U aprilu lokalni izbori na severu KIM, srpske opštine dobijaju Albance gradonačelnike?

0
39

Valjmir Eljezi, portparol CIK Kosova izjavio da će CIK „pored potvrđivanja već overenih kandidatura iz decembra 2022.“ od 9. do 18. marta prihvatiti i nove prijave političkih partija, nezavisnih kandidata i građanskih inicijativa ili koalicija

foto:Zoran Šaponjić

„Centralna izborna komisija tzv. Kosova danas je zvanično započela proces organizovanja vanrednih izbora koji su za 23. april raspisani za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok kao i vanrednih izbora za dve skupštine opštine – Zvečan i Leposavić, izjavio je danas portparol CIK-a Valjmir Eljezi, prenosi portal Ljajmi u Prištini.

Srpska lista ne učestvuje
Srpska lista saopštila je danas da neće učestvovati na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova koji će se održati u aprilu jer, kako su naveli, nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije.

Srpska lista obavestila je da je Centralna izborna komisija uputila njihovoj političkoj partiji obaveštenje da je od 9. do 18. marta rok za prijavu partija za učešće na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova.

Navode da osim što neće učestvovati na tim vanrednim izborima jer nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije, neće učestvovati ni na bilo kojim izborima dok njihovi legitimni zahtevi ne budu ispunjeni.

„Ovim je više nego jasno da Priština i njena Centralna izborna komisija nastoje da bez uvažavanja legitimnih interesa srpskog naroda, mimo volje građana, jednostrano organizuju izbore na severu Kosova i Metohije“, poručeno je u saopštenju Srpske liste.

Pristup CIK „severu zemlje“ ograničen

Lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, a posle ostavki gradonačelnika zbog odluka prištinskih vlastu u vezi registarskih tablica i hapšenja Srba, početkom novembra 2022. godine, bili su, inače, raspisani za 18. decembar prošle godine, ali je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, nepune dve nedelje ranije, 10. decembra, donela odluku o odlaganju izbora za 23. april 2023. godine.

Nekoliko dana pred odluku o odlaganju, predsedavajući CIK Kosova Krešnik Radonići, ocenio je da „incidenti na severu zemlje do kojih je došlo 6. decembra pokazuju da je pristup CIK tom delu zemlje ograničen“.

„Teško je održati izbore pod trenutnim okolnostima. Ono što je vidljivo iz izveštaja policije i onoga što je viđeno u medijima jeste da je malo problematično imati pristup našim kancelarijama“, rekao je tada Radonići.

Nekoliko dana ranije, 6. i 7. decembra, došlo je do ozbiljnih incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici a prilikom pokušaja CIK-a Kosova da preuzmu kancelarije opštinskih izbornih komisija u ova dva grada. U okolini kancelarije OIK u Severnoj Mitrovici tada su se čule i eksplozije. Tada je od strane nekih članova CIK bilo ideja da se izbori ipak održe 18. decmebra a da službenike izbornih komisija obezbeđuju pripadnici KFOR-a, odnosno misija NATO na Kosovu, ali se od tih ideja odustalo.

Da Vas podsetimo:  Mask pozvao Amerikance da glasaju za republikansku stranku na današnjim izborima (VIDEO)
foto:Zoran Šaponjić

Važe prethodne kandidature a moguće i nove

Po izjavi Eljezija, Komisija je već odredila rokove za aktivnosti vezane za organizaciju ovih izbora i oni teku od 9. marta, odnosno 45 dana pred izbore.

Eljezi je izjavio da će za CIK važiti „prethodni proces overe kandidata za učešće u izbornom procesu koji je prvobitno bio planiran za decembar prošle godine“. On je objasnio da će „političke stranke morati da potvrde sertifikovane kandidate“, kao i da za CIK „proces sertifikacije nije završen, jer će ova institucija omogućiti kandidaturu za učešće na izborima i onim političkim subjektima koji se u to vreme nisu prijavili“.

Ovo „znači da će politički subjekti moći od 9. do 13. marta da potvrde kandidate overene u novembru i decembru prošle godine“ kada je CIK već overio 11 kandidata za gradonačelnike i 63 kandidata za učešće na izborima za dve skupštine opštine. Takođe, kako je objasnio Eljezi, „pored potvrđivanja overenih kandidatura, CIK će od 9. do 18. marta prihvatiti i nove prijave političkih partija, nezavisnih kandidata i građanskih inicijativa ili koalicija“.

Albanski kandidati nadaju se glasovima Srba

Početkom decembra prošle godine, tada samo par dana pred početak kampanje za izbor gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, prijavljeni albanski kandidati najavili su da su spremni za kampanju i izbore kao i da se nadaju i glasovima Srba, iako je od strane Srpske liste, daleko najjače stranke u četiri opštine u kojima su Srbi velika većina, najavljen bojkot.

Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, Erden Atići, koji je na listi „Samoopredeljenja“, izjavio je tada albanskoj štampi na Kosovu da očekuje pobedu, i da se „nada i glasovima iz srpske zajednice“.

Sem Erdena Atićija, početkom decembra kao kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljeni su i Betim Osmani iz Mitrovičke građanske inicijative i Tauljant Keljmendi iz DPK, dok je Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative „Srpski opstanak“ par dana pred početak kampanje povukao kandidaturu.

Osmani je tada za list „Zeri“ rekao da su njegovi prioriteti „poboljšanje života građana bez razlike“, i da se njegova partija „bavi Mitrovicom“, bez „velike politike“. On veruje da je to „videla i srpska zajednica“ i da će se tokom kampanje predstaviti kao „najbolji“.

Da Vas podsetimo:  Navršavaju se tri decenije od akcije hrvatske vojske “Maslenica”

U opštini Zubin Potok, uz Fljartona Hasanija iz „Samoopredeljenja“ kao kandidat za gradonačelnika iz PDK prijavljen je i Izmir Zećiri iz sela Čabra koje se nalazi na desnoj strani puta između južnog dela Mitrovice i Zubinog Potoka. On je za RTK rekao da će pokušati da „stvori sigurnost za sve građane opštine i da vrati institucionalizaciju u celu opštinu“.U Zvečanu su početkom decembra pred tada odložene izbore kao kandidati bili prijavljeni Iljir Peci iz DPK i Fetah Peci iz „Samoopredeljenja“, dok su u Leposaviću kao kandidati slovili Aljbuljena Behljulji Hetemi iz DPK, Ljuljzim Hetemi iz „Samoopredeljenja“ i Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba.

Imaju li izbori bez Srba legitimitet?

„Sve to što se oko izbora na severu KiM dešava je pokušaj okupacije tog dela Kosova, pokušaj instalacije albanskih struktura“, izjavio je tada za RT Balkan, komentarišući izbore najavljene za kraj decembra, Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda.

Na pitanje o legitimitetu izbora na severu KiM, mogućnosti da četiri srpske opštine za gradonačelnike dobiju kandidate iz albanske zajednice, Anđelković je tada izjavio da je u „politici mnogo manje važan legitimitet od legaliteta i sile“.

„Oni će se pozvati na svoj lažni kosovski legalitet i uz pomoć struktura koje imaju pokušaće da nametnu svoju vlast. Legitimitet ima samo težinu ukoliko neko želi da ga vidi, a evidentno, zapadni centri moći ne žele da sagledavaju stvari iz tog ugla i prepuštaju Prištini da postupa kako hoće ili skoro kako hoće. Na Beogradu je da povuče konkretne poteze ne da pričamo o legitimitetu već da uspostavimo svoje institucije koje su u skladu sa zakonom Srbije“, rekao nam je tada Anđelković.

Inače, na prethodnim lokalnim izborima na severu KiM, oktobra 2021. godine, u Severnoj Mitrovici pobedio Milan Radojević sa 91,12 posto, odnosno 10.833 glasa, dok je Erdan Atići iz „Samoopredeljenja imao 8,8 posto, odnosno 1.056 glasova. U Leposaviću, Zoran Todić imao je 9.065 glasova, odnosno 97,85 posto, dok je Šaćir Hetemi iz PDK dobio 199 glasova, odnosno 2,15 posto izašlih. U Zubinom Potoku Srđan Vulović pobedio je sa 3.225 glasova, odnosno 83,5 posto, dok je Ćerkin Veselji uspeo da sakupi 259 glasova, odnosno 6,7 posto. U Zvečanu, pobedio je Dragiša Milović sa 98,4 posto glasova, a u lokalnom parlamentu Srpska lista osvojila je 18 odborničkih mesta a DPK tek – jedno.

Izbori bez Srba nemaju smisla

CIK Kosova će, prema utvrđenim rokovima, do 24. marta odlučivati o odobravanju odnosno odbijanju overe političkih subjekata i kandidata, dok je planirano da izborna kampanja traje 18 dana, od 4. do 21. aprila.

Da Vas podsetimo:  Nepodnošljiva lakoća odlaženja

I, dok Centralna izborna komisija tzv. Kosova sada sprovodi tehničke radnje vezano za vanredne lokalne izbore u opštinama u kojima su gradonačelnici podneli ostavke, a u sklopu odluke Srba sa severa KiM da napuste kosovske institucije, čitav niz pitanja i dalje je otvoren i čeka razjašnjenje. Kao i u decembru, i u ovom trenutku, do razjašnjenja ili nekog novog eventualnog političkog dogovora, otvoreno je pitanje gde će izbori biti održani jer su, recimo, 18 od ukupno 23 biračka mesta u Severnoj Mitrovici, u dve škole koje su u srpskom obrazovnom sistemu.

Naravno, prema sadašnjem stanju, i odluci Srpske liste, daleko najjače političke strukture na severu da se izbori bojkotuju, otvoreno je i pitanje legitimiteta pošto, teoretski gledano, a i prema ranije objavljenom stavu CIK, gradonačelnici pojedinih opština mogu biti izabrani i sa samo jednim glasom „za“.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković krajem novembra izjavio je da izbori na severu „nemaju nikakvog smisla“ i da su „osuđeni na propast“, odnosno da Priština „nikakvim pretnjama ni ucenama neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili kosovske institucije“.

Srpska lista je, inače, još polovinom novembra prošle godine, odmah po raspisivanju lokalnih izbora u četiri opštine na Severu saopštila da na tim izborima neće učestvovati.

„Želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je 95 posto na ovim prostorima“, saopšteno je tada iz Srpske liste.

Taj stav Srpske liste do ovog trenutka nije promenjen. Na izborima 2021. od 31.533 birača koji su glasali, njih 28.517 glasalo je za Srpsku listu.

Albanski poslanici preuzeli SO Severna Mitrovica

Posle odluke predstavnika Srpske liste da napuste institucije Kosova i odluke CIK Kosova da imenuje nove odbornike, 14. decembra prošle godine, u SO Severna Mitrovica zakletvu je položilo 16 novih odbornika od kojih je samo jedan, Dušan Milunović sa liste GI „Srpski opstanak“, Srbin. Tog dana novi odbornici položili su zakletvu, a za predsednika SO izabran je Nedžat Ugljanin.

U SO Zubin Potok sada je 19 odbornika, 16 su Albanci a troje Srbi.

U Zvečanu i Leposaviću lokalni izbori za odbornike SO raspisani su jer na listama nije bilo odbornika koji bi zamenili one koji su se povukli.

autor:Zoran Šaponjić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime