TRAGIČNA SMRT DESETOGODIŠNJEG SRPSKOG DEČAKA TIHOMIRA TODOROVIĆA

0
72

Tokom hrvatskog terora (1992-1995) na području Broda, ubijeno je više od pet stotina građana – Srba, Muslimana, Roma, Jugoslovena, Ukrajinaca pa čak i lojalnih Hrvata. Silovano je stotine žena i devojčica srpske nacionalnosti. Prva žrtva rata u Brodu bio je Vojsilav Goranović koji je ubijen u septembru 1991. godine tokom jednog od mnogobrojnih artiljerijskih napada hrvatske vojske iz RH na područje ove opštine. Dana 29. februara 1992. u hrvatskom granatiranju mesta Koraće ubijen je Simo Aleksić a već 3. marta 1992. započinje agresija na Brod. Hiljade uniformisanih crnokošuljaša iz Hrvatske prelazi most i upadaju u Brod gde vrše masakr nad srpskim civilnim stanovništvom. Jedno za drugim padala su srpska sela a svaki ulazak hrvatskih agresora u mesta naseljena Srbima bio je praćen jezivim zločinima koji su uključivali zlostavljanja, silovanja i surove likvidacije. Prvo napadnuto mesto bio je Sijekovac u koje su hrvatski agresori upali 26. marta 1992. kada su počinili pokolj nad nevinim civilima. Ukupno je ubijeno 50 civila, žena, dece i staraca. Već 4. aprila 1992. hrvatski ekstremisti upadaju u selo Kostreš, opština Derventa, gde masakriraju petnaest starijih osoba, mahom žena, od kojih su neke bile slepe i nepokretne. Pre svakog upada u sela, po dobro osmišljenom planu hrvatski agresori bi tukli artiljerijom po ovim mestima.

Dana 8. aprila 1992. na meti zlikovaca i povampirenih ustaša našlo se i selo Brusnica, smešteno u opštini Brod. Nisu mogli meštani Brusnice i drugih okolnih sela ni u najgorim snovima pomisliti da im neko može napasti selo, doći na kućni prag sa namerom da ubije, zakolje, da zapali i uništi ono što godinama vredno gradili i sticali. Hrvatski vojnici su započeli sa granatiranjem ovog naseljenog mesta. Tog dana porodica Todorović zauvek je zavijena u crno!

Da Vas podsetimo:  SVE SRPSKE HIMNE: „Bože Pravde“ jedna od najstarijih himni na svetu!

Todorovići su inače bili ugledna, skromna i poštena srpska familija daleko čuvena po gostoprimstvu i dobroti. Kiša granata zasula je ovo malo mirno, pitomo selo a šokirani meštani dali su se u panični beg. Van svoje kuće zatekao se tada i Tihomir Todorović, desetogodišnji dečak srpske nacionalnosti.

Videvši kakvo im se zlo sprema, dečakova majka je zavapila suprugu: „Slavko, nađi Tihomira! Spašavaj nam dete!“. Uzalud je nesrećna žena dozivala ime svoga sina. Odjeci zločinačkih granata bili su jači i daleko bučniji. Otac Slavko odmah je potrčao ne bi li pronašao sina.

A maleni Tihomir ne znajući šta se to zbiva i ko puca potrčao je u štalu verujući da će tamo biti siguran. U želji da se sakrije od hrvatske artiljerije, dečak je ušao među životinje. Čekao je da se bombardovanje stiša pa da onda pođe svojoj kući. Međutim, zla subina imala je drugačije planove!

Bombardovanje je bilo toliko glasno i blizu da su se životinje uznemirile i doslovno podivljale. Preplašeni konji su počeli da se ritaju i histerično ržu. Uplašio se i Tihomir koji se samo molio da se ovaj košmar što pre okonča. U tom momentu, jedan od konja munjevitom brzinom je poskočio ka malenom Tihomiru i toj brzini, strahu i besnilu kopitama udario nedužnog dečaka. Udarac je bio smrtonosan a dečak je podlegao povredama na licu mesta.

Kada se granatiranje završilo, i drugi meštani su se pridružili roditeljima dečaka u njihovoj potrazi za dečakom. Bilo je i poginulih i ranjenih toga dana. Uzalud je majka kroz suze dozivala sinovljevo ime. Odgovora nije bilo. Neko se ipak setio da pogleda i u štali a prizor koji je tamo zatečen ostavio je sve okupljene bez reči. Jecaji majke prelomili su se selom. Todorovići su od tog dana ostali trajno zavijeni u crno. Umesto da sina sprema u školu, neutešni otac Slavko svoje dete spustio u raku. Sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi. Tihomirovi drugari opisali su ga kao mirnog, veselog i izuzetno talentovanog dečaka. Njegovo mesto u klupi ostalo je upražnjeno. Ovaj događaj duboko je potresao sve meštane Brusnice, Broda i čitave Posavine.

Da Vas podsetimo:  SRPSKA ZASTAVA SE ZAVIJORILA NA NIŠKOJ TVRĐAVI: Niš 11. januara obeležava dan kada je 1878. godine oslobođen od Turaka

Područje Broda okupirano je a teror nad Srbima trajao je sve do 6. oktobra kada su srpski borci oslobodili grad i opštinu od hrvatskih agresorskih snaga.

https://mojaposavina1.blogspot.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime