Trideset godina od prvih višestranačkih i predsedničkih izbora u Srbiji

0
453
Foto: printscreen

Na današnji dan pre 30 godina održani su prvi višestranački parlamentarni izbori i predsednički izbori u Srbiji nakon decenija jednopartizma, na kojima je ubedljivu pobedu ostvarila Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen tadašnji lider Slobodan Milošević.

Parlamentarni izbori bili su sprovedeni 9. i 23. decembra po većinskom sistemu sa 250 izbornih jedinica u kojima je biran po jedan narodni poslanik, a izbore je obeležila za današnje uslove velika izlaznost.

U biračke spiskove bilo je upisano nešto više od sedam miliona birača a na glasanju je učestvovalo oko pet miliona, odnosno 71,49 odsto.

Uprkos relativnoj većini od oko 46 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije je osvojila apsolutnu većinu mandata (77,6 odsto), zahvaljujući većinskom izbornom sistemu.

Tako su socijalisti imali 194 poslanika u parlamentu, Srpski pokret obnove (SPO) 19, Demokratska stranka sedam, nacionalne manjine 14 a po jednog ili dva poslanika osvojilo je više danas nepostojećih partija ili grupa građana.

Izbore su bojkotovale stranke Albanaca sa Kosova i Metohije.

Na prvim izborima stranke su imale i svoje slogane sa kojima su nastupale u kampanji. Tako je SPS imao slogane „Sa nama nema neizvesnosti“ i „Srbija se saginjati neće“, demokrate su istakle slogane „Vreme je“ i „Prelomite pametno“, dok je SPO imao slogane „Snaga, pobeda, obnova“ i „Sutra počinje odmah“.

Čačak

Od 91.530 upisanih birača na izbore je izašlo 76.893 birača ili 84 odsto. To je bila najveća izlaznost na nekim izborima.

Najveći broj glasova dobio je Slobodan Milošević 50.357 ili 55,48 procenata, dok je na drugom mestu bio Vuk Drašković sa 17.613 glasova. Broj nevažećih listića bio je veliki, skoro 2.000.

Paralelno sa izborima za prvi saziv višestranačke skupštine održani su i predsednički izbori na kojima je učestvovalo čak 32 kandidata.

Da Vas podsetimo:  Veće zagađenje vazduha, manje dece na Zapadnom Balkanu

Ubedljivo je pobedio Milošević, koji je dobio podršku 65,34 odsto učesnika izbora.

Na drugom mestu bio je lider SPO-a Vuk Drašković sa 16,4 odsto a zatim Ivan Đurić, Sulejman Ugljanin i Vojislav Šešelj.

Među 32 kandidata na tim prvim predsedničkim izborima bila je samo jedna žena – Ljiljana Đuić, ispred grupe građana, koja je osvojila 0,07 odsto, odnosno 3,425 glasova.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime