Trampo -tresak… cunami na Balkanu

0
863

Iznuđena ostavka Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flinta (Michael Flint), koga je CIA na osnovu prisluškivanog razgovora sa ruskim ambasadorom optužila za ugrožavanje nacionalnog interesa novo je upozorenje Trampu da odustane od “trampizma“.

donald-tramp wsjournal.ru
Donald Tramp

Zapravo, to je uz masovne proteste ružičastih zombija i urlanje mejnstrim Sorševih medija, najdirektnija pretnja predsedniku nakon uspešne blokade njegove odluke o zaustavljanju priliva izbeglica islamske veroispovesti. PoTrampu potencijalnih terorista-

Upozorava se, ne samo impičmentom, nego i nečim gorim, ako bude neophodno da se predsednik mane suverenističkog posla. Više nema nikakve sumnje da je Donaldu nad glavom spremna giljotina osvete što je “neplanirano” dobio”izbore i odrekao se otvoreno politike neoliberalizma i nekolonijalnog inetervencionizma. U prvim komentarima ima čak (ishitrenih ) procena da je Tramp “puštanjem Flinta niz vodu bez otpora dubokoj državi koja je krenula na njega u stvari sebi pucao u nogu.”

Samo formalno poražena neoliberalna internacionala najavljuje bučno preko svojih medija (i u Srbiji) da je spremna da odigra američki rulet na sve ili ništa. A preko svojih izaslanika iz Brisela, Klintonista i krtica iz NVO, potvrđuje i u Beogradu da okupiranu Srbiju smatraju više nego ikada svojim ozbiljnim balkanskim uporištem i to bez obzira na proklamovanu neutralnost “napredne” vlasti.

Očito je u kampanji predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji, koja se zahuktava, da niko od kandidata, pa ni favorit SNS, aktuelni premijer Vučić, otvoreno ne optira za novu zvaničnu američku administraciju, (pošto je pre izbora preferirao Hilari). Znači li to da i oni suštinski ne priznaju rezultate izbora i nadaju se preokretu u Vašingtonu.

U svakom slučaju, niko ne odvraća domaće medije da slede još upornije liniju CNN demonizacije Trampa. Što može biti veoma kontraproduktivno za odnose sa SAD ako ipak ne dođe do zamene stanara u Beloj kući i Tramp preživi sve učestalije i žešće udare. U suprotnom, otvara se i ovde Pandorina kutija prepuna klintonista željnih svog komada plena Bara prepuna krokodila će uzvrati. A nove prečice puta bez alternative dobiti legitimitet.. .

Da Vas podsetimo:  Neskriveni cilj Inckovog zakona - konačan genocid nad Srbima

Odigrava se, u očekivanju raspleta u SAD, neka vrsta omiljenog radikalnog balkanskog izbornog vodvilja. Sve zarad ubijanja izbornih trema, dilema, ali i upoznavanja sadržaja mogućih anatema, ako se promaši i o vog puta u izboru konačno jačeg u podeljenoj američkoj administraciji. .

Nešto poput Orvela u rijaliti režiji. Posle napadnih rezultata anketa premijera su ubedili, ustvari ucenili najbliži u vlasti da izađe na brisani prostor na kome su se već okliznuli Milošević, pa Tadić 2o12, ali nedavno i Hilari Klinton.

Prodaju se, u međuvremenu, na brzaka poslednje zlatne koke Srbije. Poljoprivredna dobra, zemlja – majka svake države, vinogradi, najveći balkanski aerodrom. Sve valjda (za svaki slučaj) za olovna vremena, mogućeg gubitka stvarne vlasti. I ubrzano se događaju tranziciona muvanja u krajnje mutnim okolnostima geopolitike. Valjda ne gubeći iz vida kako su se i prognozeri i statistike i analitičari gadno prevarili tamo gde se najmanje očekivalo – u SAD.

A sve ovde na okupiranom Balkanu, uprkos halabuci medija crno žutih, svodi se na sa susret sa zidom istinske enigme koji je od ovdašnjih pretendenata za predsednika viđen kao naoko “sigurni pobednik“, a ko je tajno grlo iznenađenja. Koje treba još efikasnije da sprovodi naloge mentora. Onih koji su već napravili svoj foto robot najpoželjnijeg kandidata kada se međusobno razračunavanje. Pitanje je i zaista velika zagonetka koja je od dve Amerike danas u dramatičnom sukobu interesa i koncepta je budući nalogodavac zvaničnom Beogradu.

Od presudne važnosti sada je sposobnost da se u “čarobnoj kugli“ geopolitike ugleda koncepcija koja će definitivno prevladati u SAD, da li odlazak Flinta taj posao čini lakšim i rezultate predvidljivijim. Od raspleta u Vašingtonu zavisi da li će Rusija i Kina pregovarati sa zvaničnom Amerikom o sudbini nekog novog Balkana, i to u okvirima dogovora bileterale, ili će Srbija zajedno sa ostatkom EU, velikom Nemačkom biti ugurana u novi “drang nah osten”. Predviđena kao slovensko topovsko meso, zajedno sa ostrvljenom “braćom “ u komšiluku.

Da Vas podsetimo:  Preminuo bubnjar Dragoljub Đuričić

Gotovo je izvesno da će Tramp, ako se održi, isprobati ovde svoju veštinu najavljene spoljne politike i pogađati sa Rusijom i Kinom na principima balkanske Jalte oko preraspodele postojećih interesnih sfera. Neće to biti nimalo nežno ni lako, ali makar bez dima baruta

A nema sumnje da bi Klitonoivi u kontinuitetu ranije politike , kojoj Alabanci dižu spomenike na Kosovu, radi bili da baš ovde Trampa destabilizuju do kraja i uvere da sporazumevanja sa Putinom nema. Da mu vežu ruke jednim prigodnim novim ratom i zato bi rado inscenirali nova građanska krvoprolića na Balkanu. A mogu da biraju Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo ili Bosnu. Vehabije samo čekaju na znak.

Ko prevagne u ovom rvanju u Vašingtonu njegova se neće poricati. Tu je Moskva u procesu daljeg jačanja (ali ne brzopletog) faktor koji će morati da se prilagođava diplomatiji parcijalnog interesa i zatečenom stanju. Sa pretpostavljenim ali ne sasvim sigurnim šansama povećanog uticaja na Balkanu. Ali i realnim izgledima podizanja pregovaračke cene oko Ukrajine i Krima.

Zaista, sudbina globalnih odnosa,u kojima je Balkan stalno igralište za slonove, pa i u u ovoj naoko lokalnoj “ balkanskoj kampanji” još jednih izbora bez pravog izbora, podseća na makaze. U koje glavu trpa samo onaj ko i dalje ima (pre)veliku želju za moć ne pitajući za cenu. Jer ni nagrada nije mala.

Rizik je to u novim okolnostima čak i u zemlji gde kompradorske elite samo izvršavaju, a ništa ne odlučuju. Pritom, muka je velika što zapravo ne znaju kandidati, pogotovo onaj favorizovani sa “licencom za promenu svesti”, ko je danas pravi gazda, a ko će možda biti već sutra.

Sve buduće odluke zbivanja suštinski se prelamaju u SAD pa zatim sve do Brisela i dalje Balkana u skrivenom građanskom ratu koji je preslikana verzija sukoba dve države unutar jedne. Baš onakvog horora kakav je Amerika sejala svojim ružičastim revolucijama od Bukurešta pa nadalje. A usput pretvorila u NATO intrevencionizam, u navodnu zaštitu ljudskih prava i to razarajući prvo Jugoslaviju.

Da Vas podsetimo:  Dane Čanković: Advokati, tužioci, sudije i KRIMINALIZACIJA DRUŠTVA

U Beogradu napori Klintonista, pristalica onih koji su nas bombardovali, a koji prema Politici vode sa tri prema nula protiv Trampa, ne jenjavaju da održe optimizam brojih promerkelovskih protivnika nove SAD administracije. Čak se to zapaža i na na RTS-u, teorijski servisu svih građana, a ne samo vladajuće politike. Onih uslovljenih i ucenjenih kako od prošlog Vašingtona tako i današnjeg Brisela koji preti Trampu otkazivanjem poslušnosti EU svom mentoru SAD…

Priželjkuje se što je samo naizgled dibidus nemoralno (ali vlasti i nevladinoj vladi probitačno) da se grobari Srbije vrate na kormilo čovečanstva. Da produže vek neoliberalnog intervencionizma. Ta vrsta sindroma nadmašuje onaj stokholmski i verovtano da će se ova, do sada neviđena vrsta podvornosti i podatnosti silovatelju, zvati sprski (globalistički) sindrom. Ali će biti i dobitna kombinacija za žuto crne. Ako (pro)padne tarmpizam. A time i doživi neuspeh povratak državi i njenim institucijama.

Dragan  Milosavljević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime