Toljaga komunalnih preduzeća

0
842

NIŠ-Vladi Srbije dostavljena je inicijativa za hitno usvajanje uredbe kojom bi se zaustavila naplata komunalnih računa građanima od strane privatnih izvršitelja i privatnih agencija za naplatu, koju je potpisala 21 organizacija, a potpisom na peticiji podržalo više od deset hiljada građana Niša, kaže Miroslav Krstić, predsednik Sindikata zaposlenih radnika na određeno vreme, koji je jedan od inicijatora ovakvog predloga.

Prema inicijativi, uredbom bi trebalo „stopirati izdavanje predloga za izvršenje od strane javnih komunalnih preduzeća u Srbiji prema privatnim izvršiteljima i agencijama za naplatu dok se ne donese novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju i Zakon o imovinskom cenzusu“. Postojeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji je inace u fazi izmene je „neustavan, socijalno neodgovoran i bezobziran“, odnosno suprotan članovima 1, 40 i 91 Ustava Srbije, kao i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i Evropskoj povelji o socijalnim pravima, navodi se u inicijativi.

NIŠ

– Ovo što danas rade privatni izvršitelji i agencije za naplatu je ,,toljaga“ javnih komunalnih preduzeća protiv ugroženih građana. Njima se oduzima imovina mimo Ustava, bez sudske odluke, a za dug od kojeg je višestruko vrednija. Izvršitelji besomučno maltretiraju i vređaju građane i preduzetnike Srbije jer bez najave upadaju u stanove ili radnje i otimaju pokretnu imovinu ili automobile, pa i kuće i stanove. Najpre uzimaju dve trećine zarade i penzije i jednu polovinu minimalca, a onda automobile, frižidere, televizore ili umetničke slike, ostavljajući ljudima samo krevete i još poneku osnovnu stvar. U Nišu je pokušano i oduzimanje kuće, ali je za sada to nekako zaustavljeno. Sada se niškoj porodici Nedeljković, zbog nekog duga Parking servisu, oduzima skoro cela pokretna imovina, a kroz njihovu kuću svakodnevno prolaze kupci koji im gledaju stvari. Ljudima se, dakle, popisuje život i uzima dostojanstvo – kaže Krstić.

Da Vas podsetimo:  Vučić tvrdi: Poljoprivredne penzije poklon države, dobijaju ih iako ne plaćaju doprinose(??!!)

Naš sagovornik kaže da su u toku avgusta i septembra građani Srbije dobili „na desetine hiljada“ zaključaka za prinudnu naplatu komunalnih računa od privatnih izvršitelja i agencija. Ipak, pokretači inicijative nemaju precizne podatke o broju ljudi kojima su izvršitelji i agencije popisale i oduzele stvari.

Svaki drugi dužnik

Prema dostupnim informacijama, u Nišu je svaki drugi građanin „komunalni“ dužnik, te bi mogao biti u problemu sa izvršiteljima. Građani, pritom, duguju državi i po poreskoj i drugim osnovama, pa je rizik da im izvršitelji zakucaju na vrata još veći. Ovih dana je počela čak i prinudna naplata poreza na oružje, kaže Miroslav Krstić.

Zorica Miladinović

danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime