Korišćenje javne imovine

0
540

2016-06-28_000801Kada je u proleće 2015. godine potpisan „spasilački“ ugovor o upravljanju smederevskom železarom, organizovana je konferencija za štampu na kojoj su govorili i najviši predstavnici Vlade Srbije. Međutim, reči hvale kojima su zasipali taj aranžman i obećanja o njegovoj uspešnosti nisu bile dovoljan razlogom da sa građanima podele i same ugovorne odredbe. Naprotiv, Ministarstvo privrede je učinilo ono što niko do tada nije – ne samo da nisu dostavili kopiju ugovora nakon što je Poverenik po žalbi doneo konačno, obavezujuće i izvršno rešenje (po žalbi Transparentnosti Srbije), već su pristup tim dokumentima uskratili i tom državnom organu. http://www.transparentnost.org.rs/…/8300-zelezara-najdrasti…

U međuvremenu je, 21.4.2016. zaključen novi istorijski aranžman – ugovor o prodaji Železare firmi Hestil iz NR Kine, koji je odmah i objavljen http://www.privreda.gov.rs/ugovor-o-prodaji-zelezare/ Kako se moglo pročitati, ova firma će preuzeti upravljanje od 1. jula 2016.

Međutim, javnost nije dobila nikada zvanične informacije o uspešnosti poslovanja prethodnih upravljača, mada su neki mediji ukazivali na gubitke, na osnovu izveštaja koji su podneti APR. I onda, danas stiže vest koja je svakako neočekivana i koja se na prvi pogled (imajući u vidu ugovorenu prodaju i predaju firme za nekoliko dana) besmislena.

„Skupština privrednog društva Železara Smederevo donela je jednoglasnu odluku o raskidu ugovora o upravljanju i savetovanju, koji je sa kompanijom „HPK inženjering BV“ i „HPK Menadžment doo“, potpisan 21. marta prošle godine, zbog neispunjavanja i povreda ugovornih obaveza od strane druge ugovorne strane“.

„Skupština privrednog društva Železara Smederevo istom odlukom imenovala je danas Ivana Miloševića za novog direktora tog preduzeća. Železara Smederevo i Republika Srbija nastavljaju sa svim potrebnim aktivnostima koje su neophodne za uspešnu realizaciju transakcije između Železare Smederevo i kompanije Hestil Srbija, zaključuje se u saopštenju.“

Da Vas podsetimo:  Kako su beogradski kafići dočekali koronu

Ne samo da ovaj put nema konferencije za štampu članova Vlade, već nema ni zvaničnog saopštenja ni na sajtu Ministarstva privrede, ni na sajtu Vlade, pa čak ni na sajtu „Železare“, koja ga je navodno poslala medijima! Podrazumeva se da nema ni mogućnosti da se proveri da li je Kamaraševa firma zaista „povredila ugovorne obaveze“ i da li ih „nije ispunila“, jer se nikada nije pouzdano znalo ni kakve su to obaveze bile. Naravno da je takva mogućnost provere bitna i to ne zbog bivšeg upravljača Železarom, već zbog predstavnika države Srbije kojima je u opisu posla da se staraju o korišćenju imovine u javnoj svojini.

transparentnost.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime