Teror u Crnoj Gori: Od Žute grede do žute minute

0
972
Foto: Pixabay.com

To batinanje vam ovaj narod nikada neće zaboraviti. To je, po mom dubokom uvjerenju, najsramniji čin koji je rukovodstvo Crne Gore preduzelo protiv svog naroda”, govorio je omladinski funkcioner CK SK Crne Gore Milo Đukanović nakon batinanja naroda na Žutoj Gredi u jesen 1988.godine.

Od Žute grede do žute minute prošlo je više od tri decenije. Za te tri decenije vlasnik jednog drap odela postao je neprikosnoveni Gospodar Crne Gore. Tri decenije socijalne tranzicije i moralnog sunovrata jednog prostora. On je od mladog slobodoumnog levičara, ostrašćenog unitariste i ratnog jastreba, opsesivnog branitelja srpske tradicije i Kosovskog zaveta, postao paradigma zla, simbol pljačke i osiromašenja naroda. Za tri decenije vladavine utemeljene na pljački svega što se moglo materijalizovati Crna Gora je postala stečajna masa Gospodara i njegove familije.

Nasilje na ulicama gradova u Crnoj Gori poprima razmere epidemije. Prebijanje građana počelo je batinanjem vladike Metodija na Đurđevića Tari! Nastavljeno u Pljevljima, Nikšiću, Podgorici, Budvi…

Crna Gora je moralno zgažena. Bačena pod noge jednog čoveka. Arhi lažova, velemajstora manipulacije, diktatora koji ne preza od prolivanja krvi.
On je zgazio sve – od izborne volje građana do ličnog dostojanstva.

Privođenje Marka Carevića prvog čoveka Budve, njegovog brata, rođaka i najbližih saradnika predstavlja eklatantan primer latinoameričke diktature iz šesdesetih. Policijska hunta pod maskama nemilosrdno nasrće na građane širom Crne Gore. Suzavac, pendreci i gaženje čizmama građana postaju svakodnevica.

U čije ime bludni sine ponižavaš Crnu Goru? U ime naroda kome si sve oteo? U ime poharanih firmi, obezakonjenog pravosuđa, kriminalizovane policije, zgaženih i do apsurda dovedenih načela demokratije, u kojoj je narod paravan za svaku vrstu profita. Od brašna do kokaina.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (17) Tužno i sramno, nažalost istinito... (7) Fotografije su istina, a reči laž!

Ali je tom narodu trebalo  tri decenije da dođe od Žute grede do žute minute!
Šutiranje čoveka na zemlji bilo je prezreno u kodeksu uličnih tuča. U nekada viteškom Nikšiću, čiju otmenost i dostojanstvo niste uspeli zgaziti, rešavali su se nesporazumi viteški, šakama, kao nekada sabljama. Kada jedan padne, drugi je čekao da ustane ili da pruži ruku. Vi ste sve obesmislili i sunovratili. Brukom i terorom branite Crnu Goru!

Koju? Čiji? Kakvu? Vi dobro znate. Ali zna i narod, oslobođen i straha i mraka. Gazite čizmama slobodoumnu mladost Crne Gore, naslednike onih što je “životima slobodu braniti znaše”, kako peva Šantić, samo ubrzavate svoj sunovrat.

Vrisak majki, krik sestara, jauk žena na ulicama Crne Gore, čije sinove, braću, muževe… gaze ljudi pod maskama, je kosmički krik koji odzvanja nebom.  Odzvonilo je Milo Đukanoviću. Ne skandiraju ti navijači, veliko Srbi, Srbi i malo Srbi, Milo Lopove (zaslužio si veliko slovo) skandira ti Bog kroz usta naroda koji oslobođen straha izlazi iz tvoga mraka.

Mišo Vujović
Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime