Tribunal nepravde i srama

13
1347
Ratko Mladić /Foto: Petar Kujundžić/REUTERS

Posle 530 dana suđenja, posle 169 svedoka Tužilaštva i 208 svedoka Odbrane, srpski General Ratko Mladić, Komandant Vojske Republike Srpske osuđen je od strane Sudskog veća Haškog tribunal na kaznu doživotnog zatvora.

General Mladić je optužen kao učesnik zločinančkog poduhvata za genocide, zločina protiv čovečnosti, istrebljenja, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Haški tribunal (Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) osnovan je Rezoluciom 827 Saveta bezbednosti, usvojene 25. maja 1993. godine. Između ostalog, javna retorika je bila da će osobe koje su odgovorni za zločine na prostoru bivše Jugoslavije osude, što će doprineti uspostavljanju i održavanju mira.

Danas, posle 27. godina od izbijanja separtističkih ratova i počinjenih zločina na prostoru bivše Jugoslavie, pravda nije uspostavljena, a mir je postignut time što su SAD-NATO okuparali bivši prostor Jugoslavije.

U separatističkom ratu u Bosni i Hercegovini na strani hrvatsko-muslimanskih paravojnih i terorističkih formacija, učestvovali su SAD i pojedine evropske države, članice NATO, uključujući Nemačku i Holandiju. Sudije i Tužioci Haškog tribunala koji su sudili srpskom Generalu Ratku Mladiću su upravo iz zemalja koje su počinile nezakonitu vojnu agresije i mnogobrojne međunarodne zločine. Bio je to u stvari samo nastavak rata, sada i zloupotrebom međunarodnog prava. Zato, s pravom mnogi stručnjaci međunarodnog prava govore o Haškom tribunalu kao instrimentu rata protiv srpskog naroda.

Sastav sudija i Tižilaca koji su sudili Generalu Ratku Mladiću, osim jednog iz Južnoafričke Republike, potiču iz Sjedinjenih Američkih Država i država članica NATO. Toliko o objektivnom sudskom sastavu. Pogledajte i sami: Sudija Alfons Ori (Alphons Orie, Holandija, članica NATO), Hristof Flige (Christoph Flügge, Nemačka, članica NATO), Bakome Maloto (Južnoafrička Republika, bivša holandska kolonija) ; Tužioci : Piter MakKloski (Peter Mač Closky, SAD), Alan Tiger (Alan Tieger, SAD) i Dermot Gome (Dermot Goome, SAD).

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska pred izborom „ili-ili“

Umesto pravde i proklamovanih ciljeva, Haški trebuna je postao svojevrsna SAD-NATO ratna tvorevina protiv srpskog naroda koji nije pristao na rušenje države u kojoj je živeo. Ustvari, srpski narod je branio međunarodno pravo. Zločinačko saučesništvo Haškog tribunala protiv srpskog vojnog i političkog vrha, čime se želi zločinom obeležiti srpski narod, najbolje se očitava iz statističkih podataka samog Haškog tribunala :

Od 161 optuženih osoba pred Haškim tribunalom, 70% su Srbi, 20% su Hrvati, a 10% su bosanski Muslimani. Od 89 osuđenih osoba, 67 Srbi su dobili ukupno 1125 godina zatvora, 14 Hrvata 183 godine zatvora, 5 bosanskih Muslimana ukupno 41 godina zatvora.

Optužnica tereti Generala Mladića za zločin genocid u Srebrenici uprkos činjenici da podaci o broju žrtava nisu potvrđeni činjenicama, da su mnogi podaci protivrečni, optužbe izmišljene i da je problem Srebrenice postao predmet političke propagande, marketinga i zloupotrebe. Pored toga, zločini međunarodnog karaktera, uključujući genocid, ne mogu se izolovano suditi, a da se ne uzme u obzir i uzročni zločin koji je doveo do sečeništičkih ratova na prostoru bivše Jugoslavuije – zločin protiv mira. Pošto je zločin protiv mira počinjen od strane vrhunskih političkih ličnosti SAD i država članica Evropske zajednice, u okviru NATO, smišljeno je izostavljen iz Statuta Haškog tribunala tako da odgovorni za taj najveći međunarodni zločin neće nikada snositi pravnu odgovornost.

Funkcionisanje Haškog tribunal nema mnogo zajedničkog sa objektivnim suđenjima zasnovanim na činjenicama, na pravu i na pravdi. Tako na primer, više puta je postavljano pitanje : o objektivnosti sudija, o načinu podizanja tyzbi od strane tužilaštva, kao i okršenje ljudskih prava zatvorenika u toku suđenja. U nedostatku Porote, legitimno je upitati se o nacionalnosti Sudija, njihovoj religiji i etničkoj pripadnosti, jer te kategorije nesumnjivo utiču na njihove odluke. Pored toga, neizostavna su pitanja političke i finansijska zavisnost Tribunala.

Da Vas podsetimo:  Svedočenje o Medarima 1995. godine: „Tatu su nam ubili pred očima“

Jedno od ključnih problema Haškog tribunal koji do sada nije dovoljno privukao pažnju pravnih stručnjaka, pa ni javnog mnjenja, je kršenje ljudskih prava optuženih i prikrivanje SAD-NATO zločina u SR Jugoslaviji.

Iz pomenutih razloga, smatramo da je neophodno da se formira jedna nezavisna međunarodna komisija koja će utvrditi postojanje, ili ne, kršenja ljudskih prava zatvorenika u toku Haškog suđenja i, ukoliko se uitvrdi postojanje takvih prekšaja, pozvati se na Povelju Ujedinjenih nacija i zahtevati podizanje imuniteta odgovornim Sudijama i Tužiocima i pokrenuti sudski postupak protiv njih.

Ovaj prikaz nebi bio potpun, a da se ne ispita moguća odgovornosti članova vlada Republike Srbije. Njihova odgovornost se može odnositi na ne kritičnu saradnja sa Haškim tribunalom koji je od svog samog svog osnivanja uočen kao Tribunal selektivne pravde, što se najbolje ogleda u izostavljanju zločina protiv mira iz svog Statuta, zatim mnogobrojna kršenja osnovnih prava zatvorenika, kao i još uvek nedovoljno ispitani smrtni slučajevi zatvorenika.

Oni koji su nasilno otrgnuli Generala Ratka Mladića, Predsedinka Radomira Karadžićan Predsednika Slobodana Miloševića iz otadžbine, i zajedno sa mnogim drugim srpskim rodoljubima predali ih Haškoj nepravdi, treba da snose krivičnu odgovornost saučesništva u zlodelima Haškog tribunala. Srpskom su narodu naneli večnu sramotu izdaje.

Sima S. Mraovitch, doktor neurofiziologije

Naučnik u Francuskom Institutu za naučna istraživanja, u penziji

Predsednik Kongresa Srba Evrope, Paris

dr Dragan Pavlović, profesor anesteziologije, Halifaks, Kanada

Direktor i glavni urednik, Dialogue, Paris.

13 KOMENTARA

 1. Довољно је рећи да је главна тачка оптужнице „геноцид“ над муслиманским заробеницима (!?) у Сребреници, за које не да нема материјалних доказа (мање од 2000 парова бутних костију које су хашки форензичари нашли у свим масовним гробницама заједно, од којих су до стотинак Срби, а око 2000 – или више – по изјавама самих муслимана, је погинуло у борбама при пробоју 28. муслиманске дивизије из Сребренице), него га материјални докази директно оповргавају. Потпуна, 100-процентна, криминална фарса суда.

  • А да и не спомињемо да је у и око Сребренице погубљено далеко више Срба, укључијући жене, децу и старе, уништено све српско у зони од преко 200 квадратних километара око Сребренице, и да то за Хашки кенгурски суд нити је „геноцид“, нити је за њих иког икад осудио.

   • Hm,hmm..i to je detalj,problema na koji se niko ne osvrce,naime,vojnici RS,iz tog regiona,naisli su na muslimane,prepoznali “ komsije“ koje su,poklale,srpski zuvalj,i doslo je do obracuna,opravdane na neki nacin osvete,kao posledica,prethodnih muslimanskih zlocina.

 2. Postovana gospodo doktori.
  Dok niste pobegli iz Srbije u NATO zemlje, kojima placate porez, niste ni znali kolike ste srbende. Verovatno je dug boravak u sigurnim zemljama i doktorska apanaza ucinila da na stvarnost ovde kod nas gledate drugim ocima. Recimo, vise se brinete za pojedince koji su nas osramotili, nego za sam napaceni srpski narod. Umesto ovakvih tirada, predlazem vam da dodjete u Srbiju, ili RS i da pro bono lecite ljude koji mesecima cekaju na pregled specijaliste.
  O mladicu i karadzicu nemam lepo misljenje. Zato im prezimena i pisem malim slovom. Krili su se godinama iza svih nas, iako su Srbija i RS, pa i svi njeni gradjani trpeli zbog toga. Umesto da se predaju i speru ljagu sa srpskoga roda, oni su se kukavicki krili, umesto da kazu: Predajem se iako nisam kriv. Ne zelim da narod trpi zbog mene. Plemstvo obavezuje, ili kako se vec kaze na francuskom. Ne. Svoju licnu krivicu su prebacivali na nas. Japanski oficiri su i za manje izvrsili harakiri, a ovi egocentrici, bez imalo cojstva, su se radje potucali od nemila do nedraga, nego da odu u onaj hotel u Hagu.
  Zelim vam sve najbolje.

 3. U obrazlozenju optuznice Mladicu se govori o nekoliko huljada nigde se ne pominje broj od 8000 i vise.
  Haski sud je NATO ispostava i nema nista sa UN sem sto je UN osnivac, troskove suda placale su muslimanske zemlje i Amerika.
  Rezultati su ocigledni a i namere. Srbima spremaju sudbinu autohtonog americkog naroda, Indijanskih plemena. Istrebiti nas i svesti na Beograd sa okolinom.
  Dosadilo mi je da se od 1990 godine raspravljam po svetu i balkanu o tome da smo jedan od najstarijih naroda i da nismo nikog okupirali nikom otimali zemlju nicije prisvajali, zaboga poklonili smo nakon dva velika rata drzave nasim krvnicima hrvatima i slovencima, amnestirali muslimane i siptare, sva cetiri naroda su u svim ratovima bila na strani gubitnika i nasih okupatora.
  Ali za to smo sami krivi sto nam deca uce pogresnu istoriju, imamo politicare kakve nam je sam djavo nametnuo od prvog svetskog rata do danas nasu drzavu vode prodane duse sa pamcenjem od 2 sata.
  Nista im nije sveto a tek sto obaraju glavu kad im pomenes vekovima staru istoriju, kraljeve i knezeve iz 8 veka kad im pomenes Svetog Savu kao da si im oca ubio.
  Samo da ovo ludilo sto pre prodje, nadam se da ce i nama da svane.

  • Hm,hmm…mi,imamo dosta slicnosti sa americkim indijancima “ osvajanja navodno divljeg zapada“, tadasnji osvajaci,najbrojnija nacija su bili nemci..i sada su,samo sa vremenom,izmenjenim imenima i prezimenima,da “ prikriju tabane koji smrde necovestvom“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime