Trenutak za Državu ili Crkvu?

0
1193
Foto: Srđan Ilić / Amfilohije Radović

Opravdao je ubistvo premijera Sbije Zorana Đinđića konstatacijom – ko se mača lati od mača će i umreti, tvrdio je da Srpkinje abortusima ubiju više dece nego što je to činio Adolf Hitler, homoseksualce je poistovetio sa pedofilima, a Paradu ponosa nazvao „smradom sodomskim“ – i sve je to bilo u redu i niko ništa nije zamerao Amfilohiju Radoviću sve dok nije pomenuo u istoj rečenici Aleksandra Vučića, Kosovo i izdaju.

“Sada se bojim da ta politika Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova. Upravo i da je zato i on promenio svoju ideologiju“, izjavio je Amfilohije.

Od potpredsednika, ministara, šefova kancelarija, svi su redom osetili potrebu da komentarišu Amfilohijeve bojazni, utrkujći se, ko će da bude oštriji u težini osuda mitropolitovih optužbi. Sam predsednik Vučić je svoj odgovor mitropolitu najavio za kraj nedelje.

Amfilohije Radović – poznat po lakoći javno izrečenih uvreda, tek kada je doveo u pitanje politiku o Kosovu ekspresno je osetio na vlastitoj koži kako izgleda kad se reči ne biraju i kako izgleda kada je on meta “teške artiljerije”.

Kao potpisnik Apela za odbranu Kosova i Metohije, Radović je pokušao da objasni da je ovaj proglas nastao kao odgovor na nepoverenje u državnu politiku i njene namere u odnosu na pokrajinu, a pogotovo samog predsednika Vučića i, kako je rekao, “njegovih kombinacija”.

Sve vlasti do sada nastojale su više ili manje da se ne zameraju Amfilohiju Radoviću, najglasnijem među crkvenim velikodostojnicima, vladikom čiji rečnik prevazilazi okvire ne samo crkve i hrišćanskog učenja već i elementarne odgovornosti za javno izgovorenu reč.

Sve do danas kada se državni funkcioneri, jedan po jedan, oglašavaju povodom mitropolitovih optužbi na račun Vučića, “gađajući ga” iz sličnog arsenala koji on godinama upotrebljava – od prozivanja za izdaju Kosova do priprisivanja nadnaravnog kao što su razne vradžbine i opela za žive.

Da Vas podsetimo:  Rio Tinto pomera pruge po Srbiji

Ovakav odgovor predstavnika vlasti i optužbe na račun nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve, mogu da znače ili da vlast nikad nije bila jača ili da se nikad nije osećala ugroženije. A možda nije u pitanju ni jedno ni drugo. Možda je vreme vladike Amfilohija jednostavno prošlo, sto ne znaci da ce državna elita prestati da se dodvorava i osluškuje crkvene velikodostojnike u donošenju ovozemaljskih političkih odluka, ne samo kada je Kosovo u pitanju.

Svaki Vaš komentar, pregledaće članovi redakcije Insajder. Na našem sajtu nećemo objaviti komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede – što je zabranjeno i zakonima Srbije.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime