Tito je voleo da se šali

6
2656

ZAVRŠILI NA GOLOM OTOKU

Mnogi su u Titovoj Jugoslaviji „zaglavili“ Goli otok ili neki drugi zloglasni zatvor samo zato što ih je neko čuo da pričaju „nepodobne“, političke viceve. Sa druge strane, oni bliski maršalu kažu da ih je Broz i te kako voleo, da im se smejao, ali da su se samo oni najodvažniji usuđivali, čak i na njegovo insistiranje, da ih pričaju pred njim.

Neprikosnoveni vladar komunističke Jugoslavije Josip Broz Tito važio je za čoveka koji ima dobar smisao za humor, voli da se smeje i šali, pa čak i na svoj račun. Često je ugošćavao neke od najpopularnijih javnih ličnosti tog vremena i sa njima se šalio i lumpovao do duboko u noć.

Oni su nakon toga prepričavali anegdote, a česta tema su bili i politički vicevi koje je Tito, navodno, voleo da sluša.. O ovome je naročito govorio legendarni Velimir Bata Živojnović koji je Brozu bio omiljeni domaći glumac i od koga je, prema pričama, Tito tražio da mu priča viceve i istinu o onome šta narod govori.

Više o tome kako se Pavle Vuisić proveo kada je rešio da bude neposredan i otvoren pred Titom možete saznati KLIKOM OVDE!

Ipak, van Titovih rezidencija, vicevi o njemu bili su zabranjeni i kažnjivi. Mnogo je onih koji su „zaglavili“ Goli otok ili neki drugi zloglasni zatvor samo zato što ih je neko čuo da pričaju „nepodobne“ šale.

Zato su se one pričale u pola glasa, tiho i tajno i, naravno, samo u probranom društvu. Naročito popularan, ali i zloglasan, bio je ovaj vic:

– Što bi bilo da „Galeb“ potone?

– Jugoslavija bi se spasila.

A. B.

dnevno.rs

Foto: wikipedia

6 KOMENTARA

  1. od rata na ovamo,po zvaničnoj izjavi tadašnjeg ministra policije aleksandra rankovića,sa takozvanim žitarima kroz komunističke zatvore je posle rata prošlo zvanično negde oko dva i po miliona ljudi.to se misli na one žitare kojima su vršili takozvane nareze,gde su i šiptarima narezivali mast iako oni nisu koristili mast,pa su kupovali od srba da bi predali,pošto bi bili uhapšeni jer nemaju masti.ima taj podatak u knjizi crveni jaram.

  2. voleo je da se šali i poslao dva i po miliona srba u zatvore,za njim danas žale njegovi komunisti kao šainović i ovi ostali iz sps.zbog toga im svima treba suditi javno.tako će biti izvršena pravda.

  3. Да, нарочито са политичким противницима и српским народом, а специјалност му је била црни хумор – од најцрње сорте…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime