Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv pripadnika Noćnih vukova zbog zastrašivanja novinarke Marinčić

1
696
Verica Marinčić / Foto: printscreen (Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je krivičnu prijavu protiv Nenada M., osumnjičenog da je tokom juna i jula ove godine pratio i zastrašivao novinarku iz Inđije Vericu Marinčić.

U rešenju, u koje je Cenzolovka imala uvid, navodi se da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

„Analizirajući sve prikupljene podatke, nalazimo da nema dokaza da je osumnjičeni u konkretnom slučaju uputio pretnje oštećenoj da će napasti na njen život ili telo“, piše u dokumentu koji potpisuje zamenica javnog tužioca Aleksandra Molnar.

Zaletanje motorom, presretanje, praćenje

Sve je počelo kada se osumnjičeni muškarac prepoznao u foto-vesti objavljenoj 15. juna na Fejsbuk stranici portala Inđija kafe. 

Po rečima novinarke tog lokalnog portala, nakon pretnji pokušao je da je u kafiću polije vodom, a onda se u ulici u kojoj ona živi zaleteo motorom na nju i skrenuo u poslednjem trenutku. Incident je odmah prijavljen policiji, ali je ista osoba i narednih dana nastavila da obilazi mesto gde ona radi. 

Novinarka je praćena i ispred kuće u kojoj živi.

Verica Marinčić je u tužilaštvu saslušana 5. jula, a u međuvremenu je nastavila da živi i radi na istom mestu, bez ikakve zaštite. Kako kaže, poslednji pokušaji zastrašivanja dogodili su se krajem septembra.

„Od tada ga srećem, ali on okrene glavu i nema komentar ili bilo kakvu reakciju. Žaliću se svakako na ovu odluku, mada sam bila svesna da će upravo ovo biti rasplet. Ima zaleđinu, državu, a sad ima i pečat da je na dobrom putu.“

Marinčić: Za sistem ovakav obrazac prihvatljiv

Verica Marinčić odbacivanje prijave tumači kao svojevrsnu dozvolu, to jest kao poruku sistema da je ovakav obrazac ponašanja prihvatljiv.

Da Vas podsetimo:  Sotirovski potvrdila navode funkcionera - dogovor je da "Južnim vestima" ne odgovaraju na pitanja

„Jednog dana, ako ikad svane to jutro, biću ponosna što nisam učestvovala u ovom haosu. Do tada ću da se borim s vetrenjačama i sakupljam pečate i odluke.“ 

Prema pisanju Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), osumnjičeni za pretnje novinarki član je moto-kluba „Noćni vukovi“ i česta je zvanica na proslavama opštinskih vlasti. 

Tokom istražnog postupka, tvrdio je da je stupio u kontakt s Inđija kafeom upravo zbog slike „Noćnih vukova“ koja se vidi na objavljenoj fotografiji njegovog automobila, jer, kako kaže, nije želeo da se kompromituje ovaj moto-klub (čije je on odgovorno lice za područje Srema). U potpunosti je negirao svoju krivicu, tvrdeći da novinarku Inđija kafea „poznaje samo iz viđenja“.

Tužilaštvo je pokušalo da, posredstvom lokalne policije i opštinskog Bezbednosnog centra, dođe u posed video-snimaka koji bi osvetlili prirodu njihovih kontakata, međutim, u tome se nije uspelo. 

Iz policije je stigao izveštaj da su obavili razgovor s osobom iz kabineta predsednika opštine, koja je zadužena za monitoring kamera, i u tom izveštaju zaključuje se da je video-nadzor samo „delimično u funkciji, jer servisiranje nije vršeno redovno“. Željene lokacije, kako tvrde, nisu pokrivene sistemom, te „praktično nije moguće da su takvi snimci postojali“. 

Kamera na raskrsnici u centru Inđije služila je, navodno, samo za istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja i takođe više ne radi.

Postupak za pretnje novinarki od početka su pratili pokušaji pritisaka i diskreditacije. Iz samog tužilaštva mogle su se čuti opaske da „ona i nije novinarka“, a slična omalovažavanja stigla su i od narodnog poslanika Marijana Rističevića. On je Vericu Marinčić nazvao „prodavačicom“, iako je svojevremeno bio gost u njenoj televizijskoj emisiji.

Hakerski napad na Inđija kafe

Da Vas podsetimo:  Sud časti NUNS-a će odlučivati o isključenju Sotirovski iz članstva zbog vređanja novinara

Posle praćenja i zastrašivanja na ulici, usledili su hakerski napadi na sajt. Radilo se o sinhronizovanom brute force napadu, odnosno pokušaju da se pogađanjem šifre ostvari pristup na server. Taj slučaj prijavljen je Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zastrašivanje Verice Marinčić osudio je OEBS, kao i Reporteri bez granica, koji su pozvali vlasti u Srbiji, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da je zaštite. Takođe, NUNS i UNS su izneli zahtev da policija i nadležno tužilaštvo istraže ugrožavanje bezbednosti novinarke iz Inđije. 

Ovo nije prvi put da je novinarka lokalnog portala zbog svog profesionalnog delovanja trpela verbalno nasilje. O strahu koji novinari doživljavaju u ovakvim i sličnim situacijama Verica Marinčić već je govorila u martu ove godine, u kratkom filmu u produkciji Slavko Ćuruvija fondacije. 

Danijel Apro
Izvor: Cenzolovka

1 KOMENTAR

  1. na njen život ili telo ? Sta ocekivati od takvih sudija koji odvajaju zivot od te la ?
    Drugo, koji su to nocni vukovi koji dozvoljavaju svom clanu i to sa funkcijom da se ponasa siledjijski. Ako ne reaguju spadaju u istu grupu olosa i baraba !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime