Trešnjevac u Karađorđevoj vladi

0
901
Foto: printscreen ( portal035.rs )

Praviteljstvujušći sovjet je bio preteča savremene vlade Srbije, a njegovo osnivanje predstavljalo je i početak stvaranja organizovane državne uprave. Velislav Stanojlović rođen u Trešnjevici kod Paraćina bio je član “sovjeta” sve do propasti ustanka

Praviteljstvujušći sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u ustaničkoj Srbiji, osnovan je oko Velike Gospojine, avgusta 1805, u kući kneza Sime Markovića u selu Veliki Borak, današnjoj beogradskoj gradskoj opštini Barajevo.

Sovjet je bio preteča savremene vlade Srbije, a njegovo osnivanje predstavljalo je i početak stvaranja organizovane državne uprave.

Velislav Stanojlović rodom iz Trešnjevice bio je član sovjeta u kome je ostao do kraja ustanka 1813. godine. Nakon propasti ustanka prelazi u Austriju i 1814. sa Karađorđem I drugim starešinama odlazi u Rusiju. U vreme vladavine knjaza Miloša Obrenovića 1830.godine vraća se u Srbiju. Bio je član Jagodinskog suda gde je i penzionisan 1835. godine. Umro je Jagodini dve godine kasnije.

U vreme Prvog srpskog ustanka, gospodar Velisav Stanojlović je bio sovjetnik za Jagodinsku nahiju i sudija Velikog suda.

Posle sloma Prvog srpskog ustanka živeo u Hotinu u Besarabiji. On je, zajedno sa svojom porodicom, bio među Srbima koji su se 1831. godine sa područja Ruske Imperije, uglavnom iz Besarabije, vratili u Srbiju. Članovi Velisavljeve uže porodice bili su: njegova supruga Petrija, sin Miloš, kao i ćerke Gospava i Marija. Gospodar Velislav Stanojlović je u svoje vreme bio u rangu sa Mladenom Milovanovićem, Milenkom Stojkovićem, Petrom Dobrnjcem, Jakovom Nenanadovićem i ostalim Karađorđevim “sovjetnicima”, vojvodama i knezovima iz Prvog srpskog ustanka. Uz knezza Iliju Barjaktarevića iz Izvora najpoznatija je Paraćinac u prvoj polovini XIX veka, mada ga i Jagodinci prisvajaju kao svog znamenitog građanina što je po istorijskim činjenicama takođe ispravno.

Izvor: portal035.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime