Trgovina decom u Srbiji

1
1577

Теплая погода в Москве

Posle vesti da su dva čoveka iz Smedereva organizovala najveću mrežu trgovine decom u Srbiji, tako što su prodavali na desetine maloletnih dečaka i devojčica, a takođe imajući u vidu činjenicu da je trgovina decom u Srbiji u konstantnom porastu, postavlja se opravdano pitanje – kako je moguće da uporedo sa procesom „evropeizacije“ Srbije sve više raste broj takvih nedela, i da li možda baš u tome leži razlog ekspanzije te pojave?

Trgovina ljudima je oduvek postojala i ranije u određenoj meri, međutim posebno zabrinjava činjenica da je poslednjih godina trgovina decom u Srbiji stalno u porastu, isto kao u Evropskoj uniji, što je potvrđeno i u zvaničnom izveštaju kog je objavila Evropska komisija, u kome se kaže da je na primer samo u kratkom vremenskom periodu od 2008. do 2010. godine – broj onih koji su bili žrtve trgovine ljudima unutar Evropske unije povećan za čitavih 18%. Prema istim zvaničnim podacima, najveći broj žrtava za koje je ustanovljeno da dolaze iz Evropske unije čine državljani njenih najsiromašnijih zemalja-članica Rumunije i Bugarske, što jasno upućuje na zaključak da bi i Srbija, s obzirom na slično socijalno-ekonomsko stanje, u slučaju njenog članstva u Uniji samo dopunila taj spisak država iz kojih se najviše prodaju deca na evropskom crnom tržištu.

Inače, tim povodom je Sesilija Malmstrom, evropski komesar za unutrašnje poslove, otvoreno rekla ovo – „Teško je i zamisliti da u našim slobodnim i demokratskim državama članicama Evropske unije postoje hiljade ljudskih bića koja mogu biti lišena slobode i eksploatisana, da se njima može trgovati kao robljem radi stvaranja profita. Ali sve je to tužna istina i trgovina ljudima se dešava svuda oko nas“.

Međutim, da se vratimo ponovo na slučaj koji je bio povod za ovo razmišljanje, a to je otkrivanje u Smederevu glavnih trgovaca maloletnicima u Srbiji, koji su vrbovali siromašnu decu i prodavali ih pedofilima u Pančevu, Požarevcu, Beogradu i drugim gradovima. Taj slučaj, kako se vidi iz podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, predstavlja samo vrh ledenog brega, jer se deca prodaju i zbog prosjačenja i prinudnog braka, a trgovci ljudima i porodice prodaju decu za 50 do 2.000 evra, pa čak i za belu tehniku i automobile.

Da Vas podsetimo:  Počelo suđenje zbog napada na “OK Radio” - osumnjičeni pretio i u sudnici, ispred imao organizovanu podršku

I bez obzira na to što postoji državna strategija za borbu protiv trgovine ljudima, kao i uprkos brojnim seminarima, predavanjima i okruglim stolovima na tu temu, i dalje ostaje na snazi čudna korelacija između te pojave u Evropskoj uniji i Srbiji, jer se na oba mesta beleži njen porast iz godine u godinu.

Imajući u vidu ogroman broj pravnih normi koje uređuju to pitanje, kao i svu količinu izgovorenih reči o dečjim pravima u Evropi i tamošnjoj borbi protiv organizovanog kriminala, moglo se očekivati da će sa procesom „evropeizaciije“ u Srbiji doći do smanjenja zloupotrebe dece, ali to se nije dogodilo, jer je taj proces, sasvim suprotno – doveo do povećanog siromaštva i degradacije društvenog morala, a to je rezultiralo upravo povećanjem trgovine decom. A to znači da se i ubuduće može očekivati jedino to da Srbija na svom evropskom putu sve više govori o dečjim pravima, a da u stvarnosti njena deca budu sve ugroženija.

Ratko Paić

Glas Rusije

1 KOMENTAR

 1. Moja agonija traje od 9.marta 2013 do danas-Centar za socijalni rad Zvezdara, najpre je nezakonito predložio Sudu promenu starateljstva nad tada mojom maloletnom decom, da bi oslobodio mog bivšeg supruga da ne plati dug za alimentaciju u visini 1.568.000 RSD sa zakonskim zateznim kamatama, kao i da ne bi krivično odgovarao iz člana 195 Krivičnog zakonika.

  Sudija Lidija Pavlović je promenila starateljstvo na osnovu „stručnog izveštaja“ Organa starateljstva, iako je imala pismene dokaze da je moj bivši muž osuđen za krivicu nasilja u porodici. Ja nisam bila prisutna na suđenju jer sam boravila u Sigurnoj kući u Rakovici, pa nisam ni znala za suđenje.
  Moje mlađe dete je odvedeno na drugi kontinent, umesto mene su saglasnost potpisale socijalne radnice Dubravka Radenović, Mila Kolar i Jelena Ačić.
  Tužilaštvo je odbilo da njih krivično procesuira, kao i sudovi, pa tako izgubih 11 puta proces u Ustavnom sudu za 8 godina.
  Valjda je normalno u Srbiji da se trguje sa mojom decom jer sam ja niko i ništa: nemam politički uticaj i veze kao bivši muž, niti novac stečen na prljavim poslovima i muljanjima.
  Ja sam samo SVEDOK državnog kriminala godinama u Srbiji.
  UKP je odavno imala sve pismene i usmene dokaze- ali nije ništa preduzela!
  Obratila sam se US Ministry of Justice i pojedinim nadležnim odeljenjima tražeći politički azil. Ne znam da li su krivične istrage završene…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime