Tražim pomilovanje…

1
1263
Desanka u vreme izlaska prve zbirke pesama, 1924. godina  / Foto: printscreen

,,Tražim pomilovanje za one koji sami sebe ne razumeju. Nije zato što ne umeju, već što su se udaljili od sebe, i što njihovo srce težak teret grebe. Što su ga sami sebi natovarili,,. Desanka Maksimović

Ministar školstva, Mladen Šarčević, sa odseka geografije, odučuje o obrazovnom putu kroz pesme Desanke Maksimović. Poput riblje kosti u grlu, zabola mu se (baš) zbirka poezije ,,Tražim pomilovanje,,.

Davne 1964. godine, Desanka Maksimović je proročki napisala svoju zbirku pesama. Da li je u svojim poetskim redovima zatražila pomilovanje za reptile koji danas kopne sve vrednosti u Srbiji?

Iz koje dobrote se može izvući pomilovanje za najveće neprijatelje srpske srži?

Jedno od zalaganja ministra školstva je da opravda plagijat magistra Siniše Malog. Razlog zašto je želeo da opravda kradju intelektualne svojine, je u ,,dorbrom,, radu navedenog intelektualnog lopova. Ako raširimo svoje razmišljanje, kroz zalaganje ministra školstva, onda i uzgajivač marihuane treba da bude pohvaljen za svoj dobar rad. I ne samo on, već svi uzgajivači bezakonja koji iza svog rada imaju velik profit. 

Profesor geografije, ministar školstva, osnivač mnogih privatnih škola (da li zbog kvalitetnijeg obrazovanja ili kupovine diploma) grli intelektualnu kradju i pod noge baca srpsku zvezdu Danicu, Desanku Maksimović.

Ne čini to što ne ume da napravi razliku izmedju zla i dobra, već što se udaljio od sebe i što njegovo srce težak teret grebe. Čini jer mora da nahrani aždaju u sebi. Ako ta aždaja pregladni Šarčević će morati da se susretne sa sobom, i zna, taj susret bi bio koban za njega. Njegova najteža lična tragedija bila bi u njegovom susretu samog sa sobom. Da bi se susreo sa sobom morao bi izaći na svetlost dana i napustiti poslušničku rupu u kojoj bitišu poslušnici vladara iz senke. 

Da Vas podsetimo:  Prvi video-uradak premijerke, režiserke amaterke: Fabrike mržnje

*** 

Da li smo dobili odgovor zašto je izvršena agresija NATO bombardovanja nad Srbijom? Nismo.

Da li će nam profesor geografije objasniti zašto vrši agresiju nad poetskom zbirkom ,,Tražim pomilovanje,,? Neće.

Da li zbirka pesama ,,Tražim pomilovanje,, smeta Americi ili Velikoj Brtaniji? Mala zemlja Srbija smeta jednom tkivu. Amerika i Velika Britanija su jedno tkivo. Klon dobijen iz matice. Kao što je klon SNS dobijen iz matice Radikala. 

Da li se naši političari, iz bilo koje fotelje, odaju da su poslušnici vladarima iz senke?

Da.

Premijer Velike Britanije bio je zaražen virusom Korone.

Sin velikana Srbije bio je zaražen virusom Korone.

Ako prelistamo politički put premijera Velike Britanije saznaćemo da nije birao srestva gazeći političkom trasom. Politički put velikana Srbije ne moramo da prelistavamo da bi do saznanja došli. Svedoci smo. Na svojim ličnostima smo osetili njegov marifetluk zloupotrebom virusa Korona.

Da li se može posumnjati da je premijer Velike Britanije bio spreman da u sebe primi virus Korone da bi dobit vladara iz senke bila veća? Može. Ko s početka prihvati da gazi preko mrtvih, dalje korača bez zastajanja pred etikom.

Da li se može posumnjati da je sin srpskog velikana bio ,,zaražen,, virusom Korona? Može. U tu sumnju ga bacaju njegova tri podignuta prsta, vitalnog osmeha iz Kovid bolnice (inprovizovane na Sajmištu). 

Etika svesti se deli na deontološku (etika dužnosti i moralnong temelja) i na etiku odgovornosti.

Vladari iz senke i vladar Srbije propagiraju nestajanje etike dužnosti, morala i odgovornosti. Ubijanje logike kao veštine pravilnog mišljenja. Sve demonski nevidljivo pretvorili su u vidljivo.

Zašto agresija na Desanku Maksimović?

Da Vas podsetimo:  Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti

*** 

Pesme Desanke Maksimović uvek su isticale važnost slobode, odanost i hrabrost. Plele su dobrotu i odsecale koristoljublje. Svojim stihovima podizala je plemenitost i ponos u ljudima svog roda i vaspitavala da se poštuju sve druge ljudske različitosti.

Njene pesme su otvoreno govorile i o njenim ličnim manama ali načinom da se ne pada u očajanje i samokažnjavanje, već da se greške ispravljaju i iskustvo podiže poput jablana u visine.

Desanka Maksimović je bila i ostaće vaspitač svog srpskog roda. Sa oca na sina.

*** 

Ljubavni stihovi pesnikinje Desanke Maksimović nisu zasmetale vladarima senke ili poslušnicima iz njihovih rupa, pa tako i profesoru geografije Mladenu Šarčeviću. U njihovim odajama ne živi ljubav i ne gudi melodija. 

Desanka Maksimović je zasmetala zbog stihova u kojima se opisuje nepravda i sokoli traženje pravde. Kažnjavaju je zbog njenih politički obojenih pesama.

Posle toliko godina rešili su da je poraze.

Nisu uspeli. 

U amanetu je ostavila da ne traži pomilovanje za sebe već za njih. Njeni stihovi su poput reči Gospoda ,,Oče, oprosti im, ne znaju šta rade,,.

Mi, koji smo rasli uz njene pesme…mi koji smo postajali patrijote uz njene pesme…mi koji smo porod dali našoj Srbiji ne smemo dozvoliti i oprostiti…moramo ih sprečiti da oduzmu našem porodu pravo da odrastaju uz njene pesme, da iz njenih pesama nauče o ljubavi, dobroti, ponosu, pobuni, slobodi…ako od nas to ne mogu naučiti.

***  

,,Tražim pomilovanje…za one koji hoće da na prečas postignu mnogo…,,.

Marija Grubjašić

1 KOMENTAR

 1. Десанка Максимовић :
  ТРАЖИМ ПОМИЛОВАЊЕ
  ЗА ЉУДЕ КОЈИ ЈАСНО ВИДЕ

  Царе Душане,
  за људе на раскршћу
  између алфа и омега,
  између Запада и Оријента,
  којима се чини
  и у Византу да нешто труне,
  и у Млецима да нешто цвета ;
  за оне којима и леви и десни
  противник буде,
  за људе који ником нису прави,
  јер јасно виде
  и властелина, а и себра :
  за оне на које иконокласти
  подижу хајке,
  а иконоборци их чекају
  из заседа,
  за људе о којима патријарси
  говоре да су богумили,
  а богумили
  да су изневерили прво хришћанство ;
  за човека који се опире сили,
  па долазила од Скита или од Хуна,
  или јој у залеђини било царство,
  или је вршила над човеком
  шака бабуна.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime