U BiH i na Balkanu jača vehabizam

0
1108

Nebojsa-RadmanovicČlan Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas u Tel Avivu da u BiH i širem regionu Balkana poslednjih godina sve više jača vehabizam, kao specifična vrsta netolerantnog ispoljavanja islama, koji je stran onom vekovima prisutnom u zemljama na tom području.

„To izaziva sve veći otpor lokalnog stanovništva, ne samo pripadnika drugih vera i religija, već i domaćeg muslimanskog stanovništva“, istakao je Radmanovića u okviru predavanja u Centru za strateške studije Begin-Sadat na Univerzitetu Bar-Ilan u Tel Avivu o temi „Balkan u međunarodnim odnosima: tendencije i izazovi“.

Radmanović je istakao da su se na Balkan za vreme poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije raznim kanalima od Albanije, preko Makedonije i Kosova, do BiH infiltrirali elementi radikalnog islama povezani s mrežama međunarodnog terorizma.

Prema njegovim rečima, oni u budućnosti mogu biti ozbiljna pretnja narušavanju mira i stabilnosti u ovim društvima, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

„Zabrinjava nas porast netolerancije, veličanje fašizma i nacizma u regionu i njegovih lokalnih oponašatelja iz Drugog svetskog rata, kao što su hrvatsko ustaštvo i pojava novih prerušenih sledbenika ovih mračnih ideologija“, naglasio je Radmanović.

On je naveo da glavni politički izazov BiH u budućnosti predstavljaju sve glasniji unutrašnji i pojedini međunarodni zahtevi za reviziju Dejtonskog sporazuma, kao optimalnog ustavno-pravnog i političkog okvira za zajednički život tri konstitutivna naroda i opstanak BiH kao države.

„Pritisci za unitarizacijom i centralizacijom BiH, koji dolaze pod izgovorom evropskih i drugih integracija, samo dodatno pojačavaju zahteve za još većom decentralizacijom zemlje“, smatra Radmanović.

On tvrdi da je za BiH od posebnog značaja zatvaranje OHR-a koja je anahronizam u Evropi i demokratskom svetu 21. veka.

„OHR danas predstavlja smetnju priključenju BiH EU. Gašenje OHR-a bio bi jasan korak zemlje prema EU s kojeg nema povratka. To bi bila i jasna poruka domaćim vlastima da moraju preuzeti odgovornost i sami tragati za rešenjima vlastitih problema“, ocenio je Radmanović.

Da Vas podsetimo:  Svoj na svome: Ko je Gara Jovanović, žena koja je na Sinjajevini zaustavila NATO vojnike

Prema njegovim rečima, danas su nestali razlozi za postojanje OHR-a, koji su bili nakon rata pre 18 godina.

„Svi dosadašnji visoki predstavnici u BiH bili su iz evropskih zemalja, a njihovi zamenici iz SAD. I po toj liniji međunarodna zajednica snosi značajnu odgovornost za političko stanje u BiH poslednjih godina“, istakao je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

Govoreći o zapadnom Balkanu, Radmanović je ocenio da se on danas nalazi na razmeđi između obećane evropske integracije i prećutne marginalizacije.

„Dugo vremena Evropa i EU nisu imale jasnu i realnu strategiju i konkretnu politiku prema zemljama zapadnog Balkana, posebno prema BiH koja bi otvorila prostor za njihov uspešan napredak i društveni i politički razvoj. U politici proširenja postoji veliko nerazumevanje EU prema zapadnom Balkanu“, tvrdi Radmanović.

On je naglasio da EU a posebno Evropska komisija ne razumeju Balkan, jer je on za evropsku birokratiju još velika nepoznanica, na određeni način plaše ga se i odbijaju da se intenzivnije uključe u njegovo integrisanje u Evropu.

„EU nema nikakav plan prema Balkanu, kao ni Evropa pre 100 ili pre 50 godina. Po mom dubokom uverenju Evropa tapka u mestu i boji se da pređe reke Savu i Dunav, magičnu granicu koja je u prošlosti delila tadašnju Evropu od Otomanskog carstva“, konstatovao je Radmanović.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske radnu posetu Izraelu počeo je sastankom s Jonom Jahavoms gradonačelnikom Haife, najvećim i najznačajnijim univerzitetskim, akademskim i tehnološkim centrom u Izraelu.

Gradonačelnik Haife predložio je sveobuhvatnu saradnju ovog grada s gradovima iz BiH u različitim oblastima i izrazio ličnu spremnost da poseti BiH i podstakne saradnju gradova dve zemlje.

Radmanović je zahvalio za iskazanu spremnost gradonačelnika Jahava za saradnju s gradovima u BiH i pozvao izraelske kompanije i investitore da ulažu u BiH.

Da Vas podsetimo:  Lajk, šer pa u zatvor

Fond strateške kulture / www.nspm.rs
like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime