Tomislav Nikolić – Kažiprst 10. novembar 2010.

0
1736

SkarmklippDanica Vučenić: Dve godine od kako postoji, Srpska napredna stranka i dalje je kritikovana da nije jasno profilisana, da poruke koje šalje nisu definisane. Ova partija je na rođendan u Areni okupila oko 30 000 ljudi, uprkos činjenici što u programskih određenjima ima zapisano isto ili slično što i ostale stranke koje slove proevropskim. Aplauze su, od prisutnih ambasadora dobili predstavnik… najviše predstavnik Rusije. Zvižducima su dočekani gosti sa Zapada, tako je to izgledalo na televiziji. Ambasador Norveške u Beogradu rekao je juče u intervjuu  „Danas-u“ da ima utisak, posle razgovora sa liderom naprednjaka Tomislavom Nikolićem, da se njegovi ciljevi i ciljevi Vlade poklapaju. Sam Nikolić, je poručio na rođendanskom slavlju da, u evropsku zajednicu treba da uđemo, ali ne bez ponosa. Posle Tadića, i on je prozvao bogataše da pomognu, ali je napravio razliku između njih i tajkuna. Koliko je svoje članove ubedio da je Evropska unija ono što bi trebalo da nam bude cilj, ko su tajkuni, a ko bogataši, šta bi od kritika koje je juče obelodanila Evropska komisija prvo rešio, da li je promenio mišljenje o deklaraciji o Srebrenici za koju nije glasao, jer je ona pohvaljena u izveštaju komisije, da li i dalje želi da se na narednim izborima kandiduje za predsednika, neka su od pitanja za gosta „Kažiprsta“, gospodina Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke. Gospodine Nikoliću, sigurna sam da ćete se složiti sa kritikama Evropske komisije, i to će biti deo ove emisije, međutim, pre toga bih želela jedno… jedno pitanje koje se odnosi na… samo rođendansko slavlje. Vi, i javnost i diplomate, uveravate da jeste za Evropsku uniju, ali je pitanje jeste li u to uverili svoje pristalice, njih 30 000 u Areni koje smo čuli da zvižde, bar je to tako izgledalo na televiziji, zapadnim diplomatama. Jeste li Vi jedini Evropejac u svojoj partiji, eto tako da pitam?

Tomislav Nikolić:  To je… to su… zaista su dočekani sa podeljenim osećanjima i bilo je naravno i zvižduka, ali je bilo i aplauza istim tim ambasadorima ili bivšem ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država, i to je neko spontano reagovanje na koje vi jednostavno ne možete da utičete. Dovoljno je da jedan počne da zviždi i da njih deset ili 15 ili 50 prihvati. Nije to ni toliko bitno, bitno je to da smo se Aleksandar Vučić i ja odmah tu dogovorili da on, pošto je trebalo da govori, da on opomene naše ljude da smo mi domaćini, a da smo pozvali goste.

Danica Vučenić: Dobro, a šta to govori, da ih ipak niste ubedili?

Tomislav Nikolić: Znate, ne govori to o tome da li sam ja ubedio, pošto u našoj stranci će svi poslušati ono što ja budem rekao. Pitanje je da li je država u odnosima sa Evropskom unijom ubedila građane Srbije… u to da li će to sve biti kako treba. U smislu, da građani Srbije žele da budemo u Evropskoj uniji, kao što to želim i ja. Ali ih Vlada Srbije, predsednik Srbije još uvek nisu ubedili da Evropska unija neće postaviti taj konačni uslov da se odreknemo dela teritorije.

Danica Vučenić: Koji? I to je taj ponos o kome ste govorili?

Tomislav Nikolić: To je taj ponos o kome smo govorili. Ja ne mislim da je ispunjavanje uslova koje Evropska unija ima prema svakoj svojoj članici, da je to gubljenje ponosa. Ja mislim da je to dobro i mislim da treba ispuniti sve uslove koji su taksativno nabrojani, koji će nas sačekati sada i da će to samo da poboljša odnose u našoj zemlji, bez obzira na to da li ćemo biti član ili ne. Ali ta… ta sudbina Kosova i Metohije koja nam svima visi nad glavom jednostavno ne može da prođe tek tako, da građani Srbije o njoj ne razmišljaju… Ja mislim da bi 90 posto građana Srbije bilo za Evropsku uniju, da nije…

Danica Vučenić: Jesu li Vama, u Vašim kontaktima bilo ko rekao: evo, priznajte Kosovo pa ulazite u Uniju?

Da Vas podsetimo:  30 godina kasnije: Šta su prouzrokovale sankcije UN prema Srbiji i Crnoj Gori

Tomislav Nikolić: Pa, nije, pa, naravno da nije. Ali ako to govore nekome, onda to govore ovima koji su na vlasti. Oni to nekako zavijaju u neke oblande…

Danica Vučenić: A zašto njima govore, a Vama ne?

Tomislav Nikolić: Pa, sa njima se razgovara na temu kako će danas i sutra Srbija da izgleda, sa mnom može da se razgovara na temu kada pobedimo.

Danica Vučenić: U redu, ali evo pričali ste i sa Fileom, pre par dana sa norveškim ambasadorom ste govorili…

Tomislav Nikolić: Skoro svakog dana mi imamo… juče je bio ambasador Izraela, ponekad zabeležimo, ponekad ne…  Nije bitno. Mi neprekidno razgovaramo o tome. Dakle, ja nisam nikada čuo taj uslov, meni niko iz vlasti nikada nije rekao da postoji taj uslov, ali nešto se valja… nešto…

Danica Vučenić: Lepo ste rekli da… a… Vi vidite Kosovo i Srbiju zajedno u Evropskoj uniji i pomenuli ste Kosovo kao evropsku regiju. Da li je ponosno ulaženje u Uniju to? Šta, Kosovo kao evropska regija?

Tomislav Nikolić: Sa Kosovom u sastavu Srbije, a onda neka Evropska unija razvija Kosovo kao regiju…

Danica Vučenić: A da li to znači, gospodine Nikoliću, da mi treba narednih 120 godina da čekamo da Kosovo ispuni standarde i onda da uđemo u Uniju?

Tomislav Nikolić: A zašto Kosovo ne bi ispunilo standarde? … a kad već deset godina Evropska unija u njemu uređuje standarde?

Danica Vučenić: Ali standardi nisu uređeni na Kosovu i Vi to dobro znate.

Tomislav Nikolić: To je onda kriva Evropska unija. Znači, Evropska unija treba da napiše… (preklapa se voditeljka)

Danica Vučenić: … nije stvar u tome ko je kriv.

Tomislav Nikolić: … sebi osvrt na uređivanje standarda na Kosovu i Metohiji. I žao mi je što se odustalo od principa, standardi pre statusa i krenulo se posle nekoliko godina, krenulo se isključivo na status, tako da su standardi ostavljeni po strani. Ali Evropska unija mora da razmisli, čak i da prihvati nezavisnost Kosova i Metohije i da ponudi Srbiji da uđe bez Kosova i Metohije, kad bi Kosovo i Metohija ušli u Evropsku uniju. A mi ne možemo na taj način da razmišljamo: hajde da se otresemo Kosova i Metohije pošto ne ispunjava standarde. Hajde, neka nas zbliže, ispunićemo mi standarde…

Danica Vučenić: A na koji način da se otresemo…Šta znači otresti se Kosova i Metohije?

Tomislav Nikolić: Pa, Vi sad kažete: ne možemo da uđemo nikad u Evropsku uniju pošto Kosovo nije ispunilo standarde.

Danica Vučenić: Ne, ne kažem ja… ja Vas pitam… da li treba da čekamo? A šta znači otresti se Kosova i Metohije? Vi kažete da se otresemo… a šta za Vas znači otresti se Kosova i Metohije?

Tomislav Nikolić: Ne, ja sam tumačio Vas, tumačio sam to Vaše pitanje koje je bilo veoma indikativno i teralo me da kažem: eto, pa ući ćemo bez Kosova i Metohije. Nećemo da uđemo bez Kosova i Metohije, 20 godina – 20. Uostalom, najbolje je biti u statusu kandidata i to znaju svi koji su brzo uleteli u Evropsku uniju, zato što je Evropska unija, nekim članicama odgovaralo da neke države što pre uđu, pravili su nekakav zid i tako dalje. Danas te članice grcaju. Prvo, nisu iskoristile sve prednosti koje pruža status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i odmah ušli u troškove Evropske unije… jer naravno da iziskuje i troškove. Ali, da raščistimo jednom…  to sa Kosovom i Metohijom…  Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije… i to ne može nijedan…

Danica Vučenić: Dobro, i to saopštavate… i to je taj ponos o kome govorite?

Tomislav Nikolić: I to je taj ponos o kome govorim.

Danica Vučenić: Znači, mi nemamo vlast na Kosovu realno, je l’, faktički, ali ako uđemo sa tim da… sa preambulom Ustava, mi smo ponosni, to je to?

Tomislav Nikolić: Pa, zamislite narod koji ne poštuje svoj Ustav. To nije narod… to nije država. Šta sad znači realno i racionalno? Hajde da se sklonimo potpuno s Kosova i Metohije i kroz pet godina da ne bude realno ni da možemo i da otputujemo tamo. Ja sam se već sučeljavao sa takvim stavovima političara koji su bili na vlasti, koji nas dovedu do situacije da više ništa ne može da se uradi, i onda kažu: a šta sad može da se uradi?

Da Vas podsetimo:  DOSIJE SARAJEVO: SUZE I NEPREBOL SLOBODANKE MLADIĆ IZ HRASNICE

Danica Vučenić: Ne, samo je pitanje šta Vi imate od toga što ćete reći, mi ulazimo sa Kosovom u Uniju. Šta ćemo mi da činimo ukoliko to ne bude tako?

Tomislav Nikolić: To je naša obaveza. Nađite mi političara koji, izuzev ovih malih koji nikad ne mogu da budu na vlasti…

Danica Vučenić: A realno nemate vlast dole, nije moglo da se uđe ni na inauguraciju patrijarha.

Tomislav Nikolić: To je tačno, suočen sam ja s tim, ja sam suočen sa nekakvom faktičkom nezavisnošću koju država Srbija polako priznaje, ali pustite me da imam svoj cilj, da imam svoje stavove i pustite me da o tome razmišljam na drugi način… Dakle, ja kažem… metaforički… Dakle, ja imam pred sobom Ustav Srbije i imam pred sobom želju građana Srbije i imam pred sobom obaveze koje treba da ispunimo prema Evropskoj uniji… Ja mogu da kritikujem Vladu bilo šta da kaže, pošto je ovo u kontinuitetu Vlada Srbije i njen predsednik koji već tri puta govore različito. Srbi sa Kosova su imali stav Borisa Tadića da se ide na izbore, da se ne ide na izbore, dakle, razmišljajte o tome kao da živite na Kosovu i Metohiji. Ja sam suočen sa izborima na Kosovu i Metohiji i za lokalnu samoupravu dopunskim izborima koje organizuje Srbija. I u velikom broju tih samouprava mi smo pobeđivali, formirali vlast… I nikada nikakvu pomoć od Srbije nismo dobili… Istovremeno, Albanci održe izbore za tu lokalnu samoupravu, izađe nekoliko Srba, nije bitno, i onda oni dobiju bar deset puta više ili 50 ili 100 puta više novca za tu lokalnu samoupravu iz Prištine, odnosno iz Evrope, nego što dobijemo mi iz Beograda. I onda ljudi kažu: Čekaj, pa vi ne možete da nam napravite put… vi ne možete da nam dovedete vodu i kanalizaciju…

Danica Vučenić: Hajde, nemojte da mi bežite od toga da se odredite prema tim izborima…

Tomislav Nikolić: A kako da bežim kad sam već dao svoju izjavu…?

Danica Vučenić: Pa, dali ste, ali šta znači to? Šta to znači?… Ako kaže Vaš odbor dole u nekoj enklavi: Mi bismo da se kandidujemo, hoćete reći: Kandidujte se?

Tomislav Nikolić: Videćemo, razgovaraćemo. Nije još došlo vreme za to, svakako ćemo da razgovaramo. Ja ću da ih poštujem, ja ću da ih poštujem. Ako već imam takav stav, onda i svojim ljudima prenosim taj stav… I svojoj stranci tamo prenosim: Vi ste opštinski odbor Gračanice, vi odlučite sami, sedite i dogovorite se. Prvo, učestvovanje na lokalnim izborima ne uvodi vas u institucije države Kosova i Metohije, uvodi vas u lokalnu samoupravu. Pa ne mogu da kažem baš da ste izdali potpuno ideju da je Kosovo u sastavu Srbije, ako učestvujete na tim izborima, kao što bih mogao ako učestvujete na izborima za parlament. Ali, s druge strane…

Danica Vučenić: A šta to znači da nisu do kraja izdali ideju? Oni se bore za svoje… za uređenje svog svakodnevnog života.

Tomislav Nikolić: Slažem se i tu je dužna Srbija da im uredi taj život, pošto Srbija tvrdi da žive na teritoriji Srbije. I ako oni nemaju vodu, struju, kanalizaciju, telefone to Srbija mora da uredi. Možda to mogu Albanci da izvedu, ali Srbija da plati, to tako ide ako tvrdite da je to vaše. Ako vam to sve plate Albanci, izvedu Albanci, onda se postavlja pitanje zašto vas je Srbija ostavila da vam to rade Albanci.

Danica Vučenić: Dobro. Ali kad kažete: Neću vas osuđivati, sami odlučite, koliko je to ipak ostavljanje tih ljudi na cedilu, nemaju jasnu orijentaciju šta?

Da Vas podsetimo:  SRPSKE ŽRTVE U POSAVINI TUŽILAŠTVO BIH TRETIRA KAO MANjE VRIJEDNE

Tomislav Nikolić: Pa, znate, kao predsednik Srpske napredne stranke, ja uopšte ne mogu da im na bilo koji način pomognem, ja nemam u svojim rukama nikakvu polugu… Oni imaju… dole žive, oni svoju decu izvode svako jutro na ulicu. Moji unuci su potpuno bezbedni… Pa nemojte…, neću o tome…

Danica Vučenić:… Je l’ se Vi plašite da se jasno odredite? (preklapaju se)

Tomislav Nikolić:.. Kad su socijalisti odlučili da istočna Slavonija pripadne Hrvatskoj, organizovani su tamo izbori i moj stav je i tada bio, to je 15 godina od onda prošlo, i tada je bio stav: Vi živite tamo… vi odlučite hoćete li na tim izborima da učestvujete. Pazite, da sam im rekao: Izađite na izbore, bio bih izdajnik, da sam rekao – nemojte, oni danas žive u toj državi.

Danica Vučenić: Ali čekajte… U redu, da li se Vi plašite da kažete: Izađite na izbore na Kosovu, da ne biste bili izdajnik? Je li to problem Vaš?

Tomislav Nikolić: Ne, to… Pa, šta bi mediji uradili? Zamislite da Tadić kaže: Nemojte da izađete, a Tomislav Nikolić kaže: Izađite? Pa, ja bih bio crn za sva vremena. Bar 50 medija u Srbiji bi svakog dana pisalo o meni…

Danica Vučenić: A što Vas briga šta će ko da piše, mislim… ako Vi imate stav jasan i…?

Tomislav Nikolić: Pa znate, a kako možete da pobedite u Srbiji ako vas svi mediji neprekidno napadaju? Kako? Ja se i sad teško nosim protiv svih medija koji postoje, i mi smo jači od Demokratske stranke, ali šta će tek biti u tim kampanjama…
Danica Vučenić: Možda nisam jasno rekla. Razumem, ali to je onda ipak pitanje neke kalkulacije u odnosu na te ljude.

Tomislav Nikolić: Pa,nije u odnosu na te ljude, šta kalkulišemo? Ja bih mogao da kalkulišem sa njima kad bih im dao jasnu poruku, a oni nama kažu: A što ovaj nama to govori kad naš život drugačije dole izgleda. Ovo je poruka da preuzmu taj deo te lokalne samouprave u svoje ruke, da odluče sami. Nažalost, opekli su se na svim lokalnim samoupravama koje je formirala Srbija. Ili ko je podneo političku odgovornost, zato što ti ljudi dole nisu ni sigurni, ni bezbedni i Srbija ne može ništa da uradi za njih? Srbija može da priča, a da ništa ne uradi. I kad smo imali kampanje predsedničke, kad sam ja upozoravao da mi ne tražimo da se ispuni deo Rezolucije 1244 koji se tiče onoga da je Srbija dole država, ja sam čak optuživan od strane protivkandidata, da lažem, da hiljadu vojnika i policajaca treba da se vrati, da carinske službe treba da se vrate. A to su bili atributi države, danas ih nemate na Kosovu i Metohiji. Zašto? Zato što to DOS u ovih deset godina nije želeo. I sad treba oni ljudi koji žive u Lipljanu da odluče da li je…

Danica Vučenić: Izvinite, i potpisan je mirovni sporazum posle bombardovanja i ta priča je završena na jedan drugačiji način i ovo je sve posledica toga…

Tomislav Nikolić: Ali ko je u DOS-u bio protiv toga?

Danica Vučenić: Pa, ko je bio protiv…

Tomislav Nikolić: Svi su bili za, osim nas…

Danica Vučenić: Pa, u redu, ali to je bila tada takva situacija, posle bombardovanja, potpisano… Je l’ Vi mislite da to može sad da se preinači, da se vrati na staro?

Tomislav Nikolić: A što se nije vratilo na to što je potpisano? Što nije ispunjeno to što je potpisano? Ja ne tražim da se vrati na staro…

Danica Vučenić: Dobro. To ćete Vi kad dođete na vlast da ispunite… da…


Nastavak transkripta razgovora u emisiji „Kažiprst“, iz 2010. godine možete pročitati iduće nedelje na www.koreni.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime