Trubom zbunio Turke i doneo pobedu srbskoj vojsci

0
63

HEROJ I GOSPODIN

Ahmed Ademović

Godina 1912-ta, Prvi balkanski rat i Kumanovska bitka. Jedan čovek, gospodin sa trubom koji je promenio tok bitke i bitno uticao na slobodu koju sad imamo. Nosilac Karađorđeve zvezde sa mačevima. Ovo je priča o istinskom heroju Srbije, gospodinu Ahmedu Ademoviću, srpskom trubaču romske nacionalnosti iz Leskovca koji je svojom trubom ušao na svetske vojne škole.

Šta se desilo?

Gospodin Ahmed Ademović je služio kao trubač u srpskoj vojsci. Tokom Balkanskih ratova, trubači bi specifičnim trubnim znacima slali signale vojsci koji bi označavali juriš ili povlačenje. Kumanovska bitka je trajala danima, tek dan pre nego što će uraditi ono po čemu će postati besmrtan, desilo se da je jedan bok turske vojske trubnim signalom označio povlačenje. Pošto je bio apsolutni sluhista, on je zapamtio sve melodije i signale koje je uspeo da čuje koje je tad turska vojska odsvirala. Tokom bitke 24. oktobra 1912 godine, u trenutku kada se ona, kako će se ispostaviti, lomila. Bila je gusta magla tog ključnog dana. Srpske trupe su trpele velike gubitke, ništa se nije videlo. Ljudi su padali kao pokošeni.

Ahmed je uspeo je da neopaženo pređe na drugu stranu tako što je preko svoje uniforme obukao fes i kaftan mrtvog turskog vojnika. Iz pozadine turske vojske odsvirao je znak osvajačke vojske za povlačenje. Među turskim vojnicima je nastao haos i komešanje. Zbunjena turska vojska koja je u tom trenutku bila u silovitom naletu, počela je da se povlači, a Ahmed se u međuvremenu vratio u redove svoje vojske i onda zasvirao znak za juriš srpskoj vojsci koja je poletela na zbunjenu tursku vojsku i potukla je. Srpska vojska je nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara.

Da Vas podsetimo:  Na današnji dan u Lješu od kuge umro Đurađ Kastriot Skenderbeg (17. januara 1468.g)

Upravo za ovaj podvig, gospodin Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. A njegov podvig koji je bio toliko prost i jednostavan završio je u udžbenicima na francuskim i ruskim vojnim akademijama kao pozitivan primer lukavstva običnog vojnika. Ahmed Ademović se ponosio svojim podvigom i Karađorđevom zvezdom toliko da odlikovanje nije skidao do kraja života ni jednog dana. Meštani Leskovca pamtili su i poštovali njegovo herojstvo. U svakoj prilici i obeležavanju godišnjica, slavama, gospodin Ahmed je dobijao počasna mesta i svi su mu ukazivali veliku pažnju.

U Beogradu i dan danas postoji ulica Ahmeda Ademovića na opštini Zvezdara.

Zamoliću vas da podelite ovaj tekst dalje kako bi probudili sećanje na istinskog heroja Srbije kojem dobrim delom dugujemo ako ništa drugo istinsku zahvalnost.

Izvor: https://www.facebook.com/m.burazor/photos/a.322509734501335/2558078680944418/?type=3&theater

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime