U jeku epidemije izgubila supruga, sada traži odgovore: Ko je lečio pacijente bez kovida?

1
2181
Najviše žali što njen suprug zbog korone uopšte nije ni bio lečen / Foto: JV

„Rodimo se kao ljudi, a umremo kao psi“, kaže 79-godišnja Nišlijka Milica Stanisaljević, čiji je suprug preminuo u jeku epidemije virusa korona, nakon što je iz Vojne bolnice upućen u Urgentni centar KC Niš, ali tu nije primljen. Njegova supruga sada tvrdi da pacijenti bez kovida nisu mogli da računaju na adekvatno lečenje i pita nadležne ko je za to odgovoran. Jedini odgovor stigao je od Ministarstva odbrane – pacijent je, kažu, u Vojnoj bolnici lečen tri dana, a nakon toga upućen u Urgentni centar koji je dalje bio zadužen za njegovo zbrinjavanje.

Milica Stanisaljević je nedavno izgubila supruga i odlučila je da govori o tome kroz šta su zajedno prošli pred njegovu smrt. Njena želja, kaže, nije odšteta, već jedino odgovori – da li je Niš u jeku epidemije korone imao bolnicu za građane koji nisu bili zaraženi korona virusom.

Njeno iskustvo je da nije bilo mesta za lečenje drugih bolesnika u jeku epidemije, jer je njen, do marta zdrav suprug, preminuo nakon što nije lečen ni u jednoj bolnici u Nišu.

Pošto su na televiziji svi govorili da će Vojna bolnica da leči civile, ja sam tražila i nekako dobila uput za supruga za Vojnu bolnicu. Otišli smo tamo, doktor je pogledao rezultate i rekao da bi mu uradio biopsiju, ali da moram da dobijem uput iz Kliničkog centra. Ja onda otrčim u KC, doktor je sišao dole, pogledao rezultate i rekao otprilike da je to „idi kući i umri“. Ali bila sam uporna, dobila sam uput za Vojnu bolnicu i on je 24. aprila primljen – objašnjava.

Njen suprug je u Vojnu bolnicu primljen 24. aprila oko 11 sati, urađena mu je laboratorijska analiza i rendgen, ali je već u 18 sati pozvao i rekao da mora da ga izvede iz bolnice.

Ja sam rekla „ja tebe da izvodim neću, sedi tamo“ – dodaje.

Da Vas podsetimo:  O NEZAVISNOSTI SRBIJE

Sutradan joj je, kaže, urološki hirurg Vojne bolnice rekao da dođe i razgovara sa načelnikom, a kada je stigla nije bilo bolesnika i sobe su bile prazne.

Napravio me, što bi ja rekla, na pačavru, obrisao je patos sa mnom. Rekao je „kako je ovaj doktor uopšte mogao da ga primi, kako će da ga kazni, jer nije smeo da ga primi i da ja moram da ga izvedem“. Ja sam rekla „ja neću da ga izvedem, a vi ga izvedite, na ulicu“ – napominje.

Tri dana nakon što je njen suprug primljen ponovo je došla i tada razgovarala sa upravnikom Vojne bolnice, koji joj je, priseća se, rekao: „Gospođo, ja vas razumem, ali mi smo samo servis Kliničkog centra. Samo to nešto što oni urade i dopreme ih ovde mi servisiramo dalje, jer mi nemamo zaključen ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje“.

Nikakve moje molbe nisu uspele i ja sam supruga izvela. U otpusnoj listi su napisali: „S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i nemogućnost pružanja usluga civilnim osiguranicima, pacijent se upućuje u Urgentni Klinički centar Niš radi daljeg lečenja“, eto to je Vojna bolnica dala – ističe.

Stanisavljevići su nakon otpuštanja iz Vojne bolnice otišli u Urgentni centar i tu naišli na zatvorena vrata. Rečeno im je da je ceo Klinički kovid centar i da „to u Urgentnom centru ne smeju da rade“. Nije odustajala u pokušaju da njen suprug bude zbrinut i uputili su se do privatne klinike.

Tamo mu je urađena biopsija, a ono što je takođe važno je da mu je biopsiju uradio doktor koji radi u Kliničkom centru, gde mi je rečeno da je njima zbog situacije sa koronom zabranjeno to da rade – napominje.

Nakon desetak dana njen suprug Božidar je preminuo u 82. godini. Milica napominje da, iako ne zna da li bi uopšte preživeo i da je bio hospitalizovan, javnost mora da zna da on uopšte nije bio lečen. Zato traži odgovor i od Ministarstva zdravlja i odbrane, ali i premijerke i predsednika i RFZO:

Da Vas podsetimo:  Zlatibor Lončar nakon Vulina direktor BIA?

Zašto je narod obmanjivan da će Vojna bolnica da prima civile na lečenje? Da li je Vojna bolnica, da li je Vojska, država u državi? Da Vojna bolnica bude prazna i ono što je jedan udarac neviđeni – u istoj sobi leži moj suprug i vojni osiguranik, njemu će to da se radi, a moj suprug mora da izađe iz bolnice, pa to je neviđeno nešto, neviđeno – priča Stanisavljevićeva.

Ova uskoro 80-godišnjakinja smatra da je država zakazala i zato traži objašnjenje, a želja joj je i da svi građani znaju da Niš nije imao bolnicu za lečenje onih koji nisu imali koronu. Jasno joj je, kaže, sa političke strane zašto je to tako – idu izbori i narodu treba da se pokaže kako smo se dobro izborili sa virusom.

Kad bi bilo nekog advokata da ovaj predmet uzme, pa da tuži, to bi moralo da se dobije. Ne samo na našem sudu, nego do Strazbura i da sve što se dobije ide u korist dece obolele od raka – zaključuje Milica.


Ministarstvo odbrane: U Vojnoj se ne radi biopsija, pacijent tri dana lečen

Iako Stanisavljevićeva tvrdi da je u danu kada je njen suprug primljen u Vojnu bolnicu bilo „pretnji“ da ga izvede, a lekari su joj rekli da nije trebalo ni da bude hospitalizovan, iz Ministarstva odbrane novinarima Južnih vesti odgovorili su da je pacijent primljen i lečen od 24. do 27. aprila u ovoj ustanovi. Naveli su i njegovu dijagnozu i da su bile neophodna dalja ispitovanja i biopsija.

Navedena hirurška intervencija radi se u tercijarnim zdravstvenim ustanovama, a ne u vojnozdravstvenim ustanovama sekundarog tipa, u koje spada i Vojna bolnica Niš – pojašnjavaju.

Takođe navode da pacijent nije izbačen iz Vojne bolnice, već da je radi planirane hirurške intervencije, a u dogovoru sa Klinikom za urologiju Kliničkog centra upućen u Urgentni centar. Ipak, Stanisavljevićeva svedoči da tamo nije primljen.

Da Vas podsetimo:  Evo koliko je novca otišlo na plate narodnih poslanika u 2022. godini

U Ministarstvu odbrane prebacuju odgovornost na Urgentni centar i kažu da je to bila nadležna zdravstvena ustanova, ali ne objašnjavaju zašto je onda u otpusnoj listi kao razlog navedena „trenutna epidemiološka situaciju i nemogućnost pružanja usluga civilnim osiguranicima“.

Napominjemo da u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta, ista procedura važi i za vojne osiguranike, koji se iz Vojne bolnice Niš mogu uputiti radi daljeg lečenje u tercijarne zdravstvene ustanove – dodaju u odgovoru.

Na pitanja novinara o lečenju onih pacijenata koji nisu bili zaraženi koronom u Nišu, ali ni o konkretnom slučaju, nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravlja, iako su im pitanja upućena pre nedelju dana, kao ni iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.


KC Niš: Tokom epidemije zbrinuti svi koji su ispunjavali uslove

Zašto nije primljen u Urgentni centar, ako je takav dogovor bio sa Vojnom bolnicom – nije poznato, ali se iz odgovora Kliničkog centra, koji je stigao nakon objavljivanja teksta, zaključuje da ovaj pacijent za to nije ispunjavao uslove.

Naglašavamo, DA SE NI U JEDNOM TRENUTKU, NIJEDNOM NE-COVID PACIJENTU, koji je ispunjavao sve uslove za zbrinjavanje, a čije je zdravstveno stanje to zahtevalo u datom trenutku, nije dogodilo, da mu je uskraćena medicinska pomoć od strane lekara i medicinskog osoblja Kliničkog centra Niš – navode u odgovoru.

Pojašnjavaju da kada je u pitanju lečenje i zbrinjavanje hitnih stanja kod pacijenata, koje se tokom epidemije odvijalo u Urgentnom centru, te onkoloških i bubrežnih bolesnika, trudnica, porodilja i najmalađih u drugim klinikama, za vreme trajanja epidemije su za to jasno bile propisane procedure, posebno za pomenute grupe pacijenata koje su bile prioritetne.

*Tekst je dopunjen kada je stigao odgovor Kliničkog centra Niš.

Jovana Adamović
Izvor: Južne Vesti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime