THE ECONOMIST: Moraćemo da se navikavamo na vodeću ulogu Rusije u Evropi

0
832

92336

Edvard Lukas

Zemlje Zapada moraće da se navikavaju na nove prilike – na vodeću ulogu Rusije na evropskom kontinentu – upozorio je urednik međunarodnog segmenta lista The Economist, poznati britanski novinar Edvard Lukas.

Urednik The Economist smatra da je jedan od uzroka svega – energetska zavisnost zemalja EU od Rusije. Po njegovom mišljenju, evropske zemlje nikako ne mogu da utiču na postupanje Rusa, budući da su za mnoge zemlje sopstveni interesi na planu snabdevanja energentima važniji od dobiti Evropske unije.

„Teško je zamisliti na koji način će Evropska komisija osigurati poštovanje svojih odluka povodom ruskog gasovoda Južni tok, kada su sporazum o učešću u tom projektu potpisale Italija, Austrija, Bugarska, Hrvatska i Slovenija. Čini se da su ambiciozni pokušaji EU da uspostavlja pravila na energetskom tržištu evropskog kontinenta pretrpeli potpuni neuspeh. Ruska Federacija se pokazala isuviše jakom. Počinje nova epoha: zemlje EU više ne razmišljaju o širokim interesima, zanemaruju pravila koja više nisu aktuelna i pokušavaju da nađu efikasnije uzajamno razumevanje sa Rusijom“ – prokomentarisao je situaciju Lukas.

Prema tome, po mišljenju britanskog novinara, iz opisanog stanja stvari proizlazi i postepeno priznavanje vodeće uloge Moskve na evropskom kontinentu.

„Rusija može da povrati svoju ključnu ulogu u nacionalnoj politici i donošenju odluka mnogih zemalja istočnog dela Evrope, a takva aktivnost, nažalost, već se očituje u Češkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Zemlje koje su zahladile odnose sa Kremljom biće primorane da se pomire sa situacijom da će njihove birače i preduzetnike gas skuplje koštati. Oni koji su spremni da igraju kako drugi svira – dobiće povoljnije ponude“ – piše urednikThe Economist-a

Po mišljenju Edvarda Lukasa, sve to dovodi do slabljenja NATO-a i EU. Na kraju će Evropljani morati da se „naviknu na svet u kojem Rusija igra glavnu ulogu u regionalnoj i evropskoj bezbednosti“, ili će pokušati da prežive u uslovima ekonomskog rata sa Moskvom, odnosno – bez ruskog gasa.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi

„Naravno, to će dovesti do nekoliko godina recesije, nezaposlenosti i odricanja. Očigledno je da takva budućnost za birače i političare nije suviše utešna. Ali, nekako će je, ipak biti…“ – opisuje britanski novinar mogući scenario razvoja događaja. Istovremeno, vojna konfrontacija NATO i Rusije, po njegovom mišljenju, nema izgleda.

„Ako sve ratoborniji Putin počne da maše svojom nuklearnom sabljom, Zapad će se, najverovatnije uplašiti i povući nazad. Tako neće biti nikakvih eksplozija. Samo ponižavajući gubitak poverenja u NATO – nazovimo to nuklearnim jecajem“ – zaključuje urednik međunarodnog segmenta The Economist.

fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime