(T)ko se boji „Slovenskog bratstva“

0
691

slovenskoKrajem oktobra i početkom novembra meseca održala se međunarodna vojna vežba pod imenom „slovensko bratstvo“. U njoj su učestvovale jedinice i pripadnici Vojske Srbije, beloruske vojske i ruske vojske. Cilj vežbe bila je borba protiv terorizma a izvodile su je jedinice za specijalne operacije i vazdušno-desantne jedinice.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general Diković boravio je u Belorusiji i sa tamošnjim generalima razjasnio je plan upotrebe vojnih jedinica Srbije, Belorusije i Rusije. Vežba je protekla odlično i svi zadati ciljevi su ispunjeni. Rusiju su predstavljali elitni padobranci koji su stacionirani na Kavkazu i koji imaju bogato ratno iskustvo iz Čečenije i Gruzije. Srbiju su predstavljali padobranci iz 63 padobranskog bataljona iz brigade za specijalne namene. Činjenica je ipak da Srbija igra na dve karte.

Vojska Srbije ima mnogo više vežbi koja je sprovela sa NATO paktom i Srbija zaista sedi na dve stolice. Međutim vežba „slovensko bratstvo“ je uplašila Hrvate jer je Hrvatska član NATO pakta. „Zabrinuti smo zbog vježbe „Slavensko bratstvo“ koja će se u Rujnu održati u Srbiji“ rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitanović na samitu NATO pakta koji se održao u Varšavi. Hrvati su zabrinuti više od svojih partnera u NATO-u jer se vežba odigrala na samo 30 kilometara od granice sa Hrvatskom. Ali tresla se gora rodio se miš može se reći za hrvatske reakcije jer se ništa spektakularno nije dogodilo.

NATO nema razloga da se plaši jer Srbija ne namerava nikog napasti a pogotovo ne članice Severnoatlanske alijanse. Međutim Hrvati su u pravu kada kažu da zbog vojne saradnje sa Rusijom i Belorusijom Srbija možda nikada neće otvoriti poglavlje „odbrana, spoljna i bezbednosna politika“. Ovo je naravno dobro jer Srbija nikada neće uskladiti svoju politiku prema Rusiji tako da joj uvede sankcije što političari iz Evropske Unije očekuju. Ipak saradnja sa NATO paktom bi trebala da se prekine u smislu vojnih vežbi pošto Srbija ne namerava postati članica NATO pakta.

Da Vas podsetimo:  Ko je Milan Božić? Nekada leva ruka Mire Marković, a danas desna Aleksandra Vučića

Međutim u Hrvatskoj se digla velika prašina zbog vojne vežbe „slovensko bratstvo“. Naime, „Jutarnji list piše da sve bliža vojna saradnja Srbije i Rusije izaziva glasne proteste u NATO-u i Evropskoj Uniji“. Hrvatski list „Nedeljnik“ navodi da je Hrvatska spremila odgovor na srpske vojne vežbe sa Rusijom a taj navodni odgovor su helikopteri Kiova, nove pancer haubice, borbena oklopna vozila Patria i dve specijalne brigade. Ovo su gluposti hrvatskih novinara jer Srbija se ne naoružava i ne sprema se za rat sa Hrvatskom.

Ipak, uzevši sve u obzir, Srbija će na kraju ipak morati da se odluči da li će krenuti vozom za Zapad ili Istok ali po svemu sudeći Srbija će ostati vojno neutralna i neće ući u EU to je svima barem jasno zato što je politika EU isključiva a Srbija ne voli isključivost.

Slobodan Jovanović

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime