Rehabilitacija… koga ili čega?

Trn u oku Srbije, balvan u oku NDH

0
2214

ustaseOduvek je napad najbolja odbrana, a ponovljeno laganje, najveća istina. Kako i koliko je Srbija dozvolila napada, verovatno nije ni jedna evropska država. Samo poslednjih nekoliko nedelja, hrvatska se javnost obrušila na Šešelja, nesmanjenom žestinom, jednakom kao 1941. i 1991. kada je sve srpsko trebalo uništiti, kao da nikada nije postojalo. A, presuda kojom su đenerala Dražu proglasili nedužnim u nameštenom komunističkom procesu, Hrvati su dočekali kao obnovu i rehabilitaciju, njima znanog fašizma, jer o čemu će vojnik nego o skraćenju, a kurva o poštenju.

Od trna u oku Srbije, ne vide Hrvati balvan u njihovim očima, i to je najveća istina, zašto njih zanimaju i Šešelj i Draža, i Vuk Karadžić i Tesla, i Garašanin i Novak Đoković… Svi su oni za njih jedno i samo jedno, ubice, koljači, agresori, jednom rečju Srbi, kao imenica u najpoznatijoj hrvatskoj uzrečici svih vremena, „Srbe na vrbe“.

Nisu Hrvati ludi pa da priznaju, ako je Srbija rehabilitovala “fašistu“ Dražu, odavno su oni, a to rade i dan danas, rehabilitovali nacifašizam. I teoretski i još strašnije, kroz svakodnevnu praksu.

Prisega_vlade_NDH_(2)
„Prisega“ NDH vlade

Evropa, ta “kulturna“ zajednica naroda ćuti, a Hrvatska kao članica EU, nekažnjeno promoviše ustašluk, na liniji drugih nacifašističkih pokreta, od kojih neki imaju i aktivno vojno učešće, kao npr. u Novorusiji. Probuđena Rusija uputila je javnu kritiku Hrvatskoj, upozorivši je da je položaj preostalih Srba, sveden na biološko funkcionisanje, i da je samo u prošloj godini preko 30 hiljada Srba prešlo na katoličanstvo. Uzroci su, osim fizičkog istrebljenja, potpuno isti kao u doba Pavelića, potpuna diskriminacija u oblasti ljudskih prava, nezaposlenost, pa sve do fizičkih napada. Isto kao pre sedamdeset godina, u najtežem su položaju deca srpske nacionalnosti.

Poslednji primer iz Dubrovnika, u kojem se u svim dečjim vrtićima uči katolički veronauk, ne pokazuje samo diskriminaciju, nego i segregaciju dece srpske pravoslavne i drugih vera, pa mi na pamet sve više padaju slike iz opisa katoličkog sveštenika, Dr Viktora Novaka, u remek delu “Magnum krimen“ u kojoj potvrđuje tezu da su se katolički sveštenici u Hrvatskoj stavili na stranu Hitlera i Pavelića i da su bili najodgovorniji za zločine nad Srbima..

Da Vas podsetimo:  KO IMA UM, RAZUMEĆE

Ali, da se vratim na reakcije na “rehabilitaciju“ Draže Mihailovića. Od te sudske odluke nijedan pripadnik četničkog pokreta u Srbiji neće imati nikakvu materijalnu korist, nijedan četnik još nije ostvario pravo na penziju.

U Hrvatskoj još 1993. tadašnji predsednik Stjepan Mesić, potpisao je zakonske izmene kojima pripadnici fašističkog ustaškog pokreta, primaju penzije. Danas, Hrvatska redovno isplaćuje penzije ostacima poražene ustaške vojske, kojih je još živih preko 13 hiljada. Možete li da zamislite kakvi su majstori laganja zakonopisci i zakonodavci u Hrvatskoj, koja je po Ustavu tobože nastala na antifašizmu, a penzije isplaćuju vojnicima krvoločne i satrapske tvorevine, kao što je bila NDH. Po statističkim podacima, Hrvatska je do sada, na ime penzija, isplatila preko dve milijarde evra ustašama

15f2776be68ddc76ae4a4d7895cea732_700x550A, u Parlamentu Evrope, Ruža Tomašić, koja javno priznaje da je ustaša i ponosi se ideologijom koja je nadmašila Hitlerove snage po brutalnosti zločina, poziva Evropu da sankcioniše Srbiju zbog Šešelja i presude Vrhovnog suda Srbije u slučaju đenerala Draže. O jadne li zemlje Srbije, šta je dočekala! I još jadnije Evrope, kojoj Vučić i društvo bezglavo jurišaju.

Na hrvatskoj TV, u emisiji “Kalendar“ ustaški se zločinci redovno prikazuju van bilo kakvog zločinačkog konteksta, ustaški zločini se prikrivaju, a i sam Ante Pavelić se redovno prikazuje, u najmanju ruku, u neutralnom kontekstu. Za preko 80% srednjoškolaca i studenata u Hrvatskoj, NDH je bila normalna država, a ustaše su bile regularna hrvatska vojska. U Hrvatskoj je podignut spomenik Juri Francetiću, a 9. maja ove godine, u Splitu, podignut je spomenik Rafaelu Bobanu, u organizaciji gradonačelnika Baldasara, inače na papiru, socijaldemokate.

Vlada Hrvatske, ni jednom jedinom reči, nije osudila gradnju spomenika, dvojici krvopija. U Hrvatskoj se u javnosti slobodno uzvikuje morbidno, “za dom spremni“, i nema odgovornosti po krivičnom zakonu. U Hrvatskoj je potpuno normalno da najviši državni službenici polažu vence na spomenike ustaških amblema i pozdrava, a što su te ustaše pobile više Srba, na njihove se spomenike hodočasti, uz prisustvo najvećeg broja katoličkog klera i političkog vrha. I možda najstrašnije, odavno su u Hrvatskoj izjednačene žrtve sa krvnicima, tako da jednaki status imaju 20 101 zaklano dete u Jasenovcu i njihovi dželati koji su nastradali u Blajburgu. Da stvar bude sramotnija po Evropu, u Blajburgu se žali za propašću NDH, pod visokim pokroviteljstvom predsednice Republike.

Da Vas podsetimo:  Beograd se brani u Banjaluci

Eto, taj balvan Hrvatska ne vidi u svom oku, a vidi trn u oku Srbije. Da ne bude sve naopako, hrvatski balvan ne vidi impotentna vlast u Srbiji, ali, srećom po nas Srbe, vidi ga Putinova Rusija.

Papa je boravio u Sarajevu. Ne znam gde je video ili čuo da u tom gradu vlada verska i nacionalna tolerancija, i da tu žive mnoge konfesije i narodi u miru, razumevanju i toleranciji. Kako to lepo zvuči. Ali, nažalost, nije tako. Za hrišćane, Sarajevo je odavno evropski Teheran.

Vasko Vukoje, advokat, Adelajd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime