Tuga: Penzioneri po Nišu sakupljaju limenke da prežive i pomognu sinove i kćeri

1
733

„Ko nema penzionera danas u domu, jadan on“, izreka je po Nišu koja izazove smešak u društvu, ali je u mnogim domovima itekako, istinita. Penzioneri, čak i sa smanjenim primanjima za 10 odsto, jedini imaju zagarantovanu (bar za sada) mesečnu zaradu tako da od njihovog novca bukvalo preživljavaju mnoge porodice.

penzioner-skuplja-limenke
foto:gradjanin.rs – Penzioner sakuplja limenke juče u Tvrđavi

Svakako da ova pojava nije masovna, ali ima slučajeva gde su dekice – penzineri odnedavno počeli i da se snalaze. Sakupljaju limenke po gradskim kontejnerima i korpama pa i nekim drugim mestima, posle čega ih prodaju reciklažnim centrima i tako mogu da zarade mesečno od tri do 10. 000 dinara.

Penzionera D.J. zatičemo juče u nedelju, kako „kopa“ po kontejneru u Tvrđavi. Kroz neobavezan razgovor, saznajemo tužnu stvar, a to je da D.J i još dvojica njegovih ispisnika, komšija svakodnevno obiđu gradske kontejnere, korpe, divlje deponije, otvorene đubrare u zgradama i slična mesta gde se limenke mogu naći.

-Ma, šta ću ti pričam. Radni vek sam proveo u „Đuro Salaj“ za 22.000 dinara, platu. Neću ti kažem ni kolika mi je penzija, ali je.em ti državu, sin i snaja mi bez pos’o. Pa, nije valjda sramota što ovo radim, a? Sakupim kesu, dve dnevno. Jedan sin od komšije što isto skuplja, upali kola negde pred kraj meseca i to poteramo da prodamo. Za hranu nekako i ima, ali za račune, auuu. Dugujemo – kratko nam komentariše ovaj penzioner svoju egzistencijalnu situaciju.

Ova prokleta realnost, nezabeležena je u sumornim statističkim podacima gradskih uprava, socijalnih ustanova i sličnim institucijama koje se time bave. Podataka, jednostavno, o tome nema. Niko nije nadležan da prebrojava siromašne penzionere koji sakupljaju limenke pa se verovatno ova pojava do sada nije ni pojavila u medijima.

Da Vas podsetimo:  Firmi koju je osnovao Nebojša Krstić ponovo 90 miliona za oglašavanje

Posle koncerta Svetlane Cece Ražnatović za Novu godinu gde je primećena ova pojava, pozvali smo jedan otpad da saznamo makar koliko je pivskog i drugog limenog otpada sakupljeno. U razgovoru nam je rečeno da se to sakupljalo u toku noći i tek za nekoliko dana će se dati neka okvirna cifra, ali pošto ni ona nije tačna jer na limenkama „ne piše odakle su stigle“, teško da mogu da daju taj podatak.

Nedavno na Gradskom veću Niša iznet je podatak da u Nišu radi 65.000 građana. U Nišu prema popisu ima 252.000 građana(mada je ta cifra veća), a stari podatak je da u gradu ima nešto preko 10.000 penzionera pa je cifra od oko 35.000 nezaposlenih ljudi pod velikim znakom pitanja, ali i ne gledajući u brojke potpuno je shvatljivo da mnoge porodice žive od redovnih primanja naših najstarijih građana.

M.Smiljković

gradjanin.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime