Tumbanje ministra Šarčevića

0
1106

Imaćemo, po svemu sudeći, još jednu priliku da braću Arape učinimo još bogatijim. Kako smo mi srećan narod, samo da nešto ne zabrljamo. Ovoga puta za pomoć biznismenima iz Dubaija zadužen je ministar prosvete, gospodin Šarčević, a moguće je da će mu pripomagati još neki, dokazani kadrovi.

Već nas je ministar obradovao da će na ledinu, tamo negde oko Batajnice, doći Tumbaj grupa, najveća kompanija koja se bavi zdravstvenim uslugama i obrazovanjem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I ta Tumbaj grupa će, kako reče ministar, investirati više od 250 miliona evra. Hoće ljudi da osnuju privatni medicinski univerzitet, da izgrade studentski kampus i klinike. Sve na jednom mestu.

Baš me je zainteresovalo kako se ta Tumbaj grupa i njen univerzitet (Gulf) kotiraju u svetu. Jesu li bolji od beogradskog univerziteta, pa da se baš radujemo. Dolazi bolji, naučićemo nešto. Pretražim Šangajsku listu najboljih univerziteta, tamo je Beograd u grupi među 500, a tih iz Tumbaj grupe nema. Nema ih ni među 1000. Znači nisu baš vrh, ali, ajde imaju para.

Malo ćemo se udaljiti od Tumbaj biznisa, ali ostajemo u temi. To sa parama i Arapima u našem slučaju stalno zapinje. Kako smo prošli u Beograda na vodi znamo – poklonili smo braći onolike hektare u srcu grada. A, poučno je  kako je Vojna ustanova Morović obrala bostan sa stručnjacima iz Emirata.

Vlast je praktično naterala vojsku da ustupi Kompaniji Al Ravafed 3.500 hektara u čuvenom Karađorđevu, a da zauzvrat dobije petinu profita. I šta biva, dok je vojska gazdovala tim njivama imali su dobit 780.000 evra godišnje. Kada su došla braća Arapi za tri godine vojska je dobila 740 hiljada evra. A da su izdali paorima po tržišnoj ceni imali bi 1,1 miliona evra godišnje. I ko je ovde dobar?

Da Vas podsetimo:  Mrcvarenje sa pepeljuginom cipelicom ili kako se biraju predsednički kandidati u današnjoj Srbiji

E sad kako ćemo mi pomoći Tumbaj grupu u “osvajanju” Srbije, pa potom Evrope. Jesmo li spremili novčanike? Ministar je najavio da će za početak njihovi studenti koristiti bolnice  Kliničkog centra Srbije kao nastavnu bazu. Lepo s naše strane,  samo da se neka budala ne drzne pa da im to naplati.

Ministar nije rekao, ali valjalo bi razmisliti da im se i zemljište ustupi besplatno, a posle da za jedan deo studenata Srbija plati školarinu. Potom, kad oni naprave bolnicu da im šaljemo pacijente o trošku našeg fonda. Da se čitav projekat zaokruži.

Inače u Srbiji ima šest medicinskih fakulteta, i svi su državni. Osnivanje jednog privatnog u međuvremenu je propalo. Valja znati da školovanje jednog lekara košta najmanje 30.000 evra. A na našim šalterima za zapošljavanje godinama na posao čeka više od 2.000 lekara.

I šta je ovde interes Srbije. Hm, jeste baš – 5.000 zaposlenih, dolazak stranaca na studije, transfer tehnologije, 250 miliona investicija… avioni, kamioni. Pa Beograd na vodi je najavljen kao investicija od tri milijarde dolara. Ovde sve miriše na lične interese i ništa drugo.

U Dubajiu među šeicima već kruži krilatica “nema više para od nafte, pare tražite u Srbiji”. Tumbaj, tumbaj!

Milenko Vasović
Izvor: BIZLife

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime