Treba da nas bude sramota! Turisti iz Slovačke očistili „Bubanj“?

0
898
Foto: Lidija Milošević , Niške Vesti

„Ovo vama očistili turisti iz Slovačke“, poruka je koja je zalepljena na kesi za smeće koja je okačena na drvetu u Spomen parku Bubanj. Na poruci još stoji da su napunili 15 kesa i da im je bilo malo. Nišlijka koja je videla i uslikala ove kese kaže da je bilo sramota. I zaista treba da se postidimo.

Teško je objasniti neke ljudske postupke. Nekulturno i primitivno se u svakom civilizovanom društvu može nazvati ponašanje pojedinca koji baca smeće gde god stigne. I nije bitno da li je reč o ulici u kojoj živimo, parku gde prošetamo, ili istorijskom spomeniku. Ali kada znamo da je upravo na tom mestu oko 10.000 logoraša izgubilo svoje živote, onda ta činjenica stvara dodatnu gorčinu.

Spomen park Bubanj osim što je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Nišlije nazivaju i „plućem“ Niša, upravo zbog parka i velikog broja drveća koje se nalazi u njemu. On je više puta bio na udaru vandala, više puta su organizovane i akcije čišćenja, prilikom čišćenja nalažene su gume, stare fotelje i drugi delovi nameštaja.

„Ostala sam postiđena i još uvek sam pod utiskom. Mogu da posvedočim da je jedan deo pored puta u šumi zaista očišćen“, rekla je Lidija Milošević, sugrađanka koja nam je poslala fotografije.

Spomen park Bubanj predstavlja kompleks sagrađen kao sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu. Nemački fašisti su upravo na tom mestu od februara 1942. do septembra 1944. godine ubili oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda.

Violeta Milićević
Izvor: Niške Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime