U EU kvarenjem odnosa s Rusijom

0
829

Âèäû ÁåëãðàäàIako su najviši predstavnici vlasti u Beogradu stavili do znanja da se i pored kretanja Srbije u pravcu Evropske unije ni u kom slučaju ne misle zamerati Rusiji povodom ukrajinske krize, čini se da će Brisel teško da prihvati bilo kakve stavove koji makar i malo odudaraju od njegove orkestrirane kampanje da se po svaku cenu Rusija osudi zbog nastojanja da odbrani svoje legitimne interese.

Takav zaključak ne proizilazi samo iz posmatranja na koji način se ponašaju predstavnici zemalja-članica Evropske unije, što se videlo recimo na nedavnom skupu u Narvi, na kome su ministri inostranih poslova zemalja centralne Evrope, baltičkih i skandinavskih država horski u jedan glas, kao po komandi, osudili organizovanje referenduma na Krimu, nego se takođe takvo nemirenje Brisela sa bilo kakvim disonantnim tonovima može primetiti i u poslednjim izjavama briselskih birokrata, koji ultimativno određuju kakav stav moraju zauzeti čak i one zemlje koje u magli tek traže svoj put do članstva u Evropskoj uniji.

Tako je na primer šef evropske delegacije u Srbiji Majkl Devenport izjavio da Evropska unija od Srbije očekuje da shvati ozbiljnost krizne situacije u vezi sa Ukrajinom, što valjda znači da on smatra kako je ponašanje Srbije do sada bilo neozbiljno, i još je naglasio da Evropska unija očekuje „da zemlje kandidati za članstvo podržavaju njene spoljnopolitičke stavove“, čime je kristalno jasno poručio da Brisel ne trpi drugačije mišljenje.

A da ne bude nikakve dileme oko toga šta Brisel zahteva od Beograda, potrudio se da objasni dobro poznati Jelko Kacin koji je poručio da se Brisel nada da će i Srbija povodom Ukrajine, kako je rekao, „zauzeti stav koji je blizu stava Evropske unije“, a to znači osuđujući stav.

Da Vas podsetimo:  Veran Matić – Šta bi Slavko danas rekao?

Naravno, i druge balkanske zemlje koje tumaraju po krivudavoj stazi prema Evropskoj uniji, takođe su iz Brisela dobile uputstvo kako mora izgledati njihovo sopstveno mišljenje u vezi ukrajinske krize. Tako je portparol delegacije Evropske unije Endi Mekgafi izjavio da Bosna i Hercegovina ima obavezu da svoj stav o Ukrajini uskladi sa EU, a s obzirom da je upotrebio reč „obaveza“, to znači da se isključuje svaka mogućnost sopstvene volje ili ne daj bože oponiranja.

Dakle, samo iz ovih nekoliko primera proističe zaključak da Brisel ni Srbiji neće tolerisati zadržavanje bliskih odnosa sa Ruskom Federacijom kao do sada, nego će od svih zemalja koje se kreću putem evropskih integracija zahtevati bespogovornu poslušnost, bez prava na individualni stav koji odražava specifičnu poziciju saradnje sa svima. Drugim rečima, to očigledno znači da svaka „nesvrstana pozicija“ iz briselske perspektive u najboljem slučaju može biti samo privremena, a sa svakim daljim korakom učinjenim u pravcu evropskih integracija, razni Kacini će jasno poručivati da tako dalje ne može.

Čak i ako pri tom slatkorečivo budu izjavljivali, kao nedavno šef delegacije Evropske unije u Beogradu, da on lično ne vidi „nikakav razlog zbog čega Srbija ne bi mogla da sa Ruskom Federacijom razvija pozitivne i konstruktivne odnose u svim oblastima“, jasno je da usklađivanje stava sa stavom Brisela podrazumeva nešto sasvim drugo, a to su kako vidimo ovih dana – samo osude Rusije i pretnje sankcijama. A to baš i ne liči na pozitivne odnose sa prijateljskom zemljom. Sasvim suprotno, to znači da je penjanje po evropskoj uzbrdici uslovljeno kvarenjem odnosa sa Rusijom.

Ratko Paić

serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime