Teroristi puše „crnogorske“ cigarete

0
853

Crna Gora je postala platforma za delovanje američkih tajnih službi za specijalne operacije prema Bliskom istoku, izjavio je za Sputnjik lider Pokreta za promene Nebojša Medojević povodom najnovijih informacija o švercu cigareta iz Crne Gore na teritoriju pod kontrolom islamskih terorista.

© Sputnik Александар МилачићPovodom pisanja „Dojče velea“ i medija u Crnoj Gori o „Dosijeu dim“ koji otkriva šverc cigareta iz barske luke na područje Bliskog Istoka preko libijskih luka pod kontrolom snaga bliskih Al Kaidi i DAEŠ-u, Nebojša Medojević je prozvao crnogorsku državu zato što o tome ćuti.

U razgovoru za Sputnjik Medojević je rekao da šverc cigareta pod patronatom crnogorske države nije ništa novo, da se odvija još od od 1993. godine što je imalo epilog u nikada realizovanoj pravosnažnoj osudi Mila Đukanovića pred Vrhovnim kasacionim sudom Italije iz 2004. godine.

„Presuda, koja je podrazumevala i nalog za hapšenje, nikad nije realizovana zbog uticaja međunarodnih službi, pre svih američkih da se taj slučaj arhivira“, kaže Medojević za Sputnjik.

On je ukazao na bliske odnose Đukanovića sa Muhamedom Dahmanom uticajnom bezbednosnom ličnošću na Bliskom Istoku, kako ga je ocenio sam predsednik Crne Gore.

„Postoje priče da se radi o takozvanom crnom operativcu, američkih bezbednosnih službi, vojniku zaduženom za specijalne operacije CIA na Bliskom Istoku, koji je povezan sa šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom, zamenikom glavnog komandanta Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)“, kaže Medojević.

Tu se, dodaje on, otvara priča o kanalima preko UAE koji su sada obuhvaćeni istragom gde se iz slobodne carinske zone u Dubaiju preko luke Bar transportuju cigarete koje kontroliše vrh crnogorskog režima sa bezbednosnim službama koje onda preko Rožaja idu za Kosovo. U poslednje vreme jedan ogroman deo tih cigareta završava na tržištu Srbije, ili preko Srbije ide ka Evropi, naveo je lider Pokreta za promene.

Da Vas podsetimo:  Američko buđenje kineskog zmaja

S druge strane, nelegalni proizvođači cigareta u Crnoj Gori i okruženju, preko luke Bar snabdevaju terorističke organizacije u Libiji i Siriji, koje su, kako navodi, kreirale američke bezbednosne službe.

Pritisak Zapada na Đukanovića

© Sputnik/ Александар Милачић
Nebojša Medojević

„Crna Gora je, nažalost, postala platforma za delovanje američkih tajnih službi za specijalne operacije prema Bliskom istoku. Odavde se švercuju oružje, cigarete, obavljaju se druge logističke operacije. Pod rukovodstvom Mila Đukanovića dotakla je (Crna Gora) samo dno i uplela se u vrlo opasne tajne, specijalne operacije svetskih službi što nikako ne može da joj donese dobro“, ocenio je lider Pokreta za promene.

To što je do objavljivanja informacije o švercu cigareta došlo u „Dojče veleu“, on vidi kao pritisak nekih zapadnih službi prema Đukanoviću, a ne da bi se stalo sa tim poslom.

„Dokumenti se objavljuju da bi se izvršio pritisak na Đukanovića da ostvari neke stvari koje još nije uradio za SAD, ili možda da mu se skrene pažnja da bi njegovi pokušaji da oporavi odnose sa Moskvom značili za njega političku smrt“, kaže Medojević.

On smatra da je „Dojče vele“ do informacija došao posredstvom američkih obaveštajnih službi. Konstatujući da je „nemačka obaveštajna služba BND ekspozitura CIA“ i da za rad ne odgovara Bundestagu i kancelarki, on je podsetio na aferu prisluškivanja nemačke kancelarke Angele Merkel, za šta je CIA koristila resurse BND-a.

I crni đavo je demokrata ako podrži SAD

„Sve ovo što se sada dešava, ’bregzit‘, najave formiranja neke nove velike Nemačke na prostoru EU, sve su to delovi velike globalne turbulencije i preslaganja paralelograma sila i nestabilnosti koja zahvata čitavu Evropu. A Balkan je od strane SAD planiran kao region sa koga se može permanentno uticati na destabilizaciju EU. Plan SAD za Balkan je da bude Latinska Amerika Evrope, region u kome vladaju korumpirani, ucenjeni političari povezani sa lokalnom i regionalnom mafijom, koji se uvek mogu zloupotrebiti i upotrebiti od strane velikih zapadnih obaveštajnih službi za ostvarivanje svojih interesa“, ocena je Medojevića.

Da Vas podsetimo:  Pola miliona Krajišnika čeka da pogleda film „Oluja“

Na pitanje kako vidi dalji razvoj situacije, kako regionalno, tako i globalno, Medojević kaže da ne zna, ali da je ohrabren „bregzitom“.

„SAD I EU, n žalost, godinama ćute o korupciji i političkom uticaju organizovanog kriminala, što je za mene bio znak da je to u stvari plan za Balkan. Jer, nemoguće je da EU, recimo, problem krađe izbora i zloupotrebe državnih resursa koji je sličan u Makedoniji i Crnoj Gori, u Makedoniji vidi kao političku krizu, a u Crnoj Gori kao napredak. Znači da ta politika duplih standarda EU ukazuje da je ona postala puki eksponent geostrateških interesa SAD, da joj uopšte više nije stalo za standarde, ni za razvoj demokratije, ni za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i siromaštva, ni za vladavinu prava. Jednostavno, priklonila se toj opasnoj globalnoj politici SAD gde je svaki partner koji zastupa interese SAD demokrata i reformista, pa makar bio i crni đavo“, smatra Medojević.

On je ocenio da je to i dovelo do situacije da Britanija izađe iz EU, da jača evroskepticizam, „da ljudi ne žele da EU bude velika Nemačka pod kontrolom Amerike“. „Bregzit“ je, kaže, bio iznenađenje za one koji ne poznaju te procese.

Pobeda Trampa i novi globalni dijalog

Kada je Crna Gora u pitanju, Demokratski front, dodaje Medojević, jedina je živa, autentična politička opcija koja kritikuje i Brisel i Vašington zbog pogrešne politike. Ona je „region pretvorila u platformu za ostvarivanje ciljeva SAD i skrivenih ciljeva bankarskog globalnog fašizma“.

Medojević kaže da je ohrabren „bregzitom“. To je, kako je ocenio, značajan događaj gde se narodi bune i žele da vrate nezavisnost od nedemokratske, korumpirane briselske administracije na svoje parlamente i svoje vlade.

Da Vas podsetimo:  Predsednik CIK BIH: Razmotrićemo mogućnost poništenja izbora u RS

„Očekujemo da će se taj proces završiti pobedom Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i na uspostavljanju jednog novog globalnog dijaloga između Rusije, Kine, Indije, EU i SAD, gde se moraju temeljno reformisati međunarodno pravo i međunarodni poredak i uspostaviti mehanizmi koji će raditi u interesu naroda, a ne globalnih bankarskih fašista“, kaže lider Pokreta za promene.

Na pitanje zašto SAD baš sada požuruje sa prijemom Crne Gore u NATO, kako je to juče u Vašingtonu saopšteno, Medojević kaže da im se žuri jer znaju da je većina građana u Crnoj Gori protiv učlanjenja u NATO i da bi održavanje fer i poštenog referenduma to pokazalo.

„Iako se moja partija i ja zalažemo da Crna Gora bude deo NATO-a, ne želimo da to donesemo bez provere građana“, kaže Medojević i tvrdi da će, bez obzira na odluku Parlamenta o pristupanju NATO-u, o tome konačno biti odlučeno kada bude formirana „prva slobodna vlada.“

„Ako je veliki britanski narod mogao da donese tešku odluku koja znači nestanak EU u ovakvom formatu, kakva će biti i šta će biti to ćemo da vidimo, može i crnogorski narod da poništi odluku koju Skupština Crne Gore donese iza leđa građana“, kaže Medojević za Sputnjik.

Mira Kankaraš Trklja

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime