Tri opcije za vanredne parlamentarne izbore

2
46

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da postoje tri opcije za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji – do leta, na jesen ili sledeće godine, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima.

Foto: Printscreen Youtube

Panović je za N1 rekao da ima još vremena da se organizuju vanredni parlamentarni izbori na proleće ili najkasnije do početka leta.

Kako navodi, SNS voli prolećne izbore iz „političkog sujeverja” i pobeđuje na njima.

Druga opcija je da se izbori održe na jesen, a treća da se spoje sa redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima 2024. godine.

„Ono što apsolutno niko više ne veruje, čak ni Dragan Đilas, je da će biti samo beogradskih izbora u formatu koji je Vučić obećao lideru Stranke slobode i pravde”, rekao je Panović.

Dodaje i da bi bilo apsurdno da imamo samo beogradske izbore i da teme poput Kosova i sankcija Rusiji budu po strani, dok se priča o metrou i izmeštanju zoološkog vrta.

Na pitanje da li prvo treba završiti sporazum sa Prištinom, pa ići na izbore, Panović odgovara da je uvek prvo za izbore.

„Ove odluke (o Kosovu) nisu lake, svi predsednici Srbije, najviše Milošević, su pomalo gubili suverenitet na Kosovu, sada optužiti samo jednog predsednika za to nije korektno”, rekao je Panović.

Govoreći o najavljenom Narodnom pokretu za državu, Panović ocenjuje da bi bilo najbolje da to bude neka vrsta predizborne koalicije, navodeći da je utešno to što je ministar i potpredsednik SNS Miloš Vučević rekao da taj pokret neće značiti gašenje političkih partija.

„Ako mi dovedemo u sumnju da političke partije nisu osnovna stvar ovog sistema u državi, onda je to vrlo rizično. Pravljenje svih nadpartijskih struktura je vrlo rizično. Ja razumem marketing i refrešovanje partije, rebrendiranje, ali ovaj narodni pokret će imati racionalnu ulogu u odnosu na SNS i na interese i predsednika Vučića, ako to u suštini bude neka vrsta izborne koalicije”, rekao je Panović.

Da Vas podsetimo:  Nešto kao epilog

On ističe da ne bi bio dobar put praviti nadpartijsku strukturu gde bi partije bile u istom statusu kao neka nezavisna ili paranezavisna udruženja.

Panović ističe da je pravljenje pokreta politički prilično racionalno, jer Vučić hoće da zauzme polje centra u najširem mogućem obliku, da okupi sve narodne i patriotske snage, a da se oni koji ostanu van predstave kao neka vrsta neodgovorne politike.

Osim što hoće da se pozicionira u centru, Vučić hoće da prikaže da u Srbiji postoje dva ekstremizma – levi i desni, iako je, ocenjuje Panović, apsurdno govoriti o levom ekstremizmu u Srbiji u istom tonu kao o desnom.

On navodi da SNS ima jako dobar uvid u javno mnjenje i da sigurno svoju politiku vode na osnovu uvida u raspoloženje građana.

autor:Ivana Petronijević Terzić

2 KOMENTARA

  1. Једина права опција је да се демократским мирним али одлучним протестима изнуди оставка издајничке хуље на власти због гажења устава и пљачке и избори спроведу одмах. Све остало је замајавање наивних. Сваки народ има право да смени оне који су изневерили и то је историја показала безброј пута.

    • Vaša opcija bi bila “ prava “ u nekim drugim uvjetima i nekoj u nekoj drugoj zemlji. “ Borac “ za ostanak na vlasti je i šahista, a prosječan šahista predvidi TRI poteza unaprijed. Dakle, vaše riješenje je isuviše jednostavno, predvidivo, da bi bilo uspješno. Postavlja se krajnje ozbiljno pitanje : Da li se na izborima moze pobijediti Vučić, ukoliko on ima podršku zapada ??? Zelim reći, da mu je dozvoljeno da ON broji glasove , dovodi pokojnike da glasaju, kupuje i ucjenjuje glasače …… pa ipak se samo njemu “ vjeruje “ !! Nije li Tomislav Nikolić dobio čestitku za pobjedu nad Borisem Tadićem ,na predsedničkim izborima, od strane zvanične Američke administracije …………….. sat vremena prije zatvaranja izbornog procesa ….. ne sat vremena prije završetka brojanja glasova !! I sve to nije ono najgore. Nismo li izabrali Vučića da nas spasi od veleizdajnika Tadića, koji je išao putem veleizdaje KiM ?? Koliko su stvari slozene, a Narod nespreman i neinformiran, govori Vam i zestoko oplakivanje za “ Balkanskim Kvislingom “ , povodom dvadesetogodišnjice atentata.
      p.s. Zadovoljstvo je razmijeniti mišljenje sa dobronamjernom osobom, kada nam je cilj isti, bez obzira na sve druge razlike !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime