U Belom Dvoru obeleženo 10 godina rada SOS dečije linije u Srbiji

0
1117

IMG_0215mBeograd, 6. oktobar 2015. – Svečanim prijemom, prezentacijom i diskusijom na okruglom stolu u Belom Dvoru danas je obeleženo deset godina rada SOS dečije linije u Srbiji.

Desetogodišnjica rada Nacionalne dečije linije obeležena je govorima uglednih zvanica kao i prezentacijom rezultata rada i aktivnosti Dečije SOS linije u proteklih deset godina.

Svečanosti su prisustvovali i Nj.E. g-đa Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta, Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički G. Arsenije, vikarni Episkop Patrijarha srpskog, fra Leopold Rohmes, generalni vikar Beogradske nadbiskupije, dr Milica Vesić, direktor Anti-doping agencije i pripadnici diplomatskog kora.

Prisutnima su se pored Nj.K.V. Princeze Katarine obratili i direktor UNICEF-a u Srbiji NJ.E. g-din Mišel Se-lok, specijalni savetnik za humanitarnu pomoć pri ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja g-đa Beatris Grozdanić, direktor centra za decu bez roditeljskog staranja g-din Zoran Milačić i direktorka nacionalne dečije linije u Srbiji g-đa Željka Burgund.

IMG_0063mNjeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina istakla je da je njena Fondacija pre deset godina osnovala prvu ovakvu liniju u saradnji sa ministarstvom za rad i zapošljavanje, ministarstvom zdravlja, ministarstvom obrazovanja i sporta, narodnom kancelarijom predsednika republike i kompanijom telekom.

„To je prva besplatna telefonska linija u Srbiji za decu žrtve nasilja. Moja Fondacija je od tada obezbedila stručne treninge od strane eksperata iz Velike Britanije i Belgije kako bi pripremili lokalne telefonske savetnike za ovaj veoma važan posao. Danas dvadeset pet telefonskih savetnika radi dvadeset četiri sata dnevno u smenama. Veoma sam ponosna na dosadašnji rad i sve uspehe koje je linija postigla. Želimo da se rad sa decom unapredi i poboljša, da se započne i rad sa roditeljima i da se unapredi dalji razvoj dečije telefonske linije. Želimo da unapredimo servis i da pomognemo što većem broju dece kojima je pomoć potrebna“ – istakla je Princeza Katarina u svom obraćanju.

Da Vas podsetimo:  Četvrti Konkurs za gradsku književnu nagradu “Slaviša Nikolin Živković”, izložbu fotografija i novu književnu ediciju

G-đa Beatris Grozdanić je pročitala pismo Nj.E. g-dina Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kome se ističe: „Povezanost Nacionalne dečije linije Srbije sa svetskom mrežom dečijih linija, sa misijom da se obezbedi mogućnost da se glas svakog deteta čuje, kao i saradnja i komplementarna praksa sa sličnim organizacijama u zemlji čiji je fokus usmeren na zaštitu dece od zloupotreba i svih oblika nasilja, govori o značaju postojanja i potrebi dalje podrške ovom servisu za decu i mlade“.

Nakon zvaničnog dela, tačno u podne održan je okrugli sto i diskusija na temu „Uloga društva u borbi protiv nasilja nad decom“. Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina kao jedan od vodećih pokretača SOS dečije linije u Srbiji finansirala je njen kompletan rad 18 meseci od trenutka kada je linija uspostavljena, a Fondacija Princeze Katarine već 10 godina pruža neophodnu podršku Nacionalnoj dečijoj liniji u vidu pomoći pri nabavci računara, opreme i pružanju logističke podrške.

Tokom devet godina rada Dečija linija je primila preko pola miliona poziva od kojih je 20.000 bilo savetodavno, a tokom 2013. godine se povećao broj poziva u pokušaju.

Dečija SOS linija dostupna je svoj deci i omladini na teritoriji Srbije (1,3 miliona dece uzrasta od 6 do 18 godina) 24 sata na dan 365 dana godišnje a poziv je besplatan sa svih mobilnih mreža i javnih telefonskih govornica. Poziv je poverljiv, anoniman i stalno je dostupna savetodavna usluga za decu, mlade i odrasle zabrinute za decu na broj 0800 123456

IMG_0089mDečija SOS linija pruža uslugu telefonskog savetovanja prema standardima i principima akreditovanog programa; posredovanja ka odgovarajućim službama i institucijama u sistemu očuvanja i zaštite dečijih prava i zastupanja glasa dece koja pozivaju Dečiju liniju u javnosti. Deci se pruža podrška sa posebnim osvrtom na sprečavanje nasilja nad decom. Ishod savetodavnog razgovora nije davanje gotovih saveta, već uspostavljanje proaktivnog stava prema iznesenom problemu, kao i vođeni proces u razradi mogućih opcija za njegovo rešavanje.

Da Vas podsetimo:  Lebreht Gaspar,PISAC:Ogromnu većinu stanovnika Srbije truju anticivilizacijski koncepti (ne)kulture.

U nacionalnoj dečijoj liniji trenutno je zaposleno 25 obučenih telefonskih savetnika koji su po osnovnim profesijama: psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, specijalni pedagozi, pravnici i zdravstveni radnici koji su prošli kroz specijalnu obuku za telefonsko savetovanje, 2 supervizora koji rade u smenama, 1 grupni supervizor i direktor.

Kraljevski Dvor

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime