nije prošao.

Da Vas podsetimo:  Hipokrizija Tribunala u Hagu

Autor: Janja Gaćeša

Izvor: Novi Standard

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime