Trampov zet, izraelci i arapi sklopili posao za izgradnju hotela na mestu bombardovanog Generalštaba

0
32

Investiciona grupa na čelu sa Džaredom Kušnerom sklopila je posao za izgradnju hotela u Srbiji vrednog 500 miliona dolara

Zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Džared Kušner i još jedan bivši pomoćnik Bele kuće sklopili su ugovor sa vladom Srbije za izgradnju luksuznog hotela na mestu vojnog kompleksa koji je bombardovao NATO 1999. godine.

Beograd je u sredu potpisao ugovor o zakupu na 99 godina sa Affiniti Global Development, investicionom firmom povezanom sa Kušnerom, koja se može pohvaliti sponzorima kao što je državni fond Saudijske Arabije. Radeći u partnerstvu sa Ričardom Grenelom, koji je bio vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe u Trampovoj administraciji, Kušner planira da preuredi teško oštećeni štab bivše jugoslovenske vojske u hotel vredan 500 miliona dolara.

Grenel, tadašnji ambasador u Nemačkoj, radio je kao specijalni izaslanik za Balkan 2019. godine, kada je prvi put predložio američkim investitorima da preurede bombardovani vojni kompleks. Kušner, koji takođe ima planirane projekte luksuznih hotela u susednoj Albaniji, rekao je da će rekonstrukcija „još više podići Beograd u vrhunsku međunarodnu destinaciju koja postaje“.

Srpski projekat obuhvatiće i stanove i prodajni prostor, kao i spomen obeležje poginulim tokom NATO bombardovanja. Sporazumom se poziva na ponovni razvoj područja od tri bloka i podelu dobiti sa Vladom Srbije. Vlada će zadržati vlasništvo nad lokacijom i navodno će poništiti zakup ako se razvoj ne završi na vreme.

Političari opozicione stranke predvodili su u četvrtak protest zbog tog poduhvata, pokazujući znakove na kojima je pisalo: „Prestanite da poklanjate vojni štab američkim ofšor kompanijama“. Poslanik Dragan Jonić, koji je prisustvovao protestu, rekao je novinarima: „Neko pokušava da raščisti nered koji su uradili, a oni nisu ti koji bi trebalo da rade bilo šta na ovom mestu.

Da Vas podsetimo:  Objavljeni detalji o planovima rekonstrukcije Generalštaba: Šta dobija Srbija?

Srpski zvaničnik branio je u sredu dogovor Kušner-Grenel, rekavši u saopštenju: „Vlada Srbije izabrala je uglednu američku kompaniju za partnera u ovom poduhvatu, koja će investirati u revitalizaciju nekadašnjeg kompleksa Saveznog sekretarijata za nacionalnu odbranu. .”

Kušnerove investicione fondove finansiraju prvenstveno strani sponzori, uključujući investitore u Izraelu, Nemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kritičari sugerišu da projekti poput srpskog hotela stvaraju potencijalne sukobe interesa jer ako Tramp ponovo dobije predsedničku funkciju, njegove spoljnopolitičke odluke mogu unaprediti finansijske interese članova njegove porodice.

Demokrate u Kongresu pozvale su na istragu Kušnerovih prekomorskih poduhvata u martu, nakon što je Njujork tajms izvestio o njegovim razvojnim planovima na Balkanu. „Džared Kušner sprovodi nove poslove sa inostranstvom baš u trenutku kada Donald Tramp postaje pretpostavljeni republikanski kandidat za predsednika“, rekli su predstavnici Džejmi Raskin (D-Merilend) i Robert Garsija (D-Kalifornija) u izjavi u martu.

Kušner je tvrdio da je kao privatni građanin slobodan da traži poslovne prilike u inostranstvu, uključujući one koje uključuju strane vlade.

NultaTačka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime