Tri legalna načina za ukidanje AP Vojvodine – (44)

3
2754

Čini se da veliki broj ljudi u Srbiji veruje da je Vojvodina nekakvo definisano područje, odnosno, jedna društvenopolitička  teritorija koje se pod tim imenom pojavljivala vekovima. Takvo nepoznavanje osnovnih istorijskih činjenica i političkih tokova maksimalno koriste oni koji zagovaraju (javno ili u potaji) secesiju tog dela Srbije.

Ovih dana, na primer, oglasio se opet Tamaš Korhec, inače profesor ustavnog prava na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu i predsednik Nacionalnog saveta Mađara. Naime, govoreći o pojavi inicijativa za ukidanje autonomije Vojvodine,  izjavio je za novosadski Dnevnik:

Kao što neko može zagovarati da Kosovo ne treba da bude u sastavu Srbije, pa ni Vojvodina eventualno… Ipak, takve ideje u ovom trenutku, uključujući i ukidanje autonomije Vojvodine, grubo krše postojeća ustavna načela. Jer, Vojvodina i njena autonomija jeste u temelju i sadašnjeg ustavnog sistema Srbije, ali i svih prethodnih sistema u proteklih 70 godina.“

Veoma je neobično da profesor ustavnog prava na ovakav ispolitizirani način objašnjava šta su postojeća ustavna načela. Da li na takav način misli da uči svoje studente? Naime, član 182. važećeg Ustava Republike Srbije dopušta ukidanje autonomije, a na osnovu postupka predviđenog za promenu Ustava. Stav treći pomenutog člana Ustava Srbije glasi:

Nove autonomne pokrajine mogu se osnivati, a već osnovane ukidati ili spajati po postupku predviđenom za promenu Ustava. Predlog za osnivanje novih ili ukidanje, odnosno spajanje postojećih autonomnih pokrajina utvrđuju građani na referendumu, u skladu sa zakonom.“

Dakle, profesor Korhec ne govori istinu kada tvrdi da se predlogom za ukidanje autonomije Vojvodine „grubo krše postojeća ustavna načela“. Zapravo, vidimo da je zagovaranje referenduma za ukidanje severne srpske pokrajine sasvim legitimno pitanje i u skladu je sa ustavom zemlje. Da je profesor ustavnog prava Tamaš Korhec u zabludi ili da namerno pokušava svoje studente i javnost u Srbiji da dovede u zabludu, pokazuje i mogućnost menjanja granica pokrajine, koja je regulisana takođe članom 182. u četvrtom stavu:

Teritorija autonomnih pokrajina i uslovi pod kojima se može promeniti granica između autonomnih pokrajina određuje se zakonom. Teritorija autonomnih pokrajina ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu, u skladu sa zakonom.“

Da Vas podsetimo:  Inicijativa „Otvoreni Balkan“ – srpska zabluda i šansa za Veliku Albaniju

Iz gornjeg stava člana 182 Ustava Republike Srbije vidimo da postoji i druga mogućnost za ukidanje autonomne pokrajine, a to je promena njenih granica. Šta to u praksi znači? To znači da određeni delovi autonomne pokrajine Vojvodine mogu da istupe i priključe se drugim teritorijalnim jedinicama u Srbiji. Na primer, Srem i Bačka mogli bi da se priključi Mačvanskom, a Banat Braničevskom okrugu.

Ili, jednostavno, ovi delovi pokrajine po Ustavu imaju pravo da se na referendumu građana izjasne da istupaju iz pokrajine Vojvodine i ubuduće funkcionišu kao i drugi okruzi u Srbiji. U tom slučaju cela Srbija bi bila teritorijalno organizovana na nivou okruga, kojih i danas u severnom delu Srbije ima šest: Južnobanatski, Srednjebanatski, Severnobanatski, Južnobački, Severnobački, Zapadnobački i Sremski.

Zanimljivo je da je taj isti profesor ustavnog prava (Tamaš Korhec) najviše doprineo izradi važećeg Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine, u kome se, kada je teritorija pokrajine u pitanju, nalazi prepisana gorepomenuta odredba iz Ustava Srbije, da se „teritorija AP Vojvodine ne može menjati bez saglasnosti njenih građana,  izražene na referendumu„.

Naravno, postoje i drugi načini za ukidanje autonomije. Jedan je i promena važećeg Ustava, u kome će se teritorijalna podela Srbije redefinisati i urediti na drugačiji način. Ustav čak ostavlja mogućnost da takve izmene Ustava prihvati srpski parlament sa dvotrećinskom većinom, bez ikakvog konsultovanja naroda. U takvom slučaju referendum nije obavezan, mada se može organizovati. Dakle, to u stvarnosti znači da 167 poslanika u Skupštini Srbije mogu da promene Ustav Srbije i iz njega sasvim izbrišu pojam Vojvodine. A ukoliko bi se o takvoj promeni Ustava narod izjašnjavao na referendumu, tada bi o njemu glasali svi punoletni građani Srbije.

S druge strane, Statut Vojvodine je dodao nešto što teško može da bude u skladu s Ustavom Srbije. Skupština Vojvodine dala je sebi za pravo da raspisuje referendum. U Statutu AP Vojvodine nema ograničenja po kojim pitanjima Skupština Vojvodine ima pravo da raspiše referendum. Dovoljno je da 30.000 „Vojvođana“ i „Vojvođanki“ podnesu određen zahtev i Skupština Vojvodine je dužna da o bilo kom pitanju raspiše referendum.

Da Vas podsetimo:  Bjelogrlić i Antonijević su slika razvaljenosti savremene srpske kulture

Naravno, Korehec i društvo koje je sastavljalo Statut Vojvodine, računalo je samo na onaj referendum u kome će Vojvodina tražiti neka nova prava za sebe, uključujući tu i secesiju od Srbije, a uopšte im nije padala na pamet druga mogućnost – referendum o ukidanju severne srpske pokrajine. Vidimo, eto, da postoji i treći način na koji se autonomija na severu zemlje može ukinuti: potrebno je da 30.000 građana AP Vojvodine podnese Skupštini Vojvodini zahtev za ukidanje autonomije i Skupština je dužna da po tom zahtevu postupi.

I u takvom činu, kako vidimo, nema ničega protivustavnog.

Teško je pretpostaviti da to sve što smo gore naveli nije poznato profesoru ustavnog prava, bez obzira što on radi u nekakvoj Uniji fakulteta za jugoistočnu Evropu. To jeste, na Univerzitetu koji je specijalno formiran za područje Srbije i Crne Gore (koji ima svoje ispostave u Novom Sadu, Nišu i Baru) i čiji osnovni ciljevi su, zapravo, da se obuči kadar koji će znati kako da plasira priče o tobožnjoj ustavnosti ili neustavnosti po nečijoj vlastitoj volji, a ne po slovu Ustava.

Druga stvar na kojoj Tamaš Korhec godinama istrajava, jeste notorna laž, da je „autonomija Vojvodine u temelju i sadašnjeg ustavnog sistema Srbije, ali i svih prethodnih sistema u proteklih 70 godina.“

Prava istina je da Vojvodine nije bilo ni u zamisli do novembra 1943. godine kada su se komunisti „dosetili“ kako da razbiju teritorijalno jedinstvo Srbije. Takva farsa kulminirala je u leto 1945. godine kada je Skupština Vojvodine odlučila da AP Vojvodina uđe u sastav Narodne Republike Srbije. Tu se ne radi ni o kakvom „temelju“, kako tvrdi Korhec, već je tu reč o jednom grubom i nezakonitom ideološko-političkom nasilju, koje traje gotovo punih sedam decenija. A u pravu je poznato da se nikakvi običajni ili pravni standardni ne mogu uvažiti niti uspostaviti kao pravilo ukoliko su silom nametnuti, to jeste, ako nisu doneseni na zakonit način.

Banat, Bačka, Baranja u Srem ujedinili su se 25. novembra 1918. godine (Velika narodna skupština u Novom Sadu) s Kraljevinom Srbijom i to je ono što je istorijsko-pravna istina tog dela Srbije. Tu istinu Komunistička partija Jugoslavije je bezobzirno pogazila, a na takvom bezočnom nasilju danas bi Tamaš i njegovi istomišljenici da utemelje autonomiju i izmišljeno ime Vojvodine kao nepobitne istorijske činjenice.

Da Vas podsetimo:  Šta bi bilo kada bi se Branimir Nestorović kandidovao na izborima?

Da li će separatisti na severu Srbije u takvim svojim namerama uspeti, u velikoj meri zavisi od stanja svesti srpske političke elite, koja, čini se, uopšte ne namerava da se probudi i izađe iz stanja hibernacije, u kome se nalazi punih sedam decenija.

Lazar Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

3 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..Vojvodina je bila posle Slovenije, naj razvijenija,bila AP u SFRJ,bila AP u SRJ,pa i sada.Ali,ako hoce da ide,mislim da nece ZASTO ako hoce ? Od, cuvene devedesete, mnogi su na spisku „kao okupatori vostale Serbije“..o cemu je rec..simpozijum..rasprava,referendum..opet neka “ preambula“..vec je dosta unisteno i prodato…ciji je to “ secerni i psenicni interes“..posle enormno,srusene vrednosti..svega i svacega….

  2. Hm,hmm..ali,kraljevina Srbija,je isparila pre komunista bila je “ cip „, u „piksli YU“, pojela maca?
    A,novo deljenje karata po evropskom modelu i brizi o manjinama,tada “ manjne“ nisu bili,pederi i lezbejke…koje ste zbrinuli..visenacionalna zajednica.Kosmet ste resili…i sve u stilu “ nismo mi mame mi nego Komunisti „Vuk,Seselj,Cavoski…gomila “ komunista'“..????

  3. Hm,hmm..u,to nema sumnje, eksperiment sa RSK,uspeo..samo,zasto bi to uradili,tamo zivi nesto vise od 80% srba ? u cemu je “ vac“ problem ? Da li ste vi normalni ? sta to spremate Vojvodini..pa “ vam“ to treba..“ Neke klince pod nokte,i po budjelaru“…?
    (po majci,sam sremac,po ocu licanin)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime