Tuga srpska: Jovana stasala za prvi razred – nema školu

0
604

jovana-foto-novostiU kuršumlijskim selima na Radan planini problem roditelja sa prevozom dece na nastavu. Do najbliže učionice potrebno preći 15 kilometara lošim razlokanim putem.

Sedmogodišnja Jovana Radulović (7) nije kao ostala deca krenula u prvi razred 1. septembra. Njen otac Saša Radulović(33) tvrdi da dete iz Zagrađe, na Radan planini, ne može da putuje do petnaestak kilometara udaljene Kosaničke Rače, ili tridesetak kilometara dalje do Kuršumlije.

Odbio je i predlog da Jovana putuje s još dvoje dece iz susednog mesta, tvrdeći da u ovih nekoliko sela ima dovoljno đaka za otvaranje isturenog odeljenja OŠ „Drinka Pavlović“ iz Kuršumlije, pa će tako Jovana najverovatnije „preskočiti“ prvi razred.

– Još u maju predsednik Mesne zajednice predao je papir predsedniku opštine i direktoru OŠ „Drinka Pavlović“. U našim selima ima osmoro dece koja bi pored moje kćerke, ove i narednih godina išla u školu. Tražili smo da se otvori istureno odeljenje, ali nismo dobili nikakav odgovor do 1. septembra. Kada smo otišli u školu, ponudili su mi 6.000 dinara za mesečnu kartu, a ja ne mogu da dete svakodnevno vozim do škole – priča Jovanin otac Saša.

Lokalna samouprava rešila je problem prevoza đaka pešaka iz Kuršumlijske banje i okolnih sela, angažujući taksi-prevoz, jer je autobuska linija do ovih mesta ukinuta. Sela Ivan Kula, Zagrađe i Svinjište su na drugoj strani administrativne linije sa Kosmetom, a udaljena su i do četrdeset i više kilometara od Kuršumlije, pišu Novosti.

Saša navodi da su mu u lokalnoj samoupravi predložili da se supruga preseli sa detetom u grad, ali da on ne želi da preseljenjem postane „gradska sirotinja, dok je u selu najbolji domaćin“.

jovana-2
Jovanu majka uči da piše i crta | Foto: novosti.rs

Ističe da je propala i treća varijanta, koja je podrazumevala da otac dvoje dece iz susednog sela koji svakodnevno prevozi svoju decu vozi i Jovanu. Komšija, navodno, nije pristao zbog daljine, iako mu je uz cenu mesečne karte ponudio i dodatni novac.

Da Vas podsetimo:  Razgovori s decom i mladima koji se leče od kancera u Srbiji

– Jedina varijanta je zaista da se otvori istureno odeljenje i da se, pošto je školska zgrada u potpunosti ruinirana, adaptira neka privatna kuća – smatra Saša Radulović. Supruga Radica (32) zabrinuto kaže da su devojčicu u potpunosti opremili za nastavu i da ona s njom uči i vežba kod kuće, ali da je svesna da to ne može zameniti nastavu u školi.

Za razliku od Jovane, Zoran Rašković iz susednog sela dvoje školaraca vozi „ladom nivom“ 15 kilometara do susedne opštine Lece, lošim seoskim izlokanim putem ali drugo rešenje, kaže, nisu imali.

U Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ ističu da otvaranje isturenog odeljenja ove godine nije moguće.
– Ono što škola može po zakonu jeste da ponudi mesečnu kartu od mesta stanovanja do škole, s obzirom na to da autobuska linija ne postoji. Jovanini roditelji to nisu prihvatili – ističe Radiša Nikić, direktor škole.

SLEDEĆE GODINE?!

– Zahtev za otvaranje isturenog odeljenja u Zagrađu nije prosleđen adekvatno i sa validnim podacima. O otvaranju isturenog odeljenja škole može se razmišljati za narednu godinu kao što je to ove godine učinjeno u selu Konjiva za četvoro đaka – kaže direktor Nikić.

D. Zečević

Novosti online

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime