Transparentnost: Direktor treba da prijavi sve koji urgiraju

0
854

490x370_490x370-klinicki-centar-nis-1Nakon što je direktor niškog Kliničkog centra javno tražio da ga niko ne zove i urgira zbog zaposlenja u toj ustanovi, Transparentnost Srbije ističe da je svaki funkcioner dužan da o nedozvoljenim “intervencijama” obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije.

U Transparentnosti pohvaljuju potez direktora Zorana Radovanovića, ali napominju da bi njegov “vapaj” mogao da ima efekat, i to dugoročan, kao i da niko ne bi sumnjao da je reč o marketinškom potezu, ukoliko bi se primenili “već postojeći zakonom uspostavljeni mehanizmi”.

Šta to u praksi znači? Radovanović je, pre raspisivanja konkursa, mogao javno da upozori ne samo da neće podleći pritiscima, već i da će poštovati zakon – da će sve koji budu vršili pritisak prijaviti Agenciji – objašnjava Nenad Nenadić iz Transparentnosti u svom saopštenju, koje su Južne vesti u celosti prenele.

Naime, kako kaže, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije funkcioner je u obavezi da „o nedozvoljenom uticaju kome je izložen u vršenju javne funkcije, odmah obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije. Agencija zatim obaveštava nadležni organ o navodima funkcionera, radi pokretanja disciplinskog, prekršajnog i krivičnog postupka, u skladu sa zakonom.“

Tako je, objašnjava, direktor KC Niš „vapajem“ indirektno priznao da je prekršio zakon jer nije ispunio obavezu prijavljivanja pritiska. Međutim, ističu da je ovaj zakonski mehanizam daleko od prakse, te da bi “bilo kontraproduktivno optuživati one koji su progovorili o pritiscima zbog toga što nisu taj pritisak odmah i prijavili”.


Radovanović: Niko više ne zove

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da ga, od trenutka kada su skoro svi mediji preneli njegovu molbu, niko više ne zove i ne pita za zaposlenje lekara u ustanovi na čijem je čelu.

Znaju da bih, ukoliko me pozovu, to odmah prijavio i obavestio medije. Zato su sad svi ućutali. Čuo sam se sa ljudima iz Transparentnosti i rekao da ću svakako obavestiti sve nadležne ukoliko neko interveniše zbog ovog oglasa za prijem lekara – kaže Radovanović.

Dodaje da one koji su ga “zvali i pitali” pre nego da se obrati javnost neće prijaviti Agenciji za borbu protiv korupcije jer niko od njih nije “vršio nedozvoljen pritisak, niti učinio neko krivično delo”.

Da Vas podsetimo:  Naprednjački batinaši palicama i čekićima napali aktiviste u blokadi puteva

Ističe da je svestan da mnogi sumnjaju u iskrenost njegovog poziva kolegama, prijateljima, političarima i ostalima da ne urgiraju, kao i u njegovo obećanje da “niko neće biti primljen zbog para, politike ili bilo čega nezakonitog”. Međutim, napominje da će istrajati u svojoj nameri i da će svi biti primljeni prema kvalitetu.

J. C.

Izvor Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime