U 2021. prekršene medijske slobode više od 1.000 novinara u Evropi

0
93

Registrovane su prijave 1.063 novinara i medijskih radnika iz 30 zemalja čije su medijske slobode narušene, uključujući i ubistva tri novinara.

Ukupno 626 upozorenja, među kojima su fizički napadi, SLAPP tužbe, ali i uznemiravanje na internetu, prijavili su novinari i medijski radnici širom Evrope u periodu od januara do decembra 2021. godine, navodi se u godišnjem izvještaju Evropske federacije novinara (EFJ) i Media Freedom Rapid Response (MFRR) koji sistemski prate kršenja medijskih sloboda.

Na platformi Mapping Media Freedom u državama članicama EU, zemljama kandidatima i Ujedinjenom Кraljevstvu, registrovane su prijave 1.063 novinara i medijskih radnika iz 30 zemalja čije su medijske slobode narušene, uključujući i ubistva tri novinara. Na navedenoj platformi su dostupni i podaci za Bosnu i Hercegovinu gdje su navedena samo dva slučaja – prijava za maltretiranje i opstruisanje novinara koji su izvještavali iz migrantskog kampa “Lipa”, kao i prijava novinarke portala Žurnal koja je dobila prijetnje.

Prema podacima Udruženja BH novinari, u 2021. godini zabilježen je 61 slučaj kršenja slobode medija, u kojima su uključene prijetnje, politički pritisci, cenzura i fizički napadi.

Prošlu, 2021. godinu, obilježile su, kao i prethodnu, posljedice pandemije COVID-19. Više od jednog od četiri incidenta (26,5 posto upozorenja) povezano je s COVID-19, dok je 2020. takvih prijava bilo 27,7 posto.

Na protestima i demonstracijama, koje su najčešće organizovali antivakseri i anti-lockdown grupe, dogodila su se mnoga kršenja slobode medija pa je tako zabilježeno 178 upozorenja, odnosno 28,4 posto od ukupnog broja. Došlo je do porasta napada na internetu koji je s 14 posto upozorenja u 2020. povećan na 16,7 posto u 2021.

Кada je u pitanju vrsta napada, najčešći su verbalni napadi (41,1 posto) kao što su zastrašivanje, uznemiravanje ili uvrede, zatim pravni incidenti (25,4 posto), fizički napadi (21,1 posto), napadi na imovinu (11,8 posto) i cenzura (11,3 posto).

Da Vas podsetimo:  Ni tri meseca posle izbora REM nije kaznio nijednu televiziju zbog kršenja zakona tokom kampanje

Izvještaj je podijeljen u četiri dijela koji nude kvantitativnu i kvalitativnu analizu prijavljenih napada na novinare i medijske djelatnike tokom godine. Prvi dio daje opću sliku i uključuje vizualizacije i statistike koje sažimaju podatke i objašnjavaju nalaze projekta praćenja.

Nakon analize slijede tematski izvještaji koji su usredotočeni na dvije najrelevantnije teme koji su praćeni tokom cijele godine: napadi i prijetnje povezane s COVID-19 i internetski napadi. Treći dio se fokusira na studije iz Njemačke, Turske, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Poljske, Grčke, Nizozemske, Španije, Albanije, Crne Gore i Mađarske.

http://www.sinos.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime