“Trošite, trošite, pozajmljujte, pozajmljujte!”

0
1118

Potaknuta novogodišnjim ludilom, uličnom rasvetom koja bode zenice, Zlatnim dobom koji kliče: “Trošite, trošite, pozajmljujte, pozajmljujte!”, primećujem nagli pad raspoloženja među narodom, nagli porast depresije i prave nemštine, a dobro nam je, pa šta je onda to? Zar nije rekao “neprikosnoveni” da je stopa rasta BDP – a nikad veća, da smo stabilni, stabilniji od dolara i evra, da samo rastemo i rastemo? Otkud onda ovoliki porast depresije u narodu? Da nije slučajno život doneo otrežnjenje od pijane noći koja je trajala dugo, mnogo duže od jedne godine?
I zabode me u kortekst jutrošnje izlaganje neke mučenice koja se bavi uzgojem činčila, naravno, za izvoz, naravno mala farma i naravno za potrebe preživljavanja poljoprivrednog domaćinstva i porodice, što bi se reklo – da se ognjište ne ugasi. Od 01.01.2019. na snagu je stupio pravilnik o zabrani uzgoja životinja (činčila, kunića) radi proizvodnje krzna. Tu su sirotica i mnoga domaćinstva kojima je to izvor leba I uz leba, ostali bez zarade, tek tako, na bum. Država kaže da im je dala 10, slovima deset godina, da promene delatnost! Ej, pa oni su poljoprivredna domaćinstva, kao da menjaju delatnost, u šta da se premetnu?!
Daje velmoža i krave da se gaje i krmače, i da se gaje i da se kolju, ali ove male pacove ne daje. Ne, jer je nehumano po pacove. Daje i kokoške da se gaje, ali ne i činčile, jer se od njih pravi krzno koje onda krasi tela nekih dama, nekih bogtih starleta, ali retko naših, mahom stranih, jer naše nemaju ni za veštačko, a kamoli za činčile.
To onda logički smanjuje izvoz na kome država svesrdno isnsistira. Pa šta se onda dešva, da nije kojim sličajem veliki posrnuo pod teretom odgovornosti i smilovao se apelima ekološkinja i boraca za prava životinja? U to čisto sumnjam. i ako je trend u svetu da se krzno izbegava i njegova proizvodnja, ovde svet nije stigao, a i to “IN” je samo trenutni hir holivudske produkcuje.

Da Vas podsetimo:  Ovo se u školama ne uči

Opet će neko ostati bez leba i posla. Opet sirotinji po grbači i to na poklon, za Božić i Novu godinu, da je u slavlju provedu!
A onda, kao nož u srce – govor presvete ženke NJKV-a, nerazgovetan, totalno bez poente, samo brbljanje na nekom jeziku koji liči na srpski, kaže ona spremila paketiće za mnogu decu, ona primi sirotice, hiljadu sirotice sutra u dvor!!! Ona da, ona humana i tako sinove učila i oni da imaju da budu Srbi i svadbe i uniče. Od celog lupetanja razumeh, sirotice primi, humana, daruje, pomaže! O gospode i svetli srpski kraljevi, u grobu se prevrnite I plačite nad potomstvom I narodom koji čuvaju vaši potomci.
Srbija stalno dokazuje Srbima koliko je jadna, koliko je smešna imitacija glamuroznog novog doba, a novo doba je davno došlo, ali u vidu vlastele i harača, mada to i nije ništa novo. Posadili smo umesto pšenice ove gulikože i žanjemo jad koji smo zaslužili. Srećna vam nova poljoprivrednici – ilegalci, možda i vi ustanete ove izborne godine i zbacite zulumćare, kao što ste to uradili toliko puta ranije. Možda se dignu i penzioneri i spasu svoju unučad od strave koja ih čeka ili će da skupljaju iz slamarice da ih šalju preko. Probudite se, ponosni, čiste savesti I pomagajte i sebi svom bližnjem i svom potomstvu, jer to je prava humanost i hrabrost. A za sve vas ustanike ona Dositejeva, ustanička himna:

Vostani Serbie
Ustani Srbijo! Ustani carice!
I daj čedu svojem da vidi tvoje lice.
Obrati njihova srca i oči na sebe,
I daj da i oni čuju slatke tvoje glase.
Ustani Srbijo! Davno si zaspala,
U mraku ležala. Sada se probudi
I Srbe razbudi!
Ti podigni tvoju carsku glavu gore,
Da te opet pozna i zemlja i more.
Pokaži Evropi tvoje krasno lice,
Svetlo i veselo, kao prizor Danice.
Ustani Srbijo! Davno si zaspala,
U mraku ležala. Sada se probudi
I Srbe razbudi!
Tebi sad pomaže i nebeska volja
I sad ti se pokazuje i sudbina bolja.
Svi bližnji tvoji tebi dobro žele
I daleki se narodi tvome dobru vesele.
Ustani Srbijo! Davno si zaspala,
U mraku ležala. Sada se probudi
I Srbe razbudi!

Da Vas podsetimo:  Vučićev crnogorski scenario

Olga Tomović
Izvor: VIDOVDAN

PODELI
Prethodni tekstKo je grlatiji?
Sledeći tekstGuranje BiH u NATO

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime