Tukli naprednjake u Mrčajevcima: Počelo je, počelo

1
367

Jedan od najboljih i najpoznatijih japanskih filmova, a bolji poznavaoci sedme umetnosti rekli bi i pravo remek delo reditelja Akira Kurosave je „Rašomon“. U filmu nekoliko svedoka, svaki iz svog ugla opisuju isti događaj, a u pitanju je incident koji se dogodio u šumi. U nekim detaljima se priče svedoka poklapaju, a u nekima razlikuju, a na gledaocu je da proceni šta se zaista dogodilo.

U filmu se pojavljuje i policija, kojoj su sami očevici pričali onako kako je bilo.

Kakve veze ima taj film sa događajem od pre par dana u Mrčajevcima koji, sve i da se hoće, ne može da se sakrije od javnosti. U pitanju je incident sa proslave jednog 18. rođendana u poznatoj kafani kod Baralića.

Sličnosti između filmskog remek dela sa maštovitim scenarijem i stvarnog događaja u Mrčajevcima su sledeće: događaj je bio incident, svako od svedoka i onih koji priču šire dalje ima svoju verziju koja je delimično ista, a u nekim detaljima se razlikuje i na kraju se pojavljuje – policija.

Povod za slavljenički skup u Mrčajevcima u doba korone, bila je proslava 18. rođendana sina, jednog od viđenijih naprednjaka, bivšeg odbornika iz sela Bresnica. Na skup je došla rodbina, probrani prijatelji i partijski drugovi i drugarice.

Delegacija SNS-a bila reprezentativna: narodni poslanik, zamenik gradonačelnika, pomoćnica gradonačelnika, članica Gradskog veća, zamenik predsednika Skupštine grada (neki kažu da je jedno vreme bio i sam predsednik SG) i još neki. Bilo i koalicionih partnerki iz SPS-a. Sve na nivou, što bi se reklo.

Veselili su se stranački drugovi i drugarice, a i ostali gosti među kojima je bilo i onih koji ne spadaju u ljubitelje vladajuće stranke. Pevalo se, igralo se i sve bilo napredno i kako treba, dok … E, od tog „dok“ počinju razlike u svedočenjima.

Jedni kažu dok narodni poslanik nije previše glasno rekao zameniku gradonačelnika nešto vrlo uvredljivo za one koji nisu za SNS. Taj razgovor došao je do uha ujaka, ovaj preneo zetu, zet pitao ko su naprednjaci u sali, ujak pokazao prstom na jednog razigranog u kolu, zet ustao i – zvek. Onda počela opšta tuča.

Da Vas podsetimo:  Mihajlović predložila Hilu strateško partnerstvo sa SAD kakvo Srbija ima sa Rusijom i Kinom

Po drugoj varijanti neko od naprednjaka je nečiju ženu, od onih koji naprednjake ne gotive, slučajno gurnuo dok se igralo kolo i onda je dalje sve isto. Bio taj zvek i patosiranje, onda se nadigao slavljenik da razvađa, pa se nešto sporečkao dal sa rodbinom, dal sa tatinim naprednjacima, tek završio sa polomljenim zubima, na svu sreću onim protetičkim.

Pokušala je i ćerka domaćina, dal da brani brata, dal da razvađa one ostale učesnike u tuči i završila sa „šljivom“ na licu.

Za neke ugledne SNS zvanice se tvrdi da su pre incidenta već bili otišli sa slavlja, za neke da su pristigli neposredno pred početak boks meča. Za narodnog poslanika čije laprdanje je bilo povod da tuča počne, kažu da je brže-bolje pobegao u kuhinju kafane i tako se spasao od narodnog gneva.

Na kraju, kao u Rašomonu, pojavila se i policija. Izjave svedoka, popis učesnika u incidentu, a posle i preventivno oduzimanje lovačkog i ostalog oružja u Bresnici, iz porodične kuće slavljenika.

Mnogi u Srbiji kažu da do smene vlasti ovog puta neće doći na mirnim izborima, niti na mirnim protestima. U prošlom veku, u Kraljevini Srbiji, naprednjacii su već jednom doživeli hudu sudbinu da ih nakon pada sa vlasti karakterišu kao simbole svega lošeg. Tadašnji radikali nazivali su naprednjake bednicima, besvesnim i neuračunljivim ljudima, opskurnim elementima. Pašićevi radikali su često isticali njihovu ulogu u prethodnom, “zloglasnom” režimu nazivajući ih “narodnom krvlju poprskanim mračnjacima”.

Bilo nekad, sad se pripoveda, a istorija ima sklonost da se često ponavlja.

Sudeći po aktuelnom događaju u Mrčajevcima izgleda – počelo je, počelo.

izvor:http://ozonpress.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime