Tragovi međunarodne mafije u Srbiji

1
1019

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ušli su u trag novčane transakcije od 12.000 dolara koju je moćna kriminalna grupa koja se bavi pranjem novca poslala u Srbiju. Novac je uplaćen na bankovni račun osamdesetogodišnje ruske imigrantkinje Sabine Buzdum koja je, zajedno sa članovima svoje porodice, osnovala više kompanija na adresi svoje kuće u Beogradu. U osnivanju kompanija im je pomogao direktor jedne od najvećih konsultantkih kuća u Srbiji – Citadela. Sabina je u međuvremenu umrla, ali na papiru je i dalje vlasnica fantomske firme

big_1416417640~~Kuca-u-Macvanskoj

Dok su se vlade i građani zemalja Istočne Evrope borili sa finansijskom krizom i nastojali da novac pozajme od međunarodnih finansijskih institucija, milijarde evra su bile u opticaju u ilegalnom, paralelnom sistemu koji su kreirali pripadnici organizovanog kriminala i korumpirani političari.

Milijarde evra prošle su kroz mrežu fantomskih of-šor kompanija preko kojih je prat novac za rusku mafiju, meksičke kartele i druge mafijaške organizacije širom sveta. Ovu grupu i njene aktivnosti je razotkrila novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) u serijalu priča “Proksi platforma” (Proxy Platform).

Istraživanje OCCRP-a pokazalo je da takve kompanije postoje samo na papiru, nemaju kancelarije niti zaposlene, a na njihovom čelu se nalaze obični ljudi koji su ustvari samo zastupnici. Neki od njih i ne znaju da im se imena pojavljuju u zvaničnim dokumentima dok se drugi prave naivni ili ih nije briga.

Novinari OCCRP/CINS-a su otkrili da u ovoj složenoj šemi međunarodnog pranja novca jedna bankovna transakcija vodi i do Srbije.

Novozelandska kompanija Tormex Ltd, osnovana 2007. godine, jedna je od fantomskih kompanija kroz koju je prošlo više od 680 miliona američkih dolara. Među desetinama hiljada transakcija u kompleksnoj šemi pranja novca, vidi se da je Tormex poslao novac i za Beograd.

Prema izvodu koji je letonska banka Baltic International Bank izdala u ime kompanije Tormex, 13. marta 2008. godine 12.000 dolara uplaćeno je ruskoj državljanki po imenu Sabina Dmitrievna Buzdum, sa prebivalištem u Mačvanskoj ulici, u beogradskoj opštini Vračar.
Istraživanje OCCRP/CINS-a pokazuje da je u tom trenutku Sabina bila osamdesetogodišnja imigrantkinja iz Rusije, poreklom iz Odese, koja je u vlasništvu imala fiktivnu kompaniju MBG Tower Invest. Kompanija je registrovana u Beogradu, sedam meseci nakon što je Sabina primila novac. U njeno ime kompaniju je osnovao Miodrag Ristić, direktor poznate konsultantske kompanije Citadel Securitas (danas Tesla Capital) iz Beograda. Sabina je u međuvremenu preminula, ali kompanija i dalje postoji.

Da Vas podsetimo:  Koga je zavrbovao hrvatski špijun Hrvoje Šnajder, ili: Znamo (li) ko nam je neprijatelj

Kompanije bez kancelarije i poslovanja

Prema dokumentaciji Agencije za privredne registre (APR), MGB Tower Invest je osnovan 16. oktobra 2008, u Mačvanskoj ulici.

Novinari OCCRP/CINS-a posetili su tačnu lokaciju u blizini trga Slavija i videli samo kuću srednje veličine, bez bilo kakvog znaka ili informacije da se tu nalaze kancelarije neke kompanije. Izvod iz katastra Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da je vlasnik kuće Vječeslav Buzdum, Sabinin sin. On je takođe i direktor kompanije MBG Tower Invest od njenog osnivanja.

Proxy_Platform_Uplata_novca_Sabini_Buzdum_u_Srbiji

Izvod iz banke koji pokazuje da je novac uplaćen Sabini Buzdum

Kompanija MBG Tower Invest je i dalje aktivna, a od osnivanja do danas APR-u nije podnela nijedan finansijski izveštaj.
Na istoj adresi sedište su imale kompanije u vlasništvu Sabinine porodice. Njen unuk, Andre Pjer Buzdum, bio je jedan od vlasnika firme The City koja se bavila delatnošću reklamnih agencija. Andre je osnivač i kompanije Ursus Lab, koja je i dalje aktivna i bavi se računarskim programiranjem.

Poput kompanije MBG Tower Invest, ni za kompanije u vlasništvu Sabininog unuka ne postoji bilo kakav znak koji svedoči o njihovom postojanju u Mačvanskoj ulici.

Poslovna dokumentacija pokazuje da je Sabina 13. oktobra 2008. godine potpisala punomoćje za dve osobe – Miodraga Ristića i Ljubišu Đekića – da registruju MBG Tower Invest u njeno ime.

Ristić je direktor brokerske agencije Citadel Securities (danas Tesla Capital), koja je deo poznate i uticajne grupe kompanija koje se bave konsaltingom, privatizacijama i drugim finansijskim i brokerskim uslugama.

Najzačajniji i najprimetniji posao Citadel je imao u procesu privatizacije u Srbiji. Bili su angažovani kao savetnici srpske vlade u nekoliko privatizacija, uključujući i privatizaciju kragujevačke Zastave, nekada najvećeg proizvođača automobila u Srbiji. Za konsultantske usluge, samo od države je Citadel primio oko 1.5 miliona evra do 2011.godine, pokazuje dokumentacija Agencije za privatizaciju.

Da Vas podsetimo:  Niko ne zna koliko nas ima u dijaspori: Procene se kreću od 800.000 do pet miliona

Pravi vlasnik Citadela je nepoznat jer vlasnička struktura kompanije vodi do of-šora, preko kiparske kompanije MPGC Capital Limited do kompanije registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima.

Prijateljsko osnivanje kompanije

Tridesetšestogodišnji pravnik Ristić, prema biografiji koju je podneo Agenciji za privatizaciju kada je Citadel potpisao ugovor o savetovanju u procesu privatizacije Zastave, postao je direktor u Citadelu u aprilu 2007, godinu dana pre nego što je dobio punomoćje od Sabine.

medium_1416420270~~Proxy-PlatformMilijarde evra prošle su kroz mrežu fantomskih of-šor kompanija kojom upravlja kriminalna grupa i zahvaljujući tome izbegava plaćanje poreza i pranje novca stečenog kriminalom i korupcijom. Ovu grupu i njene aktivnosti je razotkrila novinarska mreža OCCRP

Poslovni registar pokazuje da je Ristić vlasnik ili direktor još sedam kompanija u Srbiji.

Novinari OCCRP/CINS-a intervjuisali su Ristića u avgustu 2011. godine u kancelarijama kompanije Citadel. Sedište ove kompanije u to vreme nalazilo se u poslovnoj zgradi zvanoj Genex apartmani na Novom Beogradu, koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Ristić je novinare sačekao u svojoj kancelariji i odmah na početku razgovora rekao da kompanija MBG Tower Invest nema ništa zajedničko sa Citadelom i da je kompaniju privatno osnovao za Sabinu Buzdum.

„Osnovao sam ovakvih firmi jedno 150… Uzmem njima 100 evra i osnujem firmu“, kaže Ristić.

Dodao je i da poznaje čoveka koji je oženio članicu porodice Sabine Buzum i da su tako došli u kontakt. Nije želeo da oda identitet svog prijatelja.

Prema Ristićevim rečima, prilikom osnivanja MBG Tower Investa, lično je sreo Sabinu i njenog sina – pri čemu je ona bila stvarni vlasnik kompanije pa je radio u njeno ime.

Kako kaže, rekli su mu da žele da investiraju novac u Srbiji i da im treba kompanija.

Da Vas podsetimo:  Životni standard i kupovna moć u Srbiji 2013-2023: jesmo li zaista u zlatnom dobu?

„Hoću da legalizujem tu stvar, ne mogu da, ne znam, dođem sa vrećom para na sto i da ulažem“, objasnio je Ristić na koji način je angažovan od strane članova porodice Buzdum.

Nije znao otkud im novac niti na koji način su ga koristili.

„Ovo je punomoćje kojim nikakva ovlašćenja nemaš, sem podnošenja dokumenata APR-u“, rekao je Ristić.

Druga osoba koja je dobila punomoćje – Đekić – je kurir koji radi u Citadelu.
„Evo, on ovde sedi“, Ristić je pokazao na mesto kroz staklena vrata svoje kancelarije. „Kada ja ne mogu da idem (do APR-a), da predam papire, ide on. Ili ako predam papire i odem na odmor, on pokupi odluku o osnivanju.“

Ristić je rekao da više ni na koji način nije bio povezan sa kompanijom nakon što je njeno osnivanje završeno.

Novinari CINS-a su pozvali porodicu Buzdum. Na kućni telefon javila se ženska osoba koja je rekla da je Sabina odavno preminula, a da je Vječeslav na putu. Na pitanje da li postoji mogućnost da ga kontaktiramo, rekla je da će u Beogradu biti za mesec dana i da tada opet pozovemo. Istu informaciju novinari CINS-a dobili su i prilikom jednog od ranijih poziva na ovaj broj.

Kompanija MBG Tower Invest je, prema podacima APR-a, još uvek aktivno privredno društvo, jedini vlasnik je Sabina, a direktor Vječeslav Buzdum.

Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović

CINS

1 KOMENTAR

  1. Pun je Beograd tih fantomskih firmi. Vlasnica jednog kozmetickog salona mi se hvalila da u prostoru gde je salon, ima prijavljene 3 slovenacke firme, 2 hrvatske i jednu austrojsku koji tu gde su sa registrovanom „firmom“ ne drze ni olovku. Ali mi se – trudeci se da se predstavi kao poslovna zena – pohvalila kako od svakog od njih uzme 150E i posto sakupi skoro 1000E mesecno nju nista vise u vezi tih firmi ne tice se – sta rade, kako rade. Umesto da se takve stvari pretresu i provere, glavni jproblem su – kako je iispalo – penzionerii, svi sa penzijom iznad granicnih 25 000. U ime bolje buducnosti koja se nudi i starini od na primer 90 godina. Privatni sektor (kladionicari, vlsnici sex shopova, kafandjije, estrzdnjaci. ) su zasticeni.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime