10.2 C
Belgrade
ponedeljak, 4. marta 2024.
Naslovna Srbija Tri godine vladavine Tome Nikolića

Tri godine vladavine Tome Nikolića

0
1620

Na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu 11. juna 2012. Tomislav Nikolić stupio je na dužnost predsednika Srbije. Za ove tri godine više njegovih izjava, poteza, ali i fotografija izazvalo je pažnju javnosti i naišlo na brojne komentare.

Već u noći izborne pobede Nikolić je, na pitanje kada će posetiti Zagreb, izjavio da „nema genetskih predispozicija da mrzi Hrvatsku”, ali da će ‘imati mnogo poslova pre nego što stigne do Zagreba’.”

U svom prvom obraćanju najavio je da će posetiti Moskvu, Brisel i Vašington (“ne pitajte me za redosled”) i kazao da će tražiti sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jer je “Nemačka glavni saveznik Srbije”. Već 26. maja 2012. Nikolić je otišao u Moskvu i sastao se sa predsednikom Putinom, polovinom juna te godine bio je u poseti Briselu, susreo se sa Ketrin Ešton, koja još nije bila upoznata sa tim kako izgleda novi predsednik Srbije.

Nikolić se za ove tri godine sa Putinom sreo više puta. Posle susreta u maju, Nikolić se i u septembru 2012. godine, a potom i u maju 2013. sastao sa Putinom, oba puta u Sočiju. Potpisana je i Deklaracija o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije. Novi susret bio je u julu 2013.  godine u Kijevu na proslavi 1025. godina otkako je Rusija prihvatila hrišćanstvo. Mediji su isticali da je sledeći susret Nikolića i Putina, u oktobru 2013, bio neprijatan i da je predsednik Srbije “crveneo”, jer je morao da obeća da se ništa neće promeniti u energetskom sporazumu između dve zemlje iako je, kako navode  mediji, tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović tvrdila suprotno. Putin i Nikolić sreli su se i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u februaru 2014godine, a u oktobru prošle godine predsednik Ruske Federacije posetio je Beograd gde je prisustvovao velikoj vojnoj parade održanoj povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Dvojica predsednika su položila vence na Spomenik oslobodiocima Beograda, a Nikolić je Putina odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Dva predsednika srela su se i 9. maja ove godine u Moskvi na vojnoj paradi povodom 70 godina pobede nad fašizmom. Dve nedelje pre toga u Jerevanu, na obeležavanju stogodišnjice pogroma nad Jermenima, Nikolić je na samoj ceremoniji sedeo tik uz ruskog predsednika.

Nikolić je mandat počeo ispunjenim obećanjem da će podneti  ostavku na funkciju predsednika SNS. Dok je pred stranačkim kolegama obrazlagao tu svoju odluku, predsednik je zaplakao.

Krajem septembra 2012. godine Nikolić je pre 67. zasedanja Generalne skupštine UN, razgovarao sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Nikolić se sreo u januaru 2013. u Čileu, na samitu šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije.

Nakon izjave iz oktobra 2012. da “ne može da se rukuje s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine”, Nikolić je to ipak učinio u martu 2013. prilikom ustoličenja novog pape u Vatikanu.

NikolicTaci

Medijima nije privuklo pažnju samo to što se Nikolić sreo sa Tačijem, već i samo prisustvo novog predsednika Srbije na ustoličenju pape, budući da je on bio recezent dve knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana. Nikolić je na to odgovorio:

“To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u drugo vreme, u vreme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova.“
Blic, 27. 3. 2013. godine

U aprilu ove godine Nikolić je krenuo u zvaničnu posetu Vatikanu, ali je avion kojim je leteo vraćen u Beograd, jer je pilot brišući salvetom slučajno prosutu kafu po kontrolnoj tabli, aktivirao prekidač za izvlačenje predkrilaca.

Posle tvrdnji da je “veoma opasno kad se predsednik jedne zemlje izvinjava drugoj u ime svog naroda” i da  je “to obično dodvoravanje koje i liči na američkog plaćenika”, zamerajući bivšem predsedniku Tadiću što je to učinio, Tomislav Nikolić je u intervjuu sarajevskoj televiziji “tražio pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici.”

Govoreći o zahtevu za pomilovanje bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića, izneo je tvrdnju da “nikada nije doneo pogrešnu odluku”, pa da nema razloga da tako ne bude i ovog puta, što je Istinomer ocenio kao neistinu, jer je i sam Nikolić za neke svoje poteze govorio da su bili pogrešni.

Budući da je prošao put od radikalnog nacionaliste, protivnika Evropske unije, do zagovornika evropskih integracija, Nikolić je morao da objašnjava takvu promenu stava i strancima.  U intervjuu “Fajnenšal tajmsu” kazao je da “samo budala ne menja sebe”.

“Nisam imao nikakav konflikt sa sobom po tom pitanju. Može se biti i nacionalista i proevropljanin, ali to je teško objasniti vama u Evropi jer je srpski nacionalizam ovde oduvek predstavljen kao nešto negativno. Međutim ja volim svoju zemlju baš kao što vi volite svoju. Počeo sam sa odbranom Jugoslavije, nastavio čuvanjem Srpske Krajne, Republike Srpske, kao i čuvanjem Kosova u granicama Srbije. A sve vreme Evropa prigovara svemu što radimo. Stavljaju te na listu nepoželjnih i nameću izolaciju i sankcije. Pošto su se vremena promenila, morali smo da postavimo sebi nove ciljeve. Ima izreka u našoj zemlji koja glasi ′Samo budala ne menja sebe! ′ – objasnio je Nikolić i dodao da je sada vreme da obezbedi narodu bolji život, socijalnu zdravstvenu zaštitu.”
Blic, 29. 10. 2013. godine

Nikolićeva promena bila je očigledna. Tako smo imali priliku da ga vidimo u kožnoj jakni na rok koncertu, kako navija za našu reprezentaciju na Olimpijskim igrama, kako se fotografiše sa američkim predsedničkim parom Mišel i Barakom Obamom na sahrani Nelsona Mandele. Tu fotografiju objavio je i na Instagramu.

Da Vas podsetimo:  Sava i Srbi, dva veka kasnije

Pozirao je u bajkerskom prsluku koji je dobio na poklon od vođe “Noćnih vukova”, organizacije motociklista iz Rusije.

Na poligonu “Pasuljanske livade”, kraj Ćuprije, u junu 2013. izvedena je velika vojna vežba “Resava 2013″, a Nikolić se pojavio u uniformi.

To je učinio i nedavno kada je obišao bazu “Jug” i objekat VS “Ševadske livade”.

Nikolić je izražavao i zamerke zbog toga što Srbija nije išla brže ka EU.

“Srbija je na svom evropskom putu još od 2001. godine. Nije sve došlo promenom vlasti pre dve i po godine. Vrata su bila otvorena i 2001, ali Srbija nije dobro iskoristila otvorenost EU prema integraciji Srbije i izgubila je dragoceno vreme.”
Beta, 1. 4. 2014. godine

Predsednik sve vreme govori o tome da Srbija nikada nеćе priznati nеzavisnost Kosova, a prošle godine pokrenuo je i pitanje ratne odštete koju NATO treba da plati Srbiji.

“Osvrćući se na nedavno priznanje NATO-a da je Srbija bombardovana bez dozvole SB UN, predsednik Srbije juče poručio da je opravdano da očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom.”
Politika, 17. 4. 2014. godine

Krajem prošle godine najavio je da priprema platformu o Kosovu, a ovaj dokument je krajem maja poslao u Vladu Srbije. Iako, javnost zvanično nije obaveštena o tekstu platforme, a mediji prenose da je predviđeno da se sever Kosova tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi ostatak teritorije imao tretman kao u vreme SFRJ.

Kada se na Vidovdan prošle godine obraćao okupljenima pred spomenikom palim srpskim junacima na Gazimestanu, njegov govor prekinut je zbog uvredljivog skandiranja grupe mladih.

Prilikom posete Strazburu u knjigu gostiju Gradske kuće upisao je: “Ponosan sam što Strazbur nazivam svojim drugim gradom. Za vaš grad me vezuju najlepše uspomene”, a kada je bio u Moskvi istakao je da “jedino Srbiju voli više od Rusije”.

U protekle tri godine Nikolić je, u više navrata, imao problema sa automobilom. Tako je dva puta presečena kolona pod pratnjom u kojoj se nalazio. Njegov blindirani automobil, vredan milion evra, koji je Srbiji u januaru 2013. godine poklonio šeik Abu Dabija, potpuno je uništen u aprilu 2014. godine. Naime, posle zamene guma, radnik je posle servisa izvezao predsednički automobil na ulicu i posle samo nekoliko minuta udario u autobus.

A da je bezbednost u saobraćaju važna za Nikolića videlo se i po tome što je učestvovao u kampanji za veće korišćenje sigurnosnog pojasa u automobilu.

Prema pisanju medija, upravo je bezbednost njegovog automobila bila razlog da poželi da otkaže policijsko obezbeđenje.

“Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razmišlja da otkaže policijsko obezbeđenje, zbog nemara MUP Srbije prema njemu i jedinici koja ga obezbeđuje, saznaje FoNet u izvorima bliskim kabinetu predsednika Srbije. Prema istim izvorima, Služba za obezbeđenje predsednika Srčbije više puta je bezuspešno tražila da se na Nikolićevom službenom automobilu zamene letnje gume.”
Blic, 5. 12. 2013. godine

Ali nije samo zbog toga Nikolić bio ljut na MUP. Izjavio je da ga i dalje tajno prisluškuju i da nije zadovoljan radom pojedinih službi MUP-a.

“Eto, mi sada sedimo ovde, a ispred je možda parkiran automobil iz kojeg nas prisluškuju, kazao je Nikolić za Televiziju B92. Predsednik je napomenuo da zna da ga prislušuju i da želi da to mediji objave. “Zato ponekad u razgovoru sa nekim ljudima izgovorim neke stvari da vidim da li će se pojaviti u medijima. I pojave se”, rekao je Nikolić, istakavši da ‘ne curi iz Predsedništva’.”
Blic, 23. 12. 2013. godine

Dosadašnji mandat predsednika obeležilo je nekoliko diplomatskih gafova. Krajem 2012. kabinet hrvatskog premijera demantovao je da su se Milanović i Nikolić sreli u Brazilu.

“U kabinetu hrvatskog premijera danas su demantovali izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o njegovom susretu i razgovoru sa Zoranom Milanovićem u Rio de Žaneiru, prenela je agencija Hina. Nikolić je u intervjuu agenciji Beta, govoreći o odnosima sa susedima, rekao da je predsednika Hrvatske Ivu Josipovića sreo u Londonu na prijemu kod kraljice i da su razgovarali oko sat, dok se sa premijerom Hrvatske sreo u Rio de Žaneiru i da su razgovarali oko pola sata.”
Blic, 28. 12. 2012. godine

Godinu dana kasnije, desio se  gaf prilikom posete šeika Muhameda bin Zajeda el Najhana kada je predsednik “pomešao šeike”.

“Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je juče medijima da će se danas sastati sa šeikom Muhamedom bin Rašid el Maktumom, vladarom Dubaija i premijerom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako saznaje “Blic”, u Beograd, međutim, dolazi Muhamed bin Zajed el Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija, dok poseta Bin Rašida nije ni u planu.”
Blic, 12. 12.2013. godine

Krajem prošle godine kritički se osvrnuo na istup nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma. Ambasador je nekoliko dana ranije izjavio da priznanje nezavisnosti Kosova niko nije tražio od Srbije i da, koliko zna, „tako nešto nije rekao niti tražio ni evropski komesar Johanes Han”, kao što je to tvrdio Nikolić. Takvom izjavom ambasador Vilhelm je, prema rečima predsednika Srbije, prekoračio granice lepog ponašanja i „indirektno optužio predsednika Republike da laže”.

Da Vas podsetimo:  IDILIČNO MESTO PUNO VODENICA: Ovo je srpski kandidat za najlepše selo na svetu!

Sumnje u regularnost Nikolićeve fakultetske diplome i dalje se mogu čuti u javnosti, a predsednik je na Dan studenata dao savet akademcima:

“Pravo vreme za učenje je mladost. Ne igrajte se sa time. Sve što želite da naučite, naučite jako mladi. Ja sam učio sad, znam koliko je to teško”.
Beta, 4. 4. 2014. godine

Ipak, Nikolić je 7. marta ove godine na svečanom plenumu, koji se svake godine održava u Salcburgu, imenovan za protektora Evropske akademije nauka i umetnosti. Evropska akademija nauka i umetnosti, sa sedištem u Salcburgu, osnovana je 7. marta 1990. godine. Danas okuplja više od 1.500 naučnika i istraživača, filozofa i umetnika iz Evrope, Azije i SAD-a, uključujući i 29 dobitnika Nobelove nagrade.

Prilično komentarisana bila je njegova izjava o lošim navikama stanovništva.

“U Srbiji ima sve manje ručnih radova: žene gledaju serije, više ne heklaju, ne štrikaju. Ja to moram da kažem, jer sam rođen i odrastao u kući u kojoj je sve bilo drugačije. Svako je ponešto radio. Svako se nečim zanimao. Ili je bar čitao, ako nije nešto radio. Ja danas odem kod nekih prijatelja kojima se ništa ne desi ceo dan. Koji ne promene ništa u svom životu ceo dan. Nego – daljinski. Trebalo bi ukinuti daljinske. Pa bar da prošeta do televizora. Da mora da škljocne, kao što smo nekada.”
RTS, 16. 10. 2013. godine

Lavinu komentara izazvala je njegova izjava da bi “komentarisao na društvenim mrežama, ali ne može da dobije telefonski kontakt”, a bile su zapažene i izjave da mu je, dok je slušao Vivaldija, palo na um da Narodna banka Srbije i Narodna biblioteka Srbije imaju iste skraćenice, kao i kada je kineskom premijeru govorio o proročanstvu Tarabića i o tome da će “doći ljudi sa istoka – žuti ljudi i zavladaće svetom i oni će da piju vodu sa reke Morave”.

Na manifestaciji “Selo slavi šljivu” u selu Grgure kod Blaca u septembru  prošle godine, predsednik Srbije je fotografisan u društvu ambasadora Pakistana i folk pevača Milan Topalović Topalko, a na toj manifestaciji Nikolić je izjavio:

“U vaš kraj rado dolazim, kao što idem i u druge krajeve. Malo sam više vezan za šljivu nego za druge voćke. Ali, čim vidiš brdo znaš da mora da se vole šljive.”
RTV Kuršumlija, 12. 9. 2014. godine

tomislav-nikolic-topalko-ambasador-pakistana-selo

Nikolićeva supruga je, ubrzo po njegovom stupanju na dužnost, dobila kancelariju na Andrićevom vencu. Tu je, jedno vreme bila smeštena njena fondacija “Dragica Nikolić”. Aktivnosti prve dame mogu se pratiti na zvaničnoj internet stranici supruga.predsednik.rs. Burne komentare izazvala je informacija da je Nikolićeva tašta dobila diplomatski pasoš.

Kada se u imovinskoj karti predsednika pojavio “audi A6” iz Predsedništva Srbije objašnjeno da ga je dobio od sina Radomira, koji je “taj automobil poklonio svom ocu iz tehničkih razloga pošto ga povremeno vozi.”  Otrkiveno je da Nikolić ima i vikendicu na obali Save. I to nelegalnu.

“Nelegalno sagrađena kuća Tomislava Nikolića na obali Save u Novom Beogradu zvanično se vodi na njegovog sina Radomira Nikolića, a u komšiluku je bespravno podigao vikendicu i njegov drugi sin Branislav. To pokazuju izvodi iz katastra nepokretnosti do kojih je došao ‘Blic’.”
Blic, 21.  1. 2014. godine

Predsednik je izjavio da zbog nelegalne gradnje ne oseća grižu savesti, “jer se u Srbiji više ne zna šta znači legalno, a šta nelegalno”, dodajući da to “nije zidao kao predsednik države, već mnogo ranije”.

U svojoj rodnoj Bajčetini Nikolić podiže crkvu “koja će biti izgrađena na imanju i sredstvima srpskog predsednika”.

Tokom dosadašnjeg mandata predsedniku je zamerano što dodeljuje veliki broj odlikovanja. Tako su ordenje od predsednika Srbije dobili predsednik Ruske Federacije Vladmir Putin, ali i brojni predsednici država. Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa odlikovani su predsednik Jermenije Serž Sargasjan, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Istim oredenom odlikovani su i predsednik Kirgiske Republike Almazbek Atambajev, predsednik Moldavije Nikolaje Timofti, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i predsednik Uzbekistana Islam Karimov. Svima koji su se pitali zašto predsednik deli tolika odlikovanja on je odgovorio:

“Nikolić je istakao da su ga građani Srbije ovlastili da “menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni” i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zavredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta.”
Blic, 15. 2. 2014. godine

Otkako je krajem maja 2012. stupio na dužnost predsednika Srbije, Tomislav Nikolić je dodelio 481 odlikovanje, od kojih je većina medalja. Prema podacima koje je Danas dobio iz Predsedništva Srbije, Nikolić je 2012. dodelio 191 odlikovanje – 18 ordena i 173 medalje, 2013. godine 63 odlikovanja – 32 ordena i 28 medalja, a prošle godine 138 odlikovanja, od kojih su 32 ordena i 106 medalja. Ove godine, tačnije na Dan državnosti, predsednik Nikolić je odlikovao 89 pojedinaca i institucija Sretenjskim ordenom prvog, drugog i trećeg stepena za naročite zasluge u naučnim, kulturnim, sportskim, prosvetnim, javnim, zdravstvenim, pedagoškim i bezbednosnim oblastima. Među njima su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, američki naučnik Noam Čomski i profesorka Smilja Avramov. (Danas, 1. 3. 2015. godine)

Međutim i predsednik je dobio priznanja. Od tadašnjeg predsednika Ukrajine odlikovan je Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena; primio je orden svetog vladike Nikolaja “za trud i brigu za Srbiju i srpski narod i rad na unapređenju odnosa između države i SPC” , a džudo savez Bosne i Hercegovine dodelilo mu je pojas i titulu džudo majstora.

Da Vas podsetimo:  Prokurator Hil i beogradski izvor boljeg života

Neretko je izbor savetnika bio zameran predsedniku Nikoliću. Kada je Oliver Antić krajem 2013. najavio da će biti obelodanjeni detalji međunarodne finansijske afere u koju su uključeni i domaći političari i ocenio da će tako biti jasnija “pozadina napada na predsednika Tomislava Nikolića”, pokazalo se da je u pitanju Antićeva podrška kontroverznom hrvatskom novinaru Domagoju Margetiću, koji je za malverzacije optužio Mlađana Dinkića i strane savetnike koje je doveo Aleksandar Vučić. Antić je izrazio kajanje, podneo ostavku na sve stranačke funkcije i na članstvo u SNS, ali je ostao na mestu savetnika.  I bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, nakon što je ostao bez te funkcije, postao je Nikolićev savetnik. Posle pisanja “Blica” da je njegov savetnik Predrag Mikić, ucenjivao direktorku Agencije za privatizaciju Vidu Uzelac i tražio od nje da po ubrzanom postupku proda „Radničko prihvatilište“ njegovom sinu Žarku, Nikolić je optužio taj list da „iz njemu nepoznatih razloga, u kontinuitetu nastoji da naruši njegov ugled i ugled institucije predsednika Srbije“.

Odluka predsednika da upravo na dan kada se premijer Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu sastaje sa kancelarkom Angelom Merkel, bude domaćin Aleksandru Lukašenku, predsedniku Belorusije, u pojednim medijima okarakterisana je kao skandal.  Nikolićev savetnik Mrkić kazao je da je u pitanju “čista slučajnost” i da je Lukašenku poziv upućen pre više od pola godine, mnogo pre nego što je nemačka kancelarka pozvala Vučića.

Novinarska udruženja osudila su nedavnu reakciju iz kabineta predsednika kada su novinari lista “Alo” pokušali da dođe do podataka o materijalnom stanju pojedinih članova Nikolićeve porodice. Kako je saopšteno iz NUNS, reč je o ničim neizazvanom ispadu sa primesama šovinizma, što je nespojivo sa Ustavom, zakonima, elementarnim normama pristojnosti, kao i sa predsedničkom funkcijom. U saopštenju kabineta, između ostalog, je navedeno:

“Kabinet predsednika Republike, bez namere da se meša u uređivačku politiku medija u Srbiji, konstatuje da u ovoj bezbednosnoj situaciji, pritom, samo dva sata nakon što se održao sastanak na kome su razmatrane mere kojima bi se sprečili pokušaji destabilizacije Republike Srbije, deluje krajnje čudno da se, tobože kroz pisanje novinarskog teksta, otkriva adresa zaštićene ličnosti, pritom člana porodice predsednika Republike. I pored najboljih namera u vezi apsolutne slobode medija i javne reči, kabinet predsednika Republike na ovaj način izražava sumnju u namere pomenute nemačko-švajcarske kompanije, njihova dva dnevna lista, njihovih urednika i novinara X.X. i X.X. rodom iz Prizrena.”
Cenzolovka, 14. 5. 2015. godine

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković u više navrata je ulazila u verbalne duele sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović. Da su odnosi na liniji Andrićev venac – Vlada Srbije daleko od idealnih, iako obe strane tvrde da to nije tačno, svedoči i izjava predsednika Srbije da mu nije jasno zašto se ministri Ivica Dačić i Zorana Mihajlović samokandiduju za njegovu funkciju kada je došao tek na pola mandata i da se ni, kako je rekao, ni “žuti iz opozicije” ne ponašaju tako kao njih dvoje.

“Teško će građani shvatiti preveliku ambiciju koja nije realna. Napadati predsednika na pola mandata?! To čak ne rade ni “žuti iz opozicije”. Znate, iskusni političari znaju da petao koji prvi kukurikne obično završi u loncu. Prvi je, doduše, kukuriknuo Ivica Dačić. Ali onda su još neki počeli da kukuriču… Ti što upadaju u politiku na čudan način i promovišu se kao stručnjaci za svaku oblast, pa mogu svake godine da budu ministri u drugom resoru, ne znaju ni političku teoriju ni političku praksu. Ponašaju se kao petao o kom sam govorio”, rekao je Nikolić.

Informer, 26. 1. 2015. godine

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime