Dokazi o nameštenim tenderima za jelku i rasvetu

0
2211
Knez Mihailova / Foto: pistaljka,rs

Pištaljka je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavila dokaze i zahtevala da se pronađu odgovorni za nameštanje tendera za kupovinu novogodišnje rasvete u Beogradu u poslednje dve godine, kupovinu novogodišnje plastične jelke od 83.000 evra, ali i za sumnjive poslove u Kruševcu i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Sve njih je dobila firma „Kip lajt“ (Keep light).

Još prošle godine Pištaljka je otkrila i dokumentovano pisala o tome da je Javno komunalno preduzeće „Javno osvetljenje“ iz Beograda raspisalo tender vredan 140 miliona dinara za nabavku novogodišnjih lampica tako da se na njega mogla javiti samo firma „Kip lajt“ koja je posao i – dobila. Naime, u konkursnoj dokumentaciji traženi ukrasi predstavljeni su fotografijama iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi“. Ekskluzivni distributer ove firme u Srbiji je firma „Kip lajt“.

Ovo međutim nije prvi put da „Kip lajt“ kiti Beograd. Pištaljka poseduje dokumentaciju da je ova firma jedini dobavljač novogodišnje rasvete u Beogradu u poslednjih 15 godina. Od prošle godine obim nabavki je drastično uvećan.

Dok je od 2002. godine do 2014. godine praznično osvetljenje Beograđane, po godinama, koštalo između tri miliona dinara i 57 miliona dinara 2016. godine grad izdvaja 190,6 miliona dinara – 50 miliona u maju i 140 miliona u avgustu na tenderu o kom je Pištaljka pisala.

Pištaljka je zahtevala od Uprave za javne nabavke da utvrdi da li je JKP „Javno osvetljenje“ smelo da zahteva baš ukrase kakvi se nalaze u katalogu određene firme. Direktor Uprave Predrag Jovanović rekao je da u takvom potezu nema ničeg spornog i nezakonitog.

Sekretarijat: Tender je zakonit, pregledali smo sajtove preduzeća u okruženju i angažovali stručno lice

Pištaljka je od tenderske komisije tražila da nam objasni na osnovu čega je pisala konkursnu dokumentaciju za kupovinu lančanica od 200.000 evra. U odgovoru Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima navodi se da su „u prethodnom postupku izvršili pregled sajtova preduzeća u okruženju koja se bave delatnošću koja je predmet javne nabavke, kao i pretragu konkursnih dokumentacija srodnih javnih nabavki na portalu Republičke uprave za javne nabavke po kriterijumima potrebnim za sačinjavanje ponude“ a da su i za člana Komisije angažovali i „stručno lice iz oblasti predmeta javne nabavke“, ne navodeći njegovo ime.

Da Vas podsetimo:  Flajeri, spotovi, tabloidi, sad će i baklje... Vučić se vraća na fabrička podešavanja

Tvrdeći da je tender zakonit, iz sekretarijata objašnjavaju da su zahtevali od ponuđača da dokažu da su u proteklih pet godina isporučili 10.000 lančanica da bi se uverili u „ozbiljnost i kompetentnost ponuđača“.

„Imajući u vidu visinu objekata i stabala na koju se postavljaju lančanice (na primer Bulevar kralja Aleksandra), traženo je minimum 2 hidraulične podizne platforme sa korpom-minimalne radne visine 14m, minimum 1 hidraulična podizna platforma sa korpom-minimalne radne visine 12m i minimum 1 hidraulična podizna platforma sa korpom-minimalne radne visine 21m za isporuku i montažu predmetnog dobra. Razlog je visina objekata na koje se vrši montaža i demontaža“, piše u odgovoru sekretarijata.

Na osnovu teksta Pištaljke, udruženje građana „Ne davimo Beograd“ podnelo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, direktora JKP „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar-Poposkog, direktora firme „Kip lajt“ i drugih odgovornih za nameštanje tendera. Više javno tužilaštvo je, kako tvrde iz „Ne davimo Beograd“, odbacilo krivičnu prijavu.

Ovakvi potezi nadležnih državnih institucija doveli su do toga da se isti scenario ponovi i ove godine.

JKP „Javno osvetljenje“ je opet na tenderu vrednom 170 miliona dinara tražilo da kupi ukrase kakve prodaje samo „Kip lajt“. Doduše, ovaj put nisu koristili fotografije u tenderskoj dokumentaciji, već grafičke prikaze.

JKP „Javno osvetljenje“ nije jedini učesnik u nezakonitostima prilikom dodeljivanja poslova „Kip lajtu“. I Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima ove godine na tenderu odlučio je da od „Kip lajta“ kupi skupocenu jelku, jednu od najskupljih na svetu, i to tri dana pošto je jelka već bila postavljena na početku Knez Mihailove ulice.

Nakon što je Pištaljka objavila cenu jelke, gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je iznenađen i da će raskinuti ugovor. Istovremeno, novinar Pištaljke je prisustvovao otvaranju ponuda u Sekretarijatu Beokoma gde smo saznali da se „Kip lajt“ jedini javio na tender za kupovinu novogodišnjih lančanica za još 200.000 evra.

Da Vas podsetimo:  Fijasko Šapićevog plana za besplatne udžbenike, ali postoji rešenje

U tenderskoj dokumentaciji za kupovinu lančanica nije bilo fotografija ni grafičkih crteža, ali su zato dodatni uslovi bili diskriminatorni. Na primer, zahtevalo se da prodavac novogodišnjih lampica ima dizalicu sa platformom visoku 21 metar.

U Kruševcu i na beogradskom aerodromu uslov za učešće na tenderu bio je da se dostavi dokaz o isporuci novogodišnje rasvete u vrednosti 40 miliona dinara za poslednje tri godine. Na oba tendera javila se samo firma „Kip lajt“.

Više javno tužilaštvo danas je reklo za Insajder da je u toku istraga po svim navodima iz svih tekstova Pištaljke, a Pištaljka je nakon toga dostavila tužilaštvu dokaze o nezakonitostima.

Snežana Đurić i Biljana Živančević

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime