„Teška reč“

Laka obećanja Aleksandra Vučića

1
1287

Aleksandar-Vucic-teska-rec-2Naivnost, cenzura, senzacionalizam, brutalizacija svakodnevnog života, otvoreno služenje vladajućem režimu i gotovo potpuni nedostatak ozbiljnog i argumentovanog kritičkog dijaloga koji čini suštinu demokratije i slobode izražavanja.

Ova ocena se ne vezuje samo za praćenje tzv. zabavno-rekreativnog programa koji publika traži i želi da gleda već se ona odnosi i na emisije koje se bave najznačajnijim političkim temama. U ovakvom pristupu neprikosnoveno prednjači emisija na TV Pink „Teška reč“, koju vodi Dragan J. Vučićević, urednik hipertablodnog Informera, kao neke vrste para Službenog glasnika vladajuće koalicije. Zato i nije slučajno što se gostovanje premijera Vučića (jedno u nizu) samo nadovezalo na „Farmu“ jer njegovi nastupi su u velikoj meri slični rijaliti programima. A on i njegovi medijski savetnici tačno znaju kom biračkom telu se treba obraćati.

Iako je ova emisija bila zamišljena kao dijalog premijera i odabranih novinara, svedena je na već poznati logoreični monolog Aleksandra Vučića, koji koristi svaku priliku da istakne do sada neviđene uspehe svoje vlade, ali i njegov samopregorni i posvećeni rad. Jedna od njegovih glavnih tema je obrušavanje na svaku kritičku primedbu jer on kritiku može da trpi, ali ne i laž, zato je i izrekao seriju optužbi i diskvalifikacija svima koji dovode u pitanje njegovo ružičasto viđenje socijalne i političke sitacije u Srbiji. Jer jedino on određuje u ovoj zemlji šta je istina, a šta je laž. Ako se novinari koji su samo bili obični statisti u ovoj emisiji i bojažljivo se usudili, uz dovoljnu dozu opreznosti i snishodljivosti, da i postave neko pitanje koje ima i nagoveštaj kritike, odmah bivaju ućutkani premijerovom osornom primedbom – zar mislite da sam ja diktator.

Posle ovakvog reagovanja ne postoji više ni pedalj prostora za vođenje ozbiljnog dijaloga jer je nemoguće više zaustaviti premijerov monolog. Jasno je da u ovako vođenim emisijama, u kojima voditelj, pun entuzijazma i slugeranjstva, kaže da je istina jedini argument kojim se služi premijer Vučić, nema mesta za ozbiljan i argumentovan dijalog jer istinu poseduje i zna samo jedan čovek.

Da Vas podsetimo:  "Vijetkong" protiv Vučića

Tako se pokazuje u svoj ogoljenosti do koje mere je srozana i obesmišljena naša novinarska profesija jer su novinari, ne samo u ovoj emisiji, svedeni na prigodan dekor bez ikakve mogućnosti da postave suvisla pitanja, što i jeste njihov jedini zadatak. Posebna epizoda u ovoj emisiji je bilo uključenje Vojislava Šešelja, koji je pročitao svoja naručena pitanja. Način na koji je Vučić na njih odgovarao samo pokazuje da je došlo do njihovog velikog pomirenja i da je vođa SRS dobro uradio domaći zadatak i da će nastaviti svoju staru delatnost – da napada i denuncira sve one koji dovode u pitanje politiku velikog naprednjačkog vođe, i to sa pozicija nepatvorenog i izvornog srpskog patriotizma i odbrane nacionalnog i državnog interesa.

Uloge su očigledno podeljene po starom i dobro oprobanom scenariju, i ne treba imati nikakvih iluzija kada je uloga SRS-a u pitanju, ona je samo deo propagandne kampanje čiji je osnovni cilj da se obesmisli i obezvredi mogućnost kritičkog dijaloga ali i sam pojam opozicije a naročito onaj njegov deo koji se svrstava u patriotski i evroskeptični blok.

Najvažnije pitanje u ovoj emisiji bilo je vezano za moguće raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Premijer Vučić, koga inače uopšte ne interesuju rejtinzi i delovanje opozicionih stranaka (nije ipak propustio da pokaže rezultate istraživanja u kojima SNS ima 54 posto podrške), konačno je objavio da izbora neće biti narednih pola godine jer je on pre svega posvećen sprovođenju reformi i obezbeđivanju uslova za ekonomski napredak i jačanje srpske države. Ali treba se setiti njegovih mnogobrojnih neispunjenih i megalomanskih obećanja tako da ni njegovu izjavu o vanrednim parlamentarnim izborima treba prihvatiti veoma uslovno i sa velikom rezervom.

Međutim, zašto se ovako značajna za naš politički život izuzetno značajna odluka ekskluzivno saopštava na komercijalnoj i privatnoj televiziji, zar nije za očekivati da se ovakva vest vezana i za obraćanje javnosti nakon godinu i po dana rada ove vlade saopštava na RTS- televiziji koja je vlasništvo svih građana Srbije. Ali iza ovakvog nedržavničkog gesta premijera jasno se može videti da su upravo privatne-komercijalne rijaliti televizije njegovo glavno medijsko uporište, bez obzira na to što i RTS ne zaostaje mnogo u svojim naporima da bude na usluzi naprednjačkom režimu. Direktan prenos obeležavanja sedme godišnjice osnivanja SNS na komercijalnim televizijama Pinku, Hepiju i neizbežnom studiju B samo su potvrda više da su privatni mediji udarna propagandistička pesnica ove stranke i njenih političkih satelita.

Da Vas podsetimo:  Kroatokomunistički šlag na hrvatski genocid

Premijera koji se neprestano poziva na evropske standarde i vladavinu prava nimalo ne dotiče činjenica da su televizije koje su direktno prenosile proslavu sedmog rođendana SNS-a grubo prekršile odredbe Zakona o elektronskim medijima kao i obavezujući Kodeks ponašanja emitera. Zabranjena je svaka politička kapmanaja i prenos događaja vezanih za političke partije u periodu van izborne kampanje, bilo da je plaćen termin ili ne a takav propis je donet u Narodnoj Skupštini glasovima poslanika valadajuće i opozicionih stranaka.

Ali ova pravila ne važe za predsednika SNS-a i premijera Vučića jer je on neprestano u izbornoj kampanji i zato je za njega sasvim normalno da se prenosi rođendanska konvencija njegove stranke. Pri tome se on neprestano poziva na njegovu štedljivost, ali niko od prisutnih novinara u emisiji „Teška reč“ nije ga pitao koliko je koštala ova pinkovska politikantska rođendanska predstava u kojoj su samo nedostajale pionirske marame i štafeta. Koliki su troškovi prevoza aktivista Napredne stranke, koji su dovezeni iz cele Srbije. I zašto je bilo potrebno u vreme odricanja i štednje praviti ovu medijsku paradu, koja je bila samo još jedan dokaz više da se stvara novi kult neprikosnovenog i mesijanskog vođe čiji put treba slediti, kako je to rekla u svom nadahnutom obraćanju predstavnica penzionerskih klubova i udruženja.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić ovoga puta nije pustio suzu, ali je svojim prisustvom na ovom stranačkom skupu samo je još jednom pokazao svu hipokriziju i licemerstvo naše vladajuće „elite“. I njemu je jasno da bez podrške SNS-a ne može da računa na novi predsednički mandat, pa se i on pridružio neumesnoj glorifikaciji Vučića očinskim rečima – „Izdrži, Aleksandre“. I ova emisija, kao i mnogi medijski istupi premijera, pokazala je da on nije spreman da vodi ozbiljan i argumentovan dijalog i da svaku kritičku primedbu dočekuje kao lični napad jer je uveliko stvorio ružičastu sliku stvarnosti i ne može da podnese da je bilo ko narušava.

Da Vas podsetimo:  Pismo naučnika: Srbija je na samrti, okupirao nas je domaći neprijatelj

Marinko M. Vučinić

NSPM

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime