TRAŽIM POMILOVANJE, ZA ŽENSKI ROD!

0
117
Ana Brnabić (foto: Đorđe Đoković)

Kad je Milka Planinc postala prva predsednica Saveznog izvršnog veća, pričalo se da su joj muškarci, prethodno „solidno zasravši“, to omogućili kako bi ona bila kriva za sve, i da bi se pokazalo da „žene nisu sposobne za odgovorne funkcije“.

Posle Ane kao predsednice Vlade, izgleda da za proverom ženskih sposobnosti, neće biti potrebe. Tačno, ako je reprezent ženskog roda, i osoba koja je svojim sposobnostima došla na tu funkciju! A da li je? Šta reći za njeno: da je 14. februara rođen Isus? Da izvesna osoba „lupendra“, da se slaže sa onima koji misle da je Vučićev propust što nije napravio veliku ludnicu za neka izvan njenog kruga jako cenjena imena? Da će „vreme pokazati, da li će Grčić podneti ostavku“?

Ženski rod, ovog puta bar, ništa nije kriv! Kad je prvi put došlo do Aninog izbora (tačnije postavlenija), rekli smo da ona za to nije kriva! Već tada je pokazala kasniji znak raspoznavanja: stalno „ne može da shvati“. Tada: Otkud tu, gde je? A „Šef“, kako zove čoveka koji po Ustavu ima manje vlasti od nje, vodeći računa o suverenoj vladavini patrijarhalnog i mizoginog, odabrao je baš nju. Ne nekog muškarca, taj bi samim polom, bio blizu njega! Mogli bi ih bar upoređivati… Ne ni drugu ženu (recimo Zoranu), koja bi dotadašnjim ponašanjem pokazivala da ima … personality. Ovako, ako Ana uradi šta dobro, to ide na njegov konto, alal mu izbor! Ako zasere, to je normalno. Šta ste uopšte očekivali, od jedne žene?

Predsednici i premijer(ke)i dolaze i odlaze, a patrijarhalština ostaje. Štaviše, i ovo sa Anom, vetar joj je u jedra. Zato, kao nacionalna poetesa: tražim pomilovanje! Za ženski rod koji ništa nije kriv, i koji će mnogi (uključujući čak i mnoge žene), posmatrati kroz Anu i njena „neshvatanja“ ali i „zaletanja“. Zaboravljajući ne samo tuđe nego i naše žene, i u samoj politici…

Da Vas podsetimo:  ZAKON ZA RUGANjE SRPSKOM JEZIKU

Ženski rod nije birao Anu, i ona (da i to pomenemo uz odgovarajući rizik), nije reprezent ubedljive većine tog roda! Da se takav želeo naći, mogao se naći. Ne vidi se ni da je „njene“ ministarke, mnogo zarezuju…

Ne zaboravimo da je mudri Šef, „učinio“ ne samo sebi nego i svom polu! Jeste unizio saradnike formalno im naturivši za šefa „jednu ženu“, ali oni odlično znaju ko im je stvarni šef. I kao u slučaju Milke Planinc, sačuvao ih je od vađenja kestenja iz vatre..

autor:Radovan Marjanović

https://www.kolubarske.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime