U Borovu promovisan novi časopis srpske zajednice u Hrvatskoj

0
472

Prvi broj novog časopisa Mali kulturni magazin promovisan je sinoć u Borovu. Ovo je novi list srpske zajednice u Hrvatskoj čiji je izdavač Srpska kulturna zajednica Borovo. Časopis je štampan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u tiražu od 250 primeraka, a predviđeno je da izlazi jednom mesečno. U prvom broju na 16 stranica čitaocima je predstavljeno nekoliko zanimljivih tekstova, među kojima su: Sava Mrkalj – simbol kulture Srba u Hrvatskoj, autora prof. dr Dušana Ivanića; prvonagrađeni esej Sofije Milošević na konkursu „Mala ptica“ 2018. godine u Beogradu; običaji vezani za proslavu pravoslavnog Božića kao i priča o Sari Atlagić – mladoj, talentovanoj pesnikinji iz Vukovara.

– Časopis će se baviti isključivo kulturom, značajnim događajima i znamenitim ličnostima iz kulturnog života naše nacionalne zajednice, kako iz istorije, tako i iz savremenog života. Nastojaćemo da čitaoce informišemo o svemu što je od interesa za našu zajednicu, bez uticaja bilo kakve politike, čuvaćemo naš nacionalni identitet, razvijaćemo savremeni srpski jezik, predstavljaćemo različite kulturne stvaraoce, možda nedovoljno poznate, približićemo čitaocima mnoge grane umetnosti, koristeći svoje nacionalno pismo ćirilicu – rekla je glavna urednica Sretenka Čaović.

Udruženje Srpska kulturna zajednica Borovo je osnovano krajem prošle godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine srpske zajednice u Hrvatskoj, a promocija časopisa Mali kulturni magazin bila je prva aktivnost udruženja.

Tijana Šašić 
Izvor: P-portal.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime