Toma Šaletić i u sedmoj deceniji prkosi visinama

0
814
Članovi pokreta “Svi za Paraćin” sa Tomom Šaletićem i Tanjom Cincović / Foto: printscreen 

Tomislav Šaletić, pilot, instruktor letenja, padobranac, prvi civilni predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, šampion u preciznom letenju, danas je skokom sa 3.000 metara obeležio pola veka od svog početka u padobranstvu.

Šaletić je svoj prvi skok imao 6. avgusta 1969. godine a danas nešto više od pola veka nakon toga ponovo se spustio padobranom tek drugi put od 1982. godine od kada je prestao da se aktivno bavi padobranstvom. Jedan od najuspešnijih paraćinskih pilota višestruki šampion države, čovek koji je izškolovao skoro sve pilote u Paraćinu je kada se sve preračuna u vazduhu proveo preko 6 meseci svog života.

Sa Tomom Šaletićem danas je svoj prvi skok imala i Tatjana Cincović koja kaže da je oduvek želela da padobranom skače iz aviona i da joj se ova želja posle višemesečne pripreme danas ostvarila. Tanja Cincović dalje navodi da Paraćin ima nešto što retko koji grad u Srbiji i regionu ima i da se ovakvim stvarima afirmišemo aero klub “Naša krila” koji postoji od 1935 godine.

Aero klub “Naša Krila” osnovan je 1935. godine a postoji zahvaljujući Opštini Paraćin, Sportskom savezu opštine Paraćin, mnogobrojnim donatorima i ljubiteljima vazduhoplovstva uz podršku Vazduhoplonog saveza Srbije.U svom dugogodišnjem postojanju ostvario je izuzetne sportske rezultate padobranaca i pilota aviona, kao i rezultate na edukaciji mladih modelara, padobranaca, pilota aviona i pilota jedrilica.Vazduhoplovni modelari postigli su zavidne uspehe na republičkim i državnim prvenstvima. Padobranci su višestruki državni prvaci, ekipno i pojedinačno, kao i na međunarodnim takmičenjima. Oboreno je više svetskih i državnih rekorda u padobranstvu.

Piloti su višestruki državni prvaci, ekipno i pojedinačno, u aero-reliju i preciznom letenju. Sportisti Aero kluba su bezbroj puta proglašavani sportistima godine regiona i grada Paraćina, i Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije i Srbije, dobitnici najprestižnijeg priznanja Vazduhoplovnog saveza statue “Zlatni orao”.

Da Vas podsetimo:  Srbi za Srbe: Nedovići imaju više dece, nego škola đaka...
Izvor: portal035.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime