U Evropu ćemo poslednji, važno je učestvovati!

0
1118

MatijaMatija Bećković, akademik i jedan od najpoznatijih živih srpskih pisaca, u svojoj sedamdeset i petoj godini, dakle nikad mlađi, govori za „Press“.

U valjevskoj Gimnaziji ste otkrili spomen-ploču sa imenima 92 đaka i profesora koje su ubili komunisti, a na kojoj je krst. Odranije u školi postoji spomen-ploča sa imenima palih partizana i komunista na kojoj je petokraka. Ima li nade da se u celoj Srbiji dogodi pomirenje kakvo se dogodilo u Valjevu?

– Prvo da se pomirimo sa sobom i poskidamo krune koje smo sami sebi stavili na glavu. A kad vidimo ko smo, gde smo i gde nam je mesto biće lakše i da se mirimo. A i Nemci su tu uvek spremni da posreduju.

Srbija je ponovo na svetskoj vetrometini, ovaj put zbog građanskog rata u Ukrajini. Traže da uvedemo sankcije Rusiji. Šta nam je činiti?

– Najpre da se upitamo ko smo mi da nekog kažnjavamo i uslovljavamo. I kad bismo hteli da ih kaznimo mogli bismo samo mokrim čarapama. I to onom jednom, jer najčešće ne znamo gde nam je druga.

Nedavno ste napisali da je izdaja u Srbiji građanska obaveza. Pojasnite nam taj svoj stav.

O crnogorskom jeziku

Crnogorski jezik jedini je strani jezik koji se predaje na srpskom jeziku. Samo tako je moguće razumeti da profesore srpskog jezika u Crnoj Gori nagone da predaju jezik koji nisu studirali i za koji nisu kvalifikovani. Možda bi prvo trebalo da im nostrifikuju diplome. Ali ako postanu stručnjaci za crnogorski ili maternji jezik, ne znam gde bi ga mogli predavati kad ih ni rođena majka neće razumeti. Zanimljivo je da profesore francuskog ili ruskog jezika ne primoravaju da predaju crnogorski jezik. Ne znam na kom jeziku se u Crnoj Gori predaje istorija, fizika ili matematika.

– Na tome su vekovima radili mnogi. Izdaja danas podrazumeva dostojanstven stav, podignutu glavu, zadovoljan osmeh i pogled pravo u oči.

Da Vas podsetimo:  MB Namenska: Mi pitamo, vi ćutite, pa dokle stignemo

Kako tumačite to što je na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu tužilac Katrina Gustavson kao dokaz da je nekadašnji predsednik Republike Srpske planirao etničko čišćenje muslimana citirala stihove Petra Petrovića Njegoša iz „Gorskog vijenca“?

– Njegoš se nije najbolje snalazio posle smrti. Čudo da ga nisu pozvali kao zaštićenog svedoka. Bojim se da bi im se pozivnica vratila s naznakom: nepoznat.

Da li ste primetili da država Srbija nije obeležila 200. godišnjicu Njegoševog rođenja?

O ljudskoj veličini

Nigde čovek nije manji nego ispred šaltera i nigde nije veći nego kad je iza njega.

– Država nije, ali Srbi jesu, istina krijući od države.

Nije li i to dokaz da samozvani gospodari sveta i kroz haške procese hoće da menjaju ne samo istinu o ratovima na razvalinama SFRJ, već i celokupnu istoriju i svest srpskog naroda?

– Davno je to uvedeno u običaj. Nisu ni prvi ni poslednji.

Ima 15 godina kako su se Srbi zaputili u Evropsku uniju ali nikako da stignu. Hoćemo li stići?

O priznanju Kosova

Ako bi priznala Kosmet, Srbija bi se obrukala, čak i pred onima koji to traže, zbog čega je prinuđena da se drži sebe ili da nestane.

– Stići ćemo poslednji. A to za nas neće biti mali uspeh. Važno je učestvovati.

Vek je od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata. Šta bi sadašnja srpska omladina mogla da nauči od Gavrila Principa i ostalih junaka i dobrovoljnih mučenika iz „Mlade Bosne“?

– Ko želi da postane anđeo valjalo bi da preko interneta na vreme naruči krila.

Da li je Kosovo još najskuplja srpska reč? U istupima vladajuće političke elite Briselski sporazum i briselski razgovori se bolje kotiraju.

– Najskuplja srpska reč sada je „Infostan“, grejanje, dozvoljen minus, komunalije, poplava… Izaberite sami.

Je su li nam oteli Kosovo i Metohiju? Šta je lek za bolest ravnodušnosti za sudbinu KiM od koje Srbi masovno pobolevaju?

– Nada da ćemo uskoro ostati bez duše i pitati se šta to beše. Čim si ravnodušan znači da ima šansi da je uskoro neće biti. Cilj je da se radujemo ničemu. Ili da u borbi protiv ravnodušnosti ministarstvo zdravlja kao lek prepisuje Stanijine fotografije.

Zalažete se da Srbija postane monarhija? Zbog čega?

– Toliko smo se nauživali blagostanja u Srbiji bez monarhije da je vreme da malo odahnemo. Svaka šuša je nesporna, a samo kralj je sporan. Najveći problem je što ga imamo i što je pravi. Kad je pravi možda bi pravi morali biti i na svakom drugom mestu. Da je onoj protuvi palo napamet da se proglasi za kralja svi bismo bili monarhisti.

Dok su drugi pisci i umetnici lomili noge i laktove da se dočepaju nacionalne penzije vi ste je odbili. Zbog čega?

– Ne mogu sebe da zamislim kao penzionera. Čim budem mlađi konkurisaću za stipendiju.

Jednom ste izjavili: Sve što mi se desilo naknadno sam prepakovao kao da sam to i želeo. Ima li nešto što niste mogli da prepakujete?

O haškoj pravdi

Pred Haškim tribunalom je svako nevin dok ne dokaže da je Srbin.

– Samo ono što ne mogu da predvidim i što me tek čeka.

Kako napredujete sa učenjem crnogorske abecede?

-Ne kaže se crnogorska abeceda nego ABEBEDA.

Koja čuda treba da se dese pa da svom stvaralačkom opusu dodate i jedno delo napisano na takozvanom crnogorskom jeziku?

– Kad sam ja pisao na crnogorskom taj jezik nije ni postojao.

Hoće li srpska kultura preživeti ovo estradno smeće kojim nas svakodnevno zatrpava većina televizija sa tzv. nacionalnom frekvencijom?

Da Vas podsetimo:  U rudniku Soko većina poginulih i povređenih rudara iz Aleksinca

– To je terminološko pitanje. Nazovimo smeće kulturom i problem je rešen. Legalizujmo divlju gradnju.

Očajno stanje kulture i duha koji nas sve više preuzimaju opisali ste sledećim rečima: Sve se svelo na „smajli“, „fejs“ i dve svemoćne reči – „je*ote“ i „super“. Ko god prozbori više od tri reči, on „davi“, „smara“. Sve priče su ispričane, svi se znamo – tako da svi možemo da se sporazumevamo sa dva-tri gesta ili dve-tri grimase. I možemo da kažemo da je neko pametan zato što se ne zna šta misli, ili da je nešto pametno rekao jer je ćutao. Ima li kraja ovom duhovnom sakaćenju kojem sami sebe izlažemo?

O Srbiji

Republika Srbija se odrekla svoje prošlosti i postala vršnjakinja država koje pre raspada Jugoslavije nisu postojale. Sve i kad bi htela da se vrati sebi i postane kraljevina, ne verujem da bi joj dopustili. A kad to sama neće, to je najbolje rešenje za sve, osim za Srbiju i Srbe.

– Pali bre s tim smaranjem.

Šta Matija Bećković najčešće gleda na televiziji?

-Najčešće gledam gde je na daljinskom upravljaču ono dugme za ukidanje tona.

Da li gledate „Utisak nedelje“, kontroverznu televizijsku emisiju koju vodi vaša kćerka Olja?

– Godinama pokušavam da se uključim u emisiju, ali ona čim čuje moj glas da znak režiji da me autiraju. Srećom, sve više je drugih kontakt emisija, u istom terminu pa se javljam tamo.

Republiku Srpsku očekuju još jedni „presudni“ izbori. Najozbiljnije srpske političke vođe i partije se časte međusobnim nominacijama za veće patriote i izdajnike. Imate li šta, povodom tih izbora, da poručite Srbima u Republici Srpskoj?

– Da čuvaju srpstvo jer će ono i Srbiji biti najpotrebnije. I da otimajući se o razna korita ne zaborave korito Drine.

Dušan Marić

pressrs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime