U bazu podataka unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u ratu

0
476
Milorad Kojić / Foto: SRNA, printscreen

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su u bazu podataka Centra unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, Kojić je rekao da ovdje nije riječ o imenima, prezimenima i običnim brojevima, već o personalnim dosijeima svakog lica pojedinačno.

Kojić je podsjetio da je Republički centar izvještajnom periodu realizovao Projekat popisa i evidentiranja srpskih žrtava u protekom ratu u periodu od 1991. do 1995. godine, ističući da se trenutne aktivnosti sprovode na pripremi i publikovanju rezultata.

Kada je riječ o prikupljanju dokazne dokumentacije, Kojić je naveo da je Republički centar nastavio sa prikupljanjem, ističući da se trenutno u posjedu Centra nalazi više od četiri miliona stranica.

– Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti. U bazi podataka Centra uneseno je 1.775 imena žena od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture – rekao je Kojić.

On je naveo da je Republički centar nastavio sa projektom „Djeca žrtve rata“, napominjući da je ove godine izdata publikacija koja govori o stradanju 12 banjalučkih beba pod nazivom „Šta su skrivile?“.

– Republički centar je započeo sa realizacijom aktivnosti koje se odnose na evidentiranje svih masovnih stratišta, odnosno izrade Atlasa zločina. Imamo evidentirana sva masovna stratišta, a trenutno obrađujemo svako pojedinačno sa svim neophodnim elementima – rekao je Kojić.

Govoreći o događajima iz jula 1995. godine u regiji Srebrenice, Kojić je istakao da Republički centar radi kontinuirano istraživanje o tome.

– Istražujući ratne zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH, Republički centar aktivno je dvije i po godine sarađivao sa postupajućim tužiocem i radio na prikupljanju dokumentacije i obezbjeđivanju svjedoka. Ovaj predmet je u sudskom postupku jer je potvrđena optužnica protiv komandanta tog korpusa Atifa Dudakovića i još 16 lica – rekao je Kojić.

Da Vas podsetimo:  Početak političke upotrebe izraza „prečanin“

Kada je riječ o Sarajevu, Kojić kaže da je Republički centar u saradnji sa postupajućim tužiocem ustupio svu dokumentaciju o dosadašnjim istraživanjima i svjedocima.

– Uspješno je realizovana aktivnost na istraživanju NATO bombardovanja Republike Srpske i izrađena puplikacija `Namjernom silom na Republiku Srpsku` – rekao je Kojić.

On je naveo da je Republički centar, radeći na Projektu mapiranja logora i mjesta zatočenja Srba u proteklom ratu, analizirao dokumentaciju i utvrdio 554 lokacije u 76 opština.

Kojić je istakao da je Republički centar započeo digitalizaciju arhivske građe koja se nalazi u arhivama u BiH i regionu, ističući da je ovo značajno jer će tako ona biti sačuvana.

On je rekao da je Republički centar uradio analizu o ratnim sudijama i tužiocima, te podnio prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH koja sadrži više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije.

– Obavješteni smo od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a da ne postoji osnov da oni budu disciplinski tretirani jer to nije uređeno zakonom – istakao je Kojić.

Kojić kaže da je Republički centar nakon toga izradio prijedlog izmjene Zakona o VSTS-u i uputio ga poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Tužilaštvu BiH je dostavljena informacija o ratnim sudijama i tužiocima. U ovom momentu mogu reći da se sprovodi istraga protiv nekih od ratnih sudija za koje postoji dovoljno dokazne dokumentacije – istakao je Kojić.

On je rekao da Republički centar kontinuirano prati rad Tužilaštva i Suda BiH, ističući da su Srbi u 56 odsto slučajeva optuženi za ratne zločine.

– Srbima je do sada ukupno izrečeno 1.855,5 godina zatvora, što je 71 odsto ukupnih zatvorskih kazni, dok je za zločine nad Srbima do sada pravosnažno osuđeno 48 lica i izrečeno im 356,5 godina zatvora, što čini 14 odsto – naveo je Kojić.

Da Vas podsetimo:  Nokaut

On je rekao da ne postoji saradnja sa Tužilaštvom BiH, već dobra saradnja Repubičkog centra sa nekim od postupajućih tužilaca koja je rezultirala podizanjem optužnica za zločine nad Srbima u predmetima „Atif Dudaković“, „Bradina“, „Posavina“, „Čemerno“, „Kalinovik“ i „Višegrad“.

On je napomenuo da je Republički centar ostvario dobru saradnju sa advokatskim timovima Srba optuženih u Haškom trubunalu i pred Sudom BiH.

Govoreći o strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, Kojić je naglasio da je urađena revidirana strategija koja više od godinu dana nije usvojena u Savjetu ministara.

On je podsjetio da su u skladu sa zaključcima Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske formirane dvije međunarodne komisije – Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, te Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

Izvor: RTRS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime