Turizam u Srbiji – Top 5 najposećenijih destinacija

0
175

Turizam u Srbiji je poslednjih godina doživeo procvat. Tome su značajno doprinele izuzetne destinacije koje obiluju prirodnim lepotama. Lekovite banje, brojne planine sa svežim, planinskim vazduhom, atraktivni gradovi i lepo uređena jezera uslovili su da turizam u Srbiji postane zaista popularan. Mnoštvo turista se odluči da ipak ostane u svojoj zemlji i odmor provede baš ovde, a mi ćemo vam predstaviti top 5 izbora.

Kopaonik – Serbia

Nacionalni park Kopaonik – Skijanje ili pešačenje?

Planina Kopaonik postala je izuzetno popularna destinacija u Srbiji, a jedna je od najpopularnijih planina. Mnoštvo aktivnosti i atrakcija koje nudi su uslovile da turisti budu ovde kako u zimskom, tako i u letnjem periodu. Budući da su skijanje i ostale zimske aktivnosti sinonim za ovu planinu, zimi Kopaonik vrvi od turista. Međutim, letnji period na Kopaoniku zadužen je za duge šetnje po šumi, branje lekovitog bilja koje je na svakom ćošku i uživanje u blagodetima ove planine.

Kopaonik obiluje izletištima, a jedno od najpopularnijih jeste Đorov most, koje se nalazi nedaleko od Jošaničke banje. Izuzetno je posećeno u letnjem periodu, kada ga mnogi turisti biraju zbog lepe prirode, svežeg vazduha i odmora i relaksacije. Kopaonik je teško obići za samo jedan dan, te ukoliko se odlučite za noćenje, na stranici Kopaonik smeštaj možete pronaći pregršt kvalitetnih ponuda. Svi apartmani su izuzetno razvijeni i komforni, pa će vašu posetu ovoj planinskoj lepotici učiniti nezaboravnom.

Slika: Divčibare

Divčibare – Nova turistička atrakcija Srbije

Položaj ove planine, izuzetna pristupačnost većim gradovima kao i prijatna atmosfera uslovili su da Divčibare postanu jedna od najposećenijih planina u Srbiji. Divčibare su uspele na sjajan način da razviju svoj turistički potencijal, a sve zahvaljujući mnoštvu atrakcija, uređenosti, svežem planinskom vazduhu i gostoprimljivim domaćinima koji vas uvek dočekaju sa radošću. Na stranici Divčibare smeštaj možete pronaći smeštajnu jedinicu i uveriti se u udobnost i kvalitet ponude.

Da Vas podsetimo:  Spolja zadužbina iznutra legitimacija: slučaj Miodraga Kostića

Budući da Divčibare iz godine u godinu privlači sve više domaćih ali i stranih turista, same aktivnosti koje nudi planina se povećavaju iz sezone u sezonu. Izuzetno je posećena i tokom leta, ali i tokom zime, kada su na raspolaganju i skijalište i ostale zimske atrakcije. Ono što je još karakteristično za Divčibare jesu mnogi izvori lekovitih, mineralnih voda koje se nalaze na gotovo svakom ćošku. Takođe, Divčibare obiluju vidikovcima, te ćete se oduševiti ukoliko posetite Ljuti krš, Kraljev sto, Paljbu ili neki drugi.

Specijalni rezervat prirode Uvac – Plovidba unikatnim jezerima

Osim što je izuzetno posećen, specijalni rezervat prirode Uvac jedan je od najlepših predela u čitavoj Srbiji. Najviše je popularan po tome što predstavlja prirodno stanište beloglavog supa, ali i po meandrima reke Uvac koja svojim oblikom i uvijanjem zadivljuje turiste. Uvac se nalazi nedaleko od planine Golije i gradova Sjenice i Nove Varoši, a između planina Zlatar i Javor. Na samoj reci Uvac su izgrađena tri veštačka jezera- Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero.

Samo Uvačko jezero i kanjon reke moguće je obići brodićem i uveriti se u nestvarnu lepotu ovog predela. Možete svratiti i na neki od mnogobrojnih vidikovaca, kao što su Ravni krš, Molitva ili Čelina, te uživati u neverovatnom pogledu. Takođe, putovanje se može upotpuniti i posetom jedne od mnogobrojnih pećina koje se tu nalaze. Samo neke od njih su Ušačka pećina, Ledena pećina i Tubića pećina.

Tara i jezero Zaovine – Odmor u netaknutoj prirodi

Jezero Zaovine nalaze se na Nacionalnom parku Tara, u istoimenom mestu, i predstavljaju jedno od najlepših i najposećenijih predela ove planine. Voda iz jezera Zaovine se čak koristi i za piće, što svedoči o njenoj čistoti. Samo jezero nastalo je pregrađivanjem reke Beli Rzav, a cevima je povezano sa jezerom Perućac, koje se nalazi na Drini. Iako nema uređenih plaža, često možete preko leta videti plivače i kupače u jezeru koji uživaju u prijatnoj vodi i temperaturi. Jezero je još poznato i po tome što je baš na tom mestu Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku.

Da Vas podsetimo:  Dvadeset godina bez vode – Zrenjanin kao slika cele Srbije

Pored jezera Zaovine, Tara nudi mnoštvo prelepih vidikovaca i uređenih staza. Vidikovci su zaštitini znak Tare, a do većine je moguće doći uređenom stazom. Samo od neki od njih su Banjska stena, koja je ujedno i najpoznatija, vidikovac Sjenič, Janjač, Bilješka stena, Osluša i mnogi drugi. Tara je stanište mrkog medveda, te su šetnje uglavnom na sopstvenu odgovornost, a moguće je prisustvovati i osmatračnici medveda.

Ovčarsko – kablarska klisura – Manastirska tura Srbije

Ovčarsko – kablarska klisura nalaze se između planinskih masiva Ovčara i Kablara, dok kroz srce ovog predela teče Zapadna Morava. Upravo Zapadna Morava svojim menadrima čini ovaj predeo izuzetnim, dok se iznad nje izdižu strme, planinske litice. Na padinama ovih planina nalaze se i mnogobrojne pećine, od kojih mnoge još uvek nisu ni pristupačne. Takođe, ovaj predeo se još u narodu naziva i Srpskom Svetom Gorom, budući da se na padinama planina nalaze mnogobrojni pravoslavni manastiri. Dva veštačka jezera, Ovčar banja i Međuvršje, upotpunjuju ovaj prizor čineći ga savršenim i obaveznim za posetiti.

Ono što Srbiju odvaja od ostalih jeste netaknuta priroda, koja svojim oblikom pravi savršene pejzaže. Veliki broj mesta koja oduzimaju dah, čist i svež vazduh i izuzetni predeli nude turistima odmor koji se pamti. Za bilo koji deo Srbije da se odlučite, ona će vas povesti kroz svoje šarolike predele i učiniće vaš odmor nezaboravnim.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime